Miercuri, pe 1 iulie 2015, completul Secţiei Penale a Tribunalului Argeş s-a pronunţat în dosarul de corupţie în care au fost cercetaţi şi doi foşti primari de la Lereşti. Cei doi, Ion Năftănăilă şi Gheorghe Tonghioiu, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti, alături de alte trei persoane: Ileana Soceanu, Nicolae Fianu, Nicoleta Sarmiza Stoica şi Niculae Poşchină, pentru felul în care au gestionat fondurile primite de la Uniunea Europeană. Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA a fost admis de instanţa Tribunalului Argeş pe 11 decembrie 2014, iar pe 1 iulie s-a dat soluţionarea, care nu este definitivă. În dosar a mai fost parte civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş, iar Primăria Lereşti, reprezentată de primarul Ion Dan Berevoianu, parte responsabilă civilmente.
Ion Năftănăilă, condamnat la un an şi nouă luni de închisoare
Ion Năftănăilă a fost învinuit de procurorii DNA de: tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; instigare la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată. În concluzie, instanţa i-a respins cererea fostului primar de schimbare a încadrării juridice şi l-a condamnat la 9 luni de închisoare şi un an interzicerea drepturilor de a fi ales în funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Pentru alt cap de acuzare, fostul primar a primit de executat o pedeapsă de 1 an şi 6 luni, şi un an interzicerea de drepturi. Pentru concursul de infracţiuni i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, la care s-a adăugat un spor de 3 luni, rezultând o pedeapsă finală de 1 an şi 9 luni şi un an interzicerea unor drepturi. Lui Ion Năftănăilă i s-a suspendat pedeapsa, fiind sub supraveghere 2 ani, timp în care trebuie să respecte nişte măsuri impuse de Serviciul de Probaţiune Argeş, plus că va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, având de ales între Primăria Câmpulung şi Primăria Lereşti.
Nicolae Fianu a primit un an de închisoare
În dosarul întocmit de DNA, Nicolae Fianu a fost suspectat de: folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; înşelăciune, în formă continuată. Pentru aceste fapte, judecătorii de la Tribunalul Argeş l-au condamnat pe Nicolae Fianu la pedeapsa închisorii de un an şi un an interzicerea unor drepturi, plus că au dispus suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de doi ani, timp în care lereşteanul trebuie să respecte nişte măsuri impuse şi să presteze muncă în folosul comunităţii, neretribuită, la Primăria Câmpulung sau Primăria Lereşti.
Sarmiza Nicoleta Stoica a primit aceeaşi pedeapsă ca fostul primar Năftănăilă
Agentul agricol de la Primăria Lereşti, Sarmiza Nicoleta Stoica, a ajuns în faţa judecătorilor cu mai multe capete de acuzare: tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; instigare la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată; instigare la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de înşelăciune. După ce au studiat rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, completul de judecată i-au dat două pedepse Sarmizei Stoica, 9 luni şi 1 an şi şase luni. După ce au fost cumulate, i s-a aplicat cea mai mare, plus un spor de 3 luni, rezultând 1 an şi 9 luni. Completul a mai dispus suspendarea pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Argeş pe o perioadă de 2 ani, cu interzicerea unor drepturi. În aceşti 2 ani, Sarmiza Stoica a mai fost obligată să presteze muncă în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Lereşti şi Primăria Câmpulung.
Fostul primar Gheorghe Tonghioiu şi secretarul Ileana Soceanu au scăpat de procesul penal pornit împotriva lor
Fostul primar în mandatul 2008-2012, Gheorghe Tonghioiu, şi secretarul comunei Lereşti, Ileana Soceanu, au fost implicaţi în dosarul penal, fiind acuzaţi de: instigare la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la infracţiunea de tentativă de înşelăciune. Completul Penal al Tribunalului Argeş, care a judecat dosarul de corupţie, a dispus încetarea procesului penal împotriva celor doi.
Şi Neculae Poşchină a ieşit din proces
Chiar dacă procurorii DNA au reţinut în sarcina lui Neculae Poşchină infracţiunile concurente de: tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; tentativă la infracţiunea de înşelăciune, instanţa de la Piteşti a propus încetarea procesului împotriva bărbatului din Lereşti.
Năftănăilă, Stoica şi Fianu trebuie să plătească APIA peste un 130.000 de lei
Acţiunea civilă a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Argeş, a fost admisă de instanţa argeşeană, obligându-i pe trei dintre inculpaţi, Ion Năftănăilă, Sarmiza Stoica şi Fianu Nicolae, la plata, în solidar, împreună cu Primăria Lereşti, a sumei de 133.000 de lei, dar şi la plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere. Completul de judecată a consemnat că Nicolae Fianu a achitat o parte din bani, depunând în contul APIA suma de 4.105,19 lei.
În baza Codului de Procedură Penală, instanţa a dispus anularea următoarelor înscrisuri: =contract de concesiune nr.3935/16.08.2007, încheiat la Primăria Lereşti; =cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2007, înregistrată la APIA sub nr.242/11.05.2007; =cererea de transfer de exploataţie înregistrată la APIA sub nr. 263/17.08.2007; =hotărârea nr.23/13.08.2007 a Consiliului Local Lereşti; =declaraţia pe propria răspundere din 11.05.2007 dată de inculpatul Ion Năftănăilă. Cei şase implicaţi în proces au fost obligaţi la plata a câte 1.700 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.