Primul n-a cerut aviz de la Monumente în certificatul de urbanism, al doilea s-a apucat de treabă fără să verifice dacă avizul există sau nu
Umbra lui Călin Andrei, care bântuie sălile şi holurile Primăriei – câteodată, chiar în carne şi oase – a agitat dialogul Ţâroiu – David, între care colaborarea declarată de viceprimarul-primar, cu ocazia fiecărui interviu, este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Cum colaborează dacă David habar nu are ce şi cum demolează Ţâroiu prin Câmpulung, cu ce firmă lucrează, care ar fi aceeaşi care a ridicat capacele gurilor de canalizare şi care, coincidenţă, este aceeaşi care reabilitează faţada dinspre Nord a fostului Cămin 4?! Probabil, a fost o întâmplare că aceeaşi societate a prins trei lucrări pe bani publici în acelaşi timp. Grăbit să se înfrupte cât mai mult din beneficiile atribuţiilor de primar, Liviu Ţâroiu face nişte greşeli, care îl vor costa pe el şi partidul, prin aparenţa de ilegalitate creată, lucrând pe ascuns de Consiliul Local, al cărui membru încă este. Ţâroiu, care îşi făcuse obiceiul să-şi convoace colegii la Primărie, la şedinţe de îndată, pentru orice decizie avea de luat în săptămâna respectivă, a omis, în cazul teatrului de vară din spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, să-i informeze că trece la acţiune. Problema n-o reprezintă degajarea zonei de putregaiul şi mizeria din „buricul târgului”, care trebuiau rezolvate de mult. N-ar fi fost rezolvate nici acum, dacă fostul primar nu s-ar fi trezit, după ce a dat drumul proiectului de răsunet naţional, care prevedea interzicerea parcării pe bulevard – fără să se creeze, în cadrul investiţiei de reabilitare urbană, un spaţiu cu această destinaţie – că trebuie să găsească alternativă. Şi a găsit-o. Fostul teatru de vară, cu care împuşca doi iepuri dintr-un foc: igienizarea unui focar de infecţie, care aşa rămânea, dacă primarului nu i-ar fi trebuit o soluţie cu care să închidă gura şoferilor, şi crearea unei parcări. Chiar dacă proiectul „regenerării urbane” a fost stopat, iar centrul nu va fi afectat curând de interdicţia staţionării autoturismelor pe bulevard, Liviu Ţâroiu a continuat demersul lui Călin Andrei, fiindcă ar fi fost păcat să nu cheltuiască nişte bani prevăzuţi în bugetul anului 2015.
Consilierii se dau după cireş că ei n-au aprobat decât demolarea, nu şi parcarea
Problema nu este, cum am precizat, că s-a început demolarea ruinelor din spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, ci felul în care a procedat Liviu Ţâroiu, fără informarea Consiliului Local măcar că intenţionează să dea drumul unei investiţii aprobate la începutul anului. Chiar dacă majoritatea se eschivează în prezent că, vezi Doamne, şi-a dat acordul doar pentru demolare, în februarie 2015, când s-a votat bugetul, pe lista de investiţii scria clar „amenajare parcare”. Iar sumele alocate arătau astfel: proiect tehnic pentru amenajarea parcării pe strada Istrate Rizeanu – 4.000 de lei; amenajarea parcării pe strada Istrate Rizeanu – 185.000 de lei. Valorile au fost suplimentate la sfârşitul lunii aprilie, printr-o rectificare a bugetului local, şefii municipiului considerând, probabil, că nu ajung banii puşi de-o parte la începutul anului. Pentru proiectul tehnic s-au alocat în plus 1.000 de lei, iar pentru execuţia investiţiei, încă 45.000 de lei!
Aşadar, niciun consilier local nu poate spune că n-a ştiut că, în 2015, urmează să se construiască o parcare în spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, pe locul fostului teatru de vară. Prins la înghesuială, Ţâroiu o „scaldă” şi mai tare: că mai întâi a demolat, după care investiţia care va fi făcută pe controversatul amplasament va fi supusă votului Consiliului Local. Dacă proiectul este pentru parcare şi pentru parcare ai alocat banii, ce mai supui la vot?! Decât proiectul parcării! Mai cu seamă că acesta a fost întocmit, potrivit afirmaţiilor viceprimarului, în anul 2014, cu obiectiv clar: crearea unei parcări. „Proiectul întocmit la dispoziţia primarului de atunci, la Serviciul de Investiţii, a fost introdus în buget şi a fost bugetat ca lucrare.”, a precizat Ţâroiu. „Încă o dată susţin ideea pe care a avut-o şi domnul primar Călin Andrei, că, acolo, o parcare ne ajută în rezolvarea problemei de circulaţie şi a parcării pe bulevard. La Şcoala nr.1, în timpul şcolii, se creează o mare aglomeraţie de maşini. Asta ar presupune să facem gardul la Şcoala 1, să facem această parcare, să deblocăm strada Gheorghe Poşoiu, ca să asigurăm un flux. Dacă veţi fi de acord să facem parcare, vom face parcare. Dacă nu veţi fi de acord să facem parcare, facem spaţiu verde şi-i dăm lucrul lucrării.”, a încercat Ţâroiu să-şi convingă colegii că el n-a făcut altceva decât să aducă la îndeplinire un proiect al fostului şef al majorităţii liberale.
„Domnul Călin n-a cerut aviz de la Cultură şi nu s-a emis acest aviz”. Consecinţa: o amendă de 50 de milioane dată Primăriei
Încolţit de liberali să dea amănunte despre o amendă în valoare de 50 de milioane de lei vechi, aplicată pentru lucrările demarate lângă un monument, Liviu Ţâroiu a recunoscut suma. Faptul că aceştia nu ştiau sigur cine este instituţia care aplică sancţiunea, crezând că ea provine de la Inspecţia în Construcţii, este o dovadă clară că, în Primărie, cei doi şefi nu colaborează deloc. Că Ţâroiu nu-l informează pe David despre nimic. Recipisa cu amenda n-ar fi sosit la Primărie până la şedinţa de Consiliu Local, de marţi, 30 iunie, dar Primăria va fi amendată. Nu de Inspecţia în Construcţii, ci de Monumente. Sancţiunea ar fi fost generată de lipsa unui aviz pe care Călin Andrei l-a omis, la eliberarea certificatului de urbanism. Ţâroiu şi ai lui n-au verificat şi de la neglijenţa amândurora s-a ajuns la amenda de 5.000 de lei. „Domnul Călin n-a cerut aviz de la Cultură şi nu s-a emis acest aviz. Din partea noastră, la emiterea autorizaţiei de demolare şi construire n-am verificat că acest aviz de la Cultură nu există. Am sistat lucrarea la sesizarea unor cetăţeni, a unor colegi care au fost acolo, şi am solicitat de la Cultură partea de avizare. Când vom primi avizul, vă vom prezenta proiectul şi bugetul acelui proiect, care este deja prins în bugetul local. Dacă veţi aproba şi execuţia… eu consider că dezafectarea acelui teatru de vară este necesară, fiindcă stadiul în care se află nu-i permite să fie refăcut într-un alt teatru de vară. Nu ştiu dacă vom mai putea primi un aviz pentru a construi un teatru de vară la Casa de Cultură, mai ales că scena a fost demolată de proiectul celălalt, înainte de a trece noi la demolarea teatrului de vară.”, s-a apărat Liviu Ţâroiu, împingând responsabilitatea către Călin Andrei, din cauza căruia documentaţia n-a fost completă.
„Staţi aşa, că ne-aţi plimbat aiurea, a intervenit Bogdan David în apărarea fostului său şef. Aţi dat vina pe cine nu trebuie. Acolo au fost eliberate un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construire. Pe una s-a cerut „demolare”, iar pe cealaltă s-a trecut şi „construcţie”. Eronat făcută în luna iunie 2015. La fel de eronat a început demolarea fără a trece acel proiect prin Consiliul Local. Asta este marea problemă, căci de aceea s-a sistat lucrarea. (…) Să n-o luăm acum că s-a sistat lucrarea că nu ştiu ce n-a făcut primarul Călin Andrei, anul trecut. Aţi sistat-o, pentru că v-aţi apucat să faceţi o lucrare fără să treceţi proiectul de avizare prin Consiliul Local. Să n-avem niciun dubiu. Şi nu eronat, ci foarte bine intenţionat pe certificat a scris ceva, iar pe autorizaţie aţi scris altceva.”, l-a “înţepat” David pe Ţâroiu. Pesedistul a recunoscut într-un final că a greşit că a trecut la execuţie fără să prezinte proiectul investiţiei în Consiliul Local. „A fost o greşeală pe investiţii, pe avize de certificate, şi încă la mine, că n-am verificat şi am dat drumul.”, “şi-a pus cenuşă în cap” Ţâroiu, a cărui „greşeală” liberalii o pun pe seama unui act intenţionat şi premeditat, nicidecum pe seama unei scăpări din grabă, cum vrea să lase impresia acesta.
S-o vedem şi pe asta! Amenda nu va fi plătită de Primărie, ci de cei găsiţi vinovaţi
Cine va plăti amenda, a fost curiozitatea lui Ionel State, care a insistat ca imputatea sumei să nu fie făcută cumva bugetului Primăriei. „Celălalt primar”, cum îi spun liberalii lui Nicolae Ghinea, i-a asigurat că sancţiunea va fi contestată în instanţă, care stabileşte cine o plăteşte. „Amenzile care se plătesc pe Primărie, din vina unor funcţionari sau din vina unuia care a dat drumul la o asemenea lucrare, vor fi plătite de respectivii care se vor găsi vinovaţi.”, a completat Liviu Ţâroiu. „Deci vor fi plătite de cel care este răspunzător.”, a încercat Ionel State să smulgă un răspuns de la viceprimar. „Staţi liniştit, că nu plăteşte Primăria.”, a precizat Ţâroiu, fără a se angaja că o va plăti el, care a permis începerea lucrărilor fără acordul oficialilor de la Monumente.