Momentul împlinirii unui an de existenţă a Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, timp în care nu doar a existat, ci a şi lucrat, a fost marcat, la sfârşitul săptămânii trecute, printr-o seară de socializare organizată la Restaurantul „Ciobănaşu”. Recepţia, la care au participat membrii A.S.C.M. şi invitaţii acestora, lideri ai administraţiei publice locale de la judeţ şi din municipiu, parlamentari, şefi de instituţii judeţene şi locale, s-a dorit un prilej de a-i aduna laolaltă, într-un cadru festiv, diferit de cel al şedinţelor de lucru ale Asociaţiei, pe cei uniţi de acelaşi scop. Asociaţia i-a avut în mijlocul său pe senatorul Şerban Valeca, deputaţii Simona Bucura Oprescu, Gheorghe Marin şi Andrei Gerea, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Simona Brătulescu, primarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Mărgărin Blidaru, candidaţii liberali la Camera Deputaţilor, Lidia Constantinescu şi Ioan Sârbu, şeful Poliţiei Câmpulung, comisarul şef Gheorghe Ciolan, adjunctul său, comisarul Marius Şendroiu, şeful Gărzii de Mediu Argeş, Alexandru Vâjan, maior Cristian Bărbulescu, prim-adjunct al inspectorului şef ISU Argeş. Ca la orice aniversare, cei aproximativ 80 de participanţi s-au simţit bine unii în compania celorlalţi, schimbând impresii, ascultând o muzică bună, dansând, membrii Asociaţiei şi musafirii lor fiind, în majoritate, însoţiţi de partenerii de viaţă. Partea de relaxare n-a exclus discutarea unor idei de viitoare proiecte ale A.S.C.M. Atmosfesta destinsă în care s-a derulat întregul eveniment, pregătit impecabil de gazde, a conţinut şi un moment mai oficial, avându-l ca autor pe primarul Liviu Ţâroiu, care, după prezentarea pe scurt a activităţii desfăşurate pe durata unui an, a înmânat o plachetă aniversară Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, un partener pe care acesta poate conta în viitoare proiecte ale Primăriei pentru comunitatea câmpulungeană.
Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” este constituită din 85 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate. Peste jumătate dintre membrii Asociaţiei deţin societăţi comerciale, al căror număr de angajaţi, însumat, ajunge la aproximativ 2.000 de persoane. Un obiectiv principal ne-a determinat să ne unim forţele într-o asociaţie militantă pentru protejarea mediului, a sănătăţii şi vieţii noastre şi a celor dragi, dar şi pentru schimbarea în bine a Muscelului.
Activitatea A.S.C.M.
În primul an de existenţă, cu resursele umane şi financiare pe care le-a avut la dispoziţie, A.S.C.M. a desfăşurat următoarele acţiuni cu caracter social, umanitar, civic adresate comunităţii câmpulungene.
=Donarea unei cantităţi consistente de echipamente de uz medical aduse din Marea Britanie, în valoare de peste 100.000 lei. Donaţiile au fost făcute atât unor instituţii, Spitalul Municipal Câmpulung şi Complexul de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Dizabilităţi Câmpulung, cât şi unor persoane fizice reprezentând cazuri sociale grave.
=Sprijinirea Liceului cu Program Sportiv cu echipamente donate în scopul dotării internatului unităţii, în valoare de aproximativ 60.000 de lei.
=Achiziţia detectorului de radiaţii THERMO RAD EYE BRO-ER, cu ajutorul căruia s-au făcut şi se fac în continuare măsurători în diferite zone din municipiu şi Muscel.
=Campania „Adie vânt de primăvară!”, o necesară acţiune de ecologizare, realizată de A.S.C.M. în colaborare cu mai multe şcoli generale şi licee din Câmpulung, care au dat curs invitaţiei Asociaţiei noastre, în speranţa responsabilizării, prin puterea exemplului oferit de copiii şi tinerii noştri, a locuitorilor municipiului. Pe durata unei săptămâni, au fost igienizate zone cu probleme din municipiu, unde cantităţile de gunoi acumulate din cauza celor care se debarasează de resturi la întâmplare, prezentau pericolul unor focare de infecţie, odată instalată căldura. La acţiunea desfăşurată în timpul „Şcolii Altfel”, au participat în total peste 300 de elevi şi cadre didactice, de la şapte şcoli şi licee, plus sportivii de la Clubului Kick Box, iar la final s-au strâns peste 1.100 saci plini cu gunoaie. Elevii au primit din partea A.S.C.M. mănuşi, saci menajeri, şepci verzi, imprimate cu sigla Asociaţiei, apă şi ciocolată (puse la dispoziţie de firmele Pentarom, Romturingia şi Ronest Fly).
=Conferinţa istorică susţinută de Excelenţa Sa Dr. Călin Georgescu la Câmpulung, unde a prezentat „Proiectul de ţară – România încotro?”, la invitaţia A.S.C.M., o premieră excepţională asigurată de Asociaţia noastră. Atât discursul acestuia, care a constituit un eveniment deosebit pentru municipiu, cât şi dialogul cu cei care au dorit să-i adreseze întrebări s-au derulat într-o atmosferă deschisă, în prezenţa a peste 150 de persoane, membri ai A.S.C.M. şi invitaţii acestora, oameni de valoare, cu poziţii importante la nivel naţional, datorită cărora sala de festivităţi a Primăriei s-a dovedit neîncăpătoare.
=Asociaţia a achitat un avans de 40.000 de lei pentru achiziţia unui ecran ultraperformant, Ecran LED P 6,67, pentru exterior, la preţul de aproximativ 25.000 de dolari, cu o diagonală de 5 metri, care va fi montat pe clădirea Clubului ARO. Un astfel de demers urmăreşte, în afară de informarea populaţiei în privinţa calităţii aerului – întrucât parametrii afişaţi de staţia de monitorizare a calităţii aerului vor fi prezentaţi pe acest ecran – să producă venituri pentru Asociaţie, prin reclamele şi anunţurile agenţilor economici interesaţi să se promoveze.
=Poate, cele mai susţinute eforturi au fost cele necesare îndeplinirii scopului înfiinţării Asociaţiei noastre: staţia mobilă, cu ajutorul căreia vor fi măsurate calitatea aerului şi nivelul de poluare şi care îi va face să fie mai responsabili pe cei care ard mii de tone de deşeuri, dar şi ca să avem o şansă cu turismul. Aceasta va fi achiziţionată chiar în primele luni ale anului viitor.
=Adăugăm acestor acţiuni, care n-au fost puţine pentru o asociaţie nou-înfiinţată, permanenta corespondenţă cu autorităţile statului, locale, judeţene şi centrale, solicitările Asociaţiei noastre ajungând până la Cabinetul Primului Ministru al României şi diverse ministere din componenţa Guvernului României. Au fost interpelate în scris foarte multe instituţii, de la cele ale administraţiei publice locale – Consiliul Judeţean Argeş, Prefectura Argeş, Primăria şi Consiliul Local Câmpulung, până la cele de mediu – Agenţia şi Garda de Mediu, inclusiv cele de ordine şi siguranţă publică – Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, şi multe altele. Nu lipsit de interes este faptul că Asociaţia noastră a pledat în faţa instituţiilor statului cauza celor care ni s-au adresat cu solicitări de a-i sprijini în acţiuni de interes pentru comunitatea câmpulungeană.
Acţiuni de viitor ale A.S.C.M.
Nu vor fi neglijate nici celelalte deziderate care ne-au determinat să ne alăturăm într-un număr atât de mare sub această titulatură rezonantă, la realizarea cărora vom începe să lucrăm de anul viitor, unul dintre acestea fiind accesarea de fonduri europene nerambursabile. După activitatea desfăşurată anul viitor, vom fi în măsură să solicităm acreditarea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, demers prioritar pentru noi, pentru a aduce Asociaţia în rândul ONG-urilor recunoscute de Guvernul României ca fiind de utilitate publică (astfel se pot obţine resurse de la bugetul de stat sau de la bugetul local).