Câmpulung, 23 septembrie 2019 – Educaţie, social, sănătate şi cultural. Acestea sunt domeniile către care se îndreaptă ideile celor 50 de tineri participanţi la programul Leaders Explore, organizat de către Fundaţia Leaders, cu sprijinul Holcim România, în zonele Câmpulung Muscel şi Oradea.
În cadrul sesiunii a II-a a programului Leaders Explore, elevii de liceu participanţi la program au identificat principalele probleme din comunităţile din care fac parte şi au acceptat provocarea de a veni cu propuneri de proiecte care să vină în întâmpinarea acestora. „Credem în potenţialul extraordinar al tinerilor şi vrem să îi susţinem pe parcursul lor de dezvoltare. Spiritul de iniţiativă şi orientarea către soluţii centrate pe oameni şi comunităţi sunt ingrediente esenţiale pentru succes. Proiectul Leadres Explore oferă un mediu educaţional relaxat, în care adolescenţii să exerseze aceste comportamente. Ei sunt cei care pot aduce o abordare inedită şi plusvaloare în societate prin felul proaspăt în care se raportează la probleme. La fel ca în cadrul proiectelor din Holcim România, încurajăm tinerii să îşi ascută gândirea critică şi să îşi dezvolte creativitatea.”, a declarat Mădălina Crăciunescu, director Organizaţie & Resurse Umane Holcim România.
Per total, cei 50 de elevi au propus şapte proiecte, trei pentru Câmpulung Muscel, respectiv patru pentru zona Oradea. Implementarea lor este încurajată de către Fundaţia Leaders, însă aceasta rămâne la latitudinea adolescenţilor. „Programul Leaders Explore dezvoltă potenţialul de leadership şi followership al tinerilor din România. Unul dintre instrumente este proiectul în comunitate în care liceenii identifică oportunităţi şi idei pentru comunitatea lor. Acesta este un excelent cadru în care ei învaţă să lucreze în echipă, având o miză reală şi sprijinul comunităţii. Ne bucurăm să descoperim propunerile lor pline de originalitate şi adaptate nevoilor reale.”, a adăugat Beatrice Alexandrescu, director de Programe Fundaţia Leaders.
Astfel, pentru zona Câmpulung au fost propuse următoarele domenii şi proiecte:
-Social: „Şi eu contez”, un proiect ce îşi propune sprijinirea copiilor marginalizaţi din zonele defavorizate în vederea participării la diverse activităţi de tip workshop precum pictură, desen, sport sau jocuri. De asemenea, acesta vizează incluziunea mamelor adolescente, dar şi oferirea de suport moral şi educaţional pentru prevenţia sarcinilor nedorite în rândul adolescenţilor din comunitate.
-Educaţie: „Smart Study”, o propunere de program ce are în vedere îndrumarea elevilor de liceu în viitoarele lor cariere. Astfel, tinerii propun colaborarea cu consilieri vocaţionali care să le faciliteze accesul în mediul unde şi-ar dori să profeseze. Mai mult, programul îşi propune să implice persoane cu experienţă relevantă, care să ofere elevilor meditaţii pentru admiterile în domeniile de interes.
-Cultural: „Society Makes ART – SMART”, proiectul va presupune amenajarea unui spaţiu dedicat adolescenţilor musceleni, pe care aceştia să îl folosească pentru a organiza diverse activităţi culturale în domenii precum arte plastice, muzică şi teatru. De asemenea, tinerii îşi propun să pună acest spaţiu la dispoziţie pentru activităţi destinate tuturor vârstelor, pentru ca oricine să poată beneficia de diferite cursuri gratuite, activităţi în aer liber, ateliere de lucru manual, seri tematice sau seri de filme.
Leaders Explore este singurul program din România care completează cei patru ani de învăţământ formal din perioada liceului cu un an de educaţie non-formală. Acesta este susţinut pe parcursul a opt sesiuni de training care includ ateliere de orientare vocaţională, dezvoltarea competenţelor viitorului, seminarii inspiraţionale şi dezvoltarea de proiecte cu impact real în comunitate.