5.5 C
Campulung Muscel
22/04/2024

În zi de sărbătoare, muscelencele au renunţat la blugi în favoarea iei

Mesele cu bunătăţi tradiţionale şi expoziţiile de unelte meşteşugăreşti înlocuiesc timid tarabele cu chinezării nelipsite la Zilele Comunelor 

Campania de promovare intensă a iei, derulată la nivel naţional, chiar internaţional, cămaşa tradiţională ajungând în colecţiile designerilor celebri, pe podiumurile prezentărilor de modă şi pe copertele revistelor de profil, are efecte şi în Muscel. Organizatorii uneia dintre recentele sărbători rurale desfăşurate în zona de Nord a judeţului, la Dâmbovicioara mai precis, au înţeles că frumuseţea evenimentului, prin care au fost celebrate atuurile zonei, constă în etalarea splendidelor costume populare muscelene, pe care le-au îmbrăcat nu numai gazdele, ci şi participanţii. Pe 21 mai, în zi de mare sărbătoare creştină, de Sfinţii Constantin şi Elena, după cum am relatat la vremea respectivă, s-a ţinut la Dâmbovicioara „Drumul Brânzei de Burduf”, unde sute de degustători au avut prilejul să-şi delecteze papilele gustative cu bunătăţi alese. De la tot ce se cheamă afumătură, cârnaţi, şunculiţă, pastramă, până la vestitele brânzeturi din Muscel, dulceţuri şi aperitive, au umplut mesele, care au înlocuit tarabele cu chinezării nelipsite la Zilele Comunelor. Expoziţia culinară, dublată de una de unelte de lucru şi produse realizate de meşteşugari iscusiţi, a constituit dovada că sărbătoarea musceleană, indiferent de locul care o găzduieşte, cu voinţă din partea organizatorilor şi participanţilor, se poate îndepărta de kitsch-ul care a invadat-o, prin prezenţa bâlciului de prost gust şi a mărfurilor ordinare. Un plus pe care ţinem să-l consemnăm: la Dâmbovicioara, au purtat costumul popular nu numai componenţii ansamblurilor care au urcat pe scenă, ci şi sătenii, care au vrut să arate cum se purtau, pe vremuri, părinţii şi bunicii, în zi de sărbătoare.                       

Câmpulungeanca Cristina Chiriac a prezentat ia românească la Londra, Abu Dhabi şi Viena  

Cea mai înflăcărată promotoare a iei româneşti, muscelene, în special, colecţia sa numărând exemplare deosebite provenind din locurile natale, este câmpulungeanca Cristina Chiriac, desemnată Femeia Anului 2015, la categoria “Antreprenoriat la feminin”, în cadrul Galei Premiilor „Femeia Anului 2015”, distincţie acordată pentru „activitatea de promovare şi încurajare a antreprenoriatului din România, pentru activitatea caritabilă în cadrul a numeroase fundaţii, pentru încurajarea egalităţii de şanse şi susţinerea valorilor româneşti.” Cristina Chiriac este preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor, proiect iniţiat de aceasta şi transpus în practică în anul 2013. 

Cel mai apropiat sufletului său rămâne conceptul „Flori de ie”, pe care aceasta îl descrie astfel: „Flori de ie” este un proiect născut din dragostea şi pasiunea pentru tradiţionalul românesc, pentru cultura şi valorile pure ale României. Proiectul este unul unic în România şi doreşte să readucă în prim-plan o parte a trecutului şi a muncii depuse de sătenii din zonele rurale ale României. În acest an (n.r. 2015), am fost prezenţi la diferite expoziţii, atât în ţară, cât şi peste hotare. În România, am expus la Cluj, Bucureşti, am participat la evenimentele de promovare a valorilor româneşti, precum: Târgul de Turism al României, iar peste hotare am luat parte la expoziţii de seamă, precum „IA MANIA – Festivalul artei şi tradiţiilor româneşti din Moldova, Pure London din Marea Britanie, Endless Romania – New York, The Bridal Show – Abu Dhabi.”

Cel mai recent eveniment organizat de ambasadoarea iei româneşti s-a ţinut în perioada 26-27 mai 2016 şi a fost realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român din Viena, al cărui sediu a găzduit manifestarea prin care a fost marcată “Ziua Universală a Iei”, şi Asociaţia „Mihai Eminescu” din Viena. Expoziţia de costume tradiţionale româneşti intitulată „Flori de ie cu poezie” a fost dublată de lansarea albumului etnografic ce poartă numele proiectului iniţiat de Cristina Chiriac. „În Universul “Flori de ie” se află peste 150 de piese de costum popular tradiţional românesc, din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, unice, cusute şi brodate în întregime manual, fiecare fiind certificate de către un specialist etnograf. La Viena, am expus o selecţie de zece costume populare româneşti, cu o vechime de peste 100 de ani. Acestea au fost însoţite de poveştile, certificatele de autenticitate şi fişele explicative pentru a fi prezentate publicului iubitor de românesc. La final de eveniment, am pătruns într-o lume plină de sensibilitate, cu o lectură de poezie susţinută de Alice Valeria Micu (poet, traducător, jurnalist), cea care semnează un studiu introductiv în albumul „Flori de ie”. Expoziţia a fost completată vizual de proiecţii video, iar auditiv, de un fundal muzical tradiţional românesc, ce ne-a transpus într-o atmosferă pur românească.”, redăm un fragment din prezentarea evenimentului. (sursa informaţiilor: florideie.ro/blog) 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!