12.8 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Părinţii şi colegii sunt de partea învăţătoarei acuzate că a bruscat o elevă

O stare de nervozitate excesivă şi inexplicabilă bântuie prin şcolile României. Profesorii bat elevii, elevii sar la gâtul cadrelor didactice, elevii altoiesc alţi elevi – sunt doar câteva dintre fenomenele întâlnite tot mai des în instituţiile de învăţământ de la noi din ţară, başca relaţiile sexuale prin WC-uri, consumul de alcool şi de droguri. Ultimul scandal din sistemul educaţional argeşean s-a petrecut pe 13 ianuarie, la Şcoala Gimnazială Lereşti. O învăţătoare este acuzată că a bătut o elevă de etnie romă, Nicoleta Z., din clasa a doua, chiar în timpul orei. Autorităţile competente au demarat cercetări în acest caz, urmând ca, la finalul lor, să fie luate măsurile care se impun. Cadrul didactic asupra căruia se îndreaptă acuzaţiile spune că incidentul nu a avut loc.

S-a demarat o anchetă internă la Şcoala Lereşti 

Potrivit părinţilor fetiţei, învăţătoarea Corina Coleş i-ar fi dat acesteia o palmă, fiindcă a deranjat ora. Sunt voci care susţin că eleva şi-a făcut un obicei din a crea probleme în timpul orelor, dar şi în pauze, fiind un fel de „clovn” pentru colegii ei. Copila, din satul Pojorâta, le-a povestit părinţilor păţania, iar aceştia au venit la şcoală să ceară socoteală. Cazul a ajuns acum în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş. „Eu, atât în calitate de cadru didactic, cât şi ca director al acestei şcoli, nu aprob un astfel de comportament, nu sunt de acord cu acte de violenţă, fizică, verbală sau de orice altă natură în actul educaţional. Am demarat în acest caz o anchetă internă, fiind constituită la nivelul unităţii şcolare o comisie de cercetare disciplinară, alcătuită din cadre didactice din şcoală. Membrii acestei comisii vor face investigaţii amănunţite, iar în final vor întocmi un raport, care va fi înaintat Consiliului de Administraţie al şcolii. În baza acestui raport, Consiliul de Administraţie va lua o decizie. Dacă cele sesizate se confirmă sau se infirmă, vom vedea la vremea respectivă. În funcţie de cele constatate, vom lua măsurile care se impun. Doamna învăţătoare Corina Coleş este un cadru didactic cu peste 30 de ani de experienţă şi până acum nu a fost implicată în astfel de incidente.”, ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale Lereşti, profesor Ionela Adam Catană.

Învăţătoarea: „Nu s-a petrecut aşa ceva!” 

Cazul a ajuns şi în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, care a şi trimis, pe 15 ianuarie, reprezentanţi la şcoală pentru a lua act de  incident. La sfârşitul anchetei interne, în funcţie de rezultat, Inspectoratul va acţiona în consecinţă. În ceea ce o priveşte pe învăţătoarea acuzată de agresiune, aceasta  a refuzat să-şi spună punctul de vedere vizavi de acest caz, precizând, însă, într-o discuţie telefonică cu directoarea Ionela Adam Catană că „nu s-a petrecut aşa ceva.”  

 

Mama acuză învăţătoarea că a făcut copilul „atent” cu o palmă

Elena Imela Zamfir, mama fetiţei de clasa a doua, explică cum s-a petrecut incidentul, din punctul ei de vedere: „Copilul nu mi-a spus nimic, de frica doamnei. Mi-au spus ceilalţi copii. Şi, când a venit, a venit bătută, cu partea stângă umflată, roşie. M-am dus la doamna să-i cer explicaţii, dânsa nu era şi m-am dus la doamna directoare şi i-am făcut plângere. A doua zi, m-am dus la doamna directoare, la prima oră, iar învăţătoarea nu a vrut să recunoască deloc, a spus că a făcut-o doar atentă. Cum să faci un copil atent când dai cu palma şi vine nenorocit acasă?! Asta nu e doar de la o împinsătură un pic pe obraz. S-a mai întâmplat să o tragă de urechi, să o mai apuce de păr, dar niciodată în halul acesta. Fata mi-a spus că s-a sucit în spatele băncii să întrebe o colegă cum să tragă o linie pe caiet, la ora de Matematică. Nu a vrut să o deranjeze pe doamna, că era la tablă, şi a întrebat colega din spate, iar învăţătoarea a zis că de ce s-a sucit cu spatele? O fi fost şi doamna un pic mai supărată. Atâta mi-a spus, că nu m-a lăsat să vorbesc când m-am dus la şcoală! E copilul meu, nu ai voie să-l atingi! Fata se duce la şcoală, astăzi (n.r. vineri, 15 ianuarie), a zis că s-a comportat mai frumos. A zis că de ce i-am făcut plângere şi a făcut-o numai mincinoasă: nu ascult copiii mincinoşi, că nu mai vorbesc cu copiii mincinoşi, eşti o mincinoasă, te duci acasă şi spui numai minciuni.”

Comitetul de Părinţi şi cadrele didactice sunt de partea învăţătoarei Corina Coleşi

Corina Coleşi, cadru didactic la Şcoala Lereşti, are peste 30 de ani experienţă la catedră şi nu a fost implicată până acum în niciun incident similar, motiv pentru care părinţii elevilor din clasa a doua şi colegii, învăţători şi profesori, sunt de partea ei, acuzând părinţii copiilor care vin de la Pojorâta că sunt destul de agresivi verbal, plus că au încercat să o bruscheze pe învăţătoare, cu alte ocazii. „Din partea părinţilor clasei a doua de la Şcoala Gimnazială Lereşti, noi vrem să declarăm că suntem foarte mulţumiţi de activitatea profesională a doamnei învăţătoare Corina Coleşi, care îşi face datoria cu prisosinţă. Dânsa este un cadru didactic de excepţie, care are multe rezultate şcolare şi extraşcolare cu elevii noştri şi am fost surprinşi să auzim că s-a întâmplat un incident în această clasă, mai ales că copiii noştri nu vin acasă timoraţi, pentru că ar fi loviţi sau bătuţi, mai ales că ei povestesc acasă ce se întâmplă la şcoală. Doamna îşi dă tot interesul să-i înveţe la fel şi pe copiii noştri, şi pe români, şi pe ţigani, deopotrivă, a colaborat foarte bine cu părinţii, dar am fost surprinşi că s-a întâmplat acest lucru. Legat de acest incident nu a spus nimic acasă copilul meu, deci, nu ştim care este adevărul. Noi credem că această fetiţă nu a fost lovită, în niciun caz.”, a spus Georgiana Mihai, preşedintele Comitetului de Părinţi.

În apărarea Corinei Coleşi a fost şi declaraţia învăţătoarei Reluţa Cojocaru, care este şi responsabilă de Comisia Metodică Învăţători: „Ştiu despre aşa zisa reclamaţie făcută de părintele elevei Zamfir şi consider că este o exagerare. După ce a făcut această reclamaţie, am văzut-o pe fetiţă, nu avea absolut nimic, ba, chiar zâmbea. Am întrebat-o ce s-a întâmplat, mămica bineînţeles că dramatiza, pentru că părinţii din Pojorâta sunt puţin mai „sensibili” când e vorba de proprii copii şi nu întotdeauna încearcă să descopere adevărul. Fetiţa are nişte probleme stomatologice, are chiar partea umflată. Chiar astăzi am întrebat-o: ce s-a întâmplat cu tine? Mi-a explicat că are o problemă cu o măseluţă. Sub nicio formă nu a fost bătută aşa cum a reclamat mămica şi a exagerat.” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!