Comunicatele de presă emise zilnic de Poliţia Argeş „gem” de numele persoanelor care sunt amendate conform legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Zeci de persoane din Muscel sunt amendate după ce au fost prinse tăind sau transportând diferite cantităţi şi esenţe de material lemnos, pentru care nu au putut prezenta documente justificative. Cu o astfel de amendă, în valoare de 2.000 de lei, s-a trezit şi Constantin Mihalcea, din Câmpulung, după ce pe proprietatea mamei sale, din satul Livezeni, comuna Stâlpeni, poliţiştii din zonă au descoperit o stivă de lemne, pentru care nu a putut prezenta acte. Bărbatul trebuie să plătească cu vârf şi îndesat cei trei metri cubi de material pentru foc, cumpărat de la un cetăţean care nu le-a lăsat lui şi mamei sale niciun act pentru marfă.
În urma unei reclamaţii, s-a trezit cu Poliţia la poartă
Totul a început pe 7 noiembrie 2015, când Constantin Mihalcea, de 60 de ani, din Câmpulung, a ajuns la casa părintească, unde nu mai locuieşte decât mama sa, din satul Livezeni, comuna Stâlpeni, şi a avut surpriza să găsească un echipaj de Poliţie la poartă. Oamenii de ordine au ajuns la proprietatea Ioanei Mihalcea după ce un „binevoitor” le-a spus că în curtea femeii de 85 de ani se află o stivă de lemne, proaspăt achiziţionate. Poliţiştii nu au apucat să vorbească cu bătrâna, că a apărut fiul ei, Constantin Mihalcea, care, după cum spune el, a recunoscut că mama sa a achiziţionat lemnele, dând la schimb o cantitate de fân. „Când am ajuns eu la mama, rudarii descărcaseră lemnele şi plecaseră. Când a venit Poliţia, a zis că avem în curte lemne. Da, avem, a cumpărat mama lemne. Erau descărcate când am ajuns eu şi Poliţia era la poartă. Când am vorbit cu domnul Mandu, a zis că are o sesizare, un telefon cu număr ascuns, care a reclamat că am o stivă de lemne în curte. Am vorbit cu mama, care a zis că: da, a dat fânul şi a luat nişte lemne. Neştiind ce a făcut mama, i-am arătat actul de proprietate pentru pădure, credeam că a tăiat de la ea. Eu sunt de acord să se plătească o amendă, dar nu de către mine, care nu am făcut fapta.”, ne-a povestit Constantin Mihalcea.
Pentru a putea justifica prezenţa masei lemnoase în grădina casei, Constantin Mihalcea a fost citat la Postul de Poliţie Stâlpeni de către agentul şef principal Vasile Mandu, în data de 4 decembrie 2015. Bărbatul, ştiind că este nevinovat, s-a prezentat la sediul Poliţiei din comună, dar a refuzat să coopereze şi să dea o declaraţie. „După ce am primit citaţia, am fost la Poliţie, dar le-am spus: “Ce, m-aţi prins cu lemne?” “Nu.” “Aveţi vreo reclamaţie din partea cuiva că am furat lemne din pădure?” “Nu.” “Şi, atunci?” “Păi, aveaţi căruţa cu lemne…” “Duceţi-vă la mama mea. A cumpărat căruţa cu lemne, de acord, dar faceţi demersul către ea, de ce către mine?”, a relatat bărbatul despre întâlnirea cu agentul care investiga cazul.
Interlocutorul nostru bănuieşte că unul dintre vecinii mamei sale, cel care a fost trecut ca martor în documentul de contravenţie, a fost cel care a anunţat organele de ordine, din răzbunare. „Martorul are un câine de luptă, care i-a scăpat într-o seară şi norocul meu a fost că am intrat în bucătărie, a sărit câinele meu. Şi mi-a mâncat din câine. Am plătit 500 de lei doctorului Zidaru ca să-l tratez. În fiecare zi, m-am dus cu el în braţe. I-a smuls o bucată din pulpă. Am un lup frumos, galben, dacă nu sărea el, nu ştiu ce se întâmpla. Mi-a fost milă de el, cum să nu-l salvez, mor de dragul lui. Am fost la Poliţia Stâlpeni, l-am reclamat, iar aceştia l-au amendat. Ca să se răzbune, cred că s-a pus martor. Părinţii mei au titlu de proprietate pe 3.800 metri pătraţi de pădure, dar noi nu am putut tăia, ne-au tăiat-o ţiganii, ne-au furat alţii. Am fost în pădure, am numărat peste 200 de cioate tăiate şi acoperite cu pământ şi frunze. Aş fi vrut să meargă pe cinstite: dă-i mamei, dar nu mie. Nu le transportam eu, nu le-am tăiat eu. Eu am domiciliul în Câmpulung, nu deţin nimic la Stâlpeni. Suntem cinci fraţi, tata a murit, nu am făcut o taxă de succesiune, practic, nu am nimic acolo pe numele meu.”, a mai adăugat Constantin Mihalcea.
După două luni, a găsit amenda în cutia poştală
La începutul acestui an, pe 6 ianuarie 2016, interlocutorul nostru a găsit procesul verbal de contravenţie în cutia poştală a blocului în care locuieşte, din cartierul Vişoi. După ce l-a citit, pe verso a descoperit că cel care l-a completat l-a datat greşit, în loc de anul 2016, a trecut 6 ianuarie 2015. Aşa, Constantin Mihalcea a fost nevoit să mai facă un drum la Postul de Poliţie Stâlpeni, pentru a remedia greşeala, având de gând să conteste amenda care era consemnată în document.
„Am primit procesul verbal în cutia de scrisori, pe 6 ianuarie. Dar au datat-o greşit, 6 ianuarie 2015. Am fost astăzi (n.r. 8 ianuarie) la Postul de Poliţie şi mi-a modificat data şeful de Post de la Stâlpeni. Domnul Plăiaşu mi-a semnat pe spatele procesului verbal chiar în dimineaţa asta, pe capota maşinii, că avea un accident în Stâlpeni, pe Opreşti, îşi rupseseră unii picioarele, din cauza poleiului. Cel cu picioarele rupte era chiar în maşina Poliţiei, îl adusese până venea ambulanţa. În tot satul se aduc lemne şi te bucuri la un bătrân, că a luat şi el o căruţă de lemne.”, ne-a povestit Constantin Mihalcea.
Procesul verbal de contravenţie a fost întocmit pe 10 decembrie 2015, de către agentul şef principal Vasile Mandu, din cadrul Postului de Poliţie Stâlpeni, în care se specifica: „Constat că Mihalcea Constantin (…), cu domiciliul în Câmpulung (…), în ziua de 7 noiembrie 2015, ora 17.00, în comuna Stâlpeni, satul Livezeni, judeţul Argeş, aflându-se la domiciliul părinţilor săi, a deţinut cantitatea de 3 mc lemn foc, esenţă fag, fără a putea prezenta la controlul efectuat de organele de poliţie documente legale de provenienţă. Fapta comisă este prevăzută şi sancţionată de art. 19 alin. 1 lit. m din Legea 171/2010”.
Amenda stabilită a fost de 2.000 de lei, iar, dacă contravenientul o achită în 48 de ore de la primire (la CEC sau Trezorerie), va plăti jumătate, adică 1.000 de lei. Conform procesului verbal, contravenientul, Constantin Mihalcea, nu a fost de faţă, fiind consemnat faptul că de faţă era vecinul. La sfârşitul procesului verbal se menţionează şi faptul că cel amendat poate face plângere împotriva acestui act la Judecătoria Câmpulung, în termen de 15 zile de la comunicare.
Bărbatul a contestat amenda
Nemulţumit că a fost nedreptăţit, Constantin Mihalcea a depus la Judecătoria Câmpulung o cerere, prin care solicită să i se facă dreptate. Fie să primească o amendă mai mică, mai ales că a recunoscut că a achiziţionat lemnele de la o persoană care nu i-a lăsat niciun document justificativ pentru ele, sau, în cel mai fericit caz, să i-o anuleze. „Luni, am vorbit cu o doamnă avocat, sunt în termen şi o să depun contestaţia. Sper să se facă dreptate şi să se dea o amendă mai mică sau să se anuleze procesul verbal. În contestaţia pe care am formulat-o, am povestit cum au decurs lucrurile. E ceva suspect. Eu am fost la Poliţie şi le-am spus: se fură lemne! Ştiţi ce mi-au zis? Dacă nu ai acte doveditoare, dacă venim şi oamenii ăia au acte, te amendez de te rup!, aşa mi-a spus poliţistul. Prin faţa casei părinteşti e un deal şi pe acolo se cară lemne multe. Într-o sâmbătă, am numărat opt căruţe.”, ne-a mai spus bărbatul.
În continuare vă prezentăm conţinutul cererii: „Subsemnatul Constantin Mihalcea, domiciliat în municipiul Câmpulung, vă rog să-mi anulaţi contravenţia dată nejustificat de către agentul de poliţie Vasile Mandu, de la Postul de Poliţie Stâlpeni, din următoarele motive: Venind la mama, în seara zilei de 7 noiembrie 2015, am găsit la poarta ei maşina Poliţiei, în care se afla agentul constatator Vasile Mandu, de la Postul de Poliţie Stâlpeni. Întrebându-l ce caută, acesta a susţinut că a primit un telefon anonim cu privire la faptul că în curtea mamei mele, Ioana Mihalcea, din comuna Stâlpeni, satul Livezeni, a intrat o căruţă cu crăci (lemne). Mama, în vârstă de 85 de ani, a dat o căruţă cu fân în schimbul crăcilor respective. Agentul constatator Vasile Mandu, de la Postul de Poliţie Stâlpeni, nu a intrat în curte să constate cantitatea de lemne aduse. Cei doi metri cubi de lemn, pentru care am fost amendat eu şi nu mama, au fost evaluaţi din drum, de la o distanţă de 50 de metri, fiind seară, pe întuneric, şi având două garduri între dumnealui şi lemne. Garduri de 1,8 metri înălţime. Amenda primită de către mine este nefondată, deoarece eu am domiciliul în Câmpulung şi nu în comuna Stâlpeni. Nu m-am ocupat şi nu mă ocup cu comercializarea materialului lemnos. Nu am fost prins în pădure, pe drum public, nu am fost reclamat niciodată că am furat de la cineva lemne, nu am cal, nu am căruţă şi nici drujbă. Menţionez că am muncit cu carte de muncă 35 de ani, iar în 2014 am ieşit la pensie, cu o pensie de 500 de lei, la vârsta de 62 de ani. Vă rog să luaţi măsurile legale pentru anularea amenzii, fiind dată abuziv persoanei mele. Menţionez că ataşez amenda primită în cutia poştală, fără plic.”
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Poliţiei din zonă ne-au spus: „Dânsul poate face contestaţie. Dacă aşa a considerat poliţistul, că este vinovat. Considerăm sancţiunea aplicată temeinic. I s-a spus, scrie şi pe procesul verbal, că are dreptul la contestaţie. Ce hotărăşte instanţa: dacă i-o menţine, i-o anulează, i-o modifică.”, a declarat comisarul Laurenţiu Codârlă, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni. Agentul şef principal Vasile Mandu, care este şi ajutor de şef de Post la Stâlpeni, cel care a aplicat amenda lui Constantin Mihalea, a precizat: „Dânsul a spus că le-a tăiat el, dar nu a vrut să dea mai multe amănunte, nu a vrut să colaboreze deloc, sub nicio formă. E un proces verbal întocmit la Postul de Poliţie, iar dânsul are dreptul la contestaţie, are 15 zile de la data primirii, în care să facă contestaţie.