23.5 C
Campulung Muscel
13/09/2024

Absolvent de Arhitectură cu 10, nu e suficient de bun pentru erudiţii din Primăria Câmpulung

Manevrele curioase începute de Călin Andrei, de a-l “zbura” din funcţie pe arhitectul şef, sunt continuate de urmaşi

 
Prezenţa şi curiozităţile arhitectului şef, care, probabil, a sesizat anumite nereguli care se petrec pe domeniul municipiului şi nu numai, au supărat “frăţia” din spatele uşilor ferecate, care a şi început să-l “sape”    
În viesparul numit „Primăria Câmpulung”, unde nivelul peste limita admisă de trândăveală, prostie şi incompetenţă se reflectă în imaginea municipiului, pregătirea arhitectului şef a devenit subiect de clacă în birourile şi pe holurile instituţiei. Zvonul potrivit căruia Dan Cristian Dumitrescu ocupă nemeritat funcţia s-a împrăştiat chiar din cabinetul 1 al instituţiei şi a luat forma unor manevre curioase, pe ultima sută de metri a mandatului lui Călin Andrei, de a-l îndepărta pe bucureştean din funcţia deţinută din primăvara lui 2014. Probabil, în încercarea de a-l intimida pe ocupantul postului vacant timp de zece ani, de a-i transmite un mesaj să lase lucrurile aşa cum sunt, capul „frăţiei” din Primărie i-a trimis arhitectului şef o fiţuică, din care reiese că acesta n-ar avea pregătirea pentru a conduce Direcţia Tehnică şi de Urbanism a Primăriei. Ce lipseşte pregătirii lui Dan Cristian Dumitrescu, absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, specializarea Arhitectură şi Sistematizare, cu nota 10, în 1985? Masterul făcut de junimea zilelor noastre (mulţi semi-analfabeţi cu diplome cumpărate pe internet), care este echivalentul diplomei de licenţă obţinute în vremurile în care facultatea chiar era facultate. Iar diploma de licenţă însemna ceva. După şase luni în care Dan Cristian Dumitrescu a ocupat poziţia de arhitect şef, Călin Andrei s-a trezit că acesta n-are master. Şi că n-are cum să conducă fără master. După logica liderilor Primăriei, diploma de absolvire, pe care însăşi Legea educaţiei naţionale o recunoaşte ca fiind egala celei de master, pentru a nu se crea o discriminare între absolvenţii de învăţământ de lungă durată şi cei ai studiilor universitare tip Bologna, este suficientă pentru a ocupa un post de arhitect, dar nu şi unul de arhitect şef.   
  

Fostul primar îl avertiza pe arhitectul şef, printr-o hârtie, că n-are studiile necesare funcţiei   

„Excelenta” comunicare între fostul primar şi un angajat dintr-o poziţie cheie, arhitectul şef al Câmpulungului, o demonstrează, printre altele, expedierea de adrese, dialogul faţă în faţă nefiind posibil. Din vina cui? La cum îl cunoaştem pe fostul conducător al Câmpulungului, care a desfiinţat tradiţia conferinţelor de presă, pe care antecesorul său le ţinea cu regularitate, nu este greu de ghicit din cauza cui s-a ajuns la hârtii scrise, în locul unei discuţii civilizate, între doi adulţi educaţi, culţi, deschişi la minte. Dar, probabil, una dintre cele două părţi, având serioase carenţe la capitolele enumerate, a preferat să-şi pună subalternii să-i consemneze nemulţumirile la adresa celui mai nou angajat al Primăriei, apoi să i le expedieze un etaj mai jos.
Iată încă o mostră de comportament curios al fostului primar, care ne face să ne întrebăm, pe bună dreptate, ce a urmărit, cerându-i arhitectului şef o ţidulă de studii, de care nu avea nevoie, la pregătirea şi experienţa de câteva decenii, acumulată în ţară şi în străinătate, într-un domeniu care chiar nu suportă comparaţie cu „frecatul mentei” din postura de edil şef. Toamna trecută, la jumătatea lunii noiembrie, Călin Andrei şi-a pus slujbaşii să-i trimită celui care fusese angajat în primăvară o adresă, prin care îl informa că-i trebuie diplomă de master. Ne oprim în continuare la mesajul fostului primar către arhitectul şef, care culminează cu avertismentul ca, până la 31 decembrie 2015, cel vizat să obţină documentul necesar ocupării funcţiei în cadrul Direcţiei Tehnice şi Urbanism a Municipiului Câmpulung. 
Mai întâi, Călin Andrei, care semnează documentul adresat lui Dan Cristian Dumitrescu, împreună cu şefa de la Resurse Umane, Elena Daniela Bănuţă (promovată de la Stare Civilă, unde a înlocuit o angajată aflată în concediu pentru creşterea copilului), şi cu secretarul Nicolae Ghinea, îi face cunoscut destinatarului în ce condiţii este deţinută funcţia de arhitect şef. Precizăm că, în momentul în care a primit notificarea primarului, Dan Cristian Dumitrescu ocupa funcţia de arhitect şef de şase luni! Aşadar, după şase luni, şeful Câmpulungului, şefa Personalului şi secretarul, care a avizat pentru legalitate documentul, s-au trezit că omul n-are master, care, de altfel, nici nu-i trebuie. 
„Funcţia de arhitect şef – se citează din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul – este ocupată, în condiţiile legii, de un funcţionar public, specialist atestat de Registrul Urbaniştilor din România, având formaţia profesională după cum urmează: arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect sau urbanist, absolvent de masterat, precum şi de urbanist şi inginer în domeniul construcţiilor, licenţiat al învăţământului superior, la nivelul municipiilor.” Călin Andrei îl mai informa pe Dan Cristian Dumitrescu în privinţa condiţiei care trebuia îndeplinită ca să-şi păstreze funcţia în cadrul Primăriei. „Menţinerea în funcţie a arhitecţilor şefi (…) este condiţionată de absolvirea de către aceştia a masteratelor sau studiilor postuniversitare în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului (…) în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă.”
 

Ultimatumul lui Călin Andrei: Dan Dumitrescu, eliberat din funcţie dacă nu face cursuri de master

Expozeul primarului continuă cu fragmente extrase din alt act normativ, Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, potrivit căreia „candidaţii la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere trebuie să fi absolvit studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei.” În cazul de faţă, specialitatea este Arhitectură. În situaţia în care condiţia nu este îndeplinită de funcţionarul public, acesta riscă sancţiunea eliberării din funcţia publică, potrivit Legii cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. 
Altfel spus, fostul primar Călin Andrei l-a avertizat pe Dan Cristian Dumitrescu, ocupantul funcţiei vacante timp de un deceniu, că va fi „zburat” de la conducerea Direcţiei Tehnice şi de Urbanism dacă nu-şi completează studiile. I-a dat şi un termen „generos” pentru satisfacerea condiţiilor extrase din trei legi. De fapt, patru, căci ultimatumul se încheie cu un pasaj din Legea educaţiei naţionale. „Vă aducem la cunoştinţă că, până la 31.12.2015, trebuie să aveţi absolvite studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice.”, este cerinţa categorică a primarului, pe care urmaşii săi vor trebui s-o aducă la îndeplinire. 
Potrivit Legii educaţiei naţionale, diploma de absolvire sau de licenţă a celor care au urmat cursurile învăţământului de lungă durată – studenţii care au urmat o facultate înaintea aplicării celor trei cicluri Bologna – este echivalentă diplomei de studii universitare de master în specialitate. Însă ea n-ar fi suficientă pentru ocuparea funcţiei de arhitect şef, susţin cei de la Primăria Câmpulung, deşi are valoarea diplomei de master din zilele noastre.
 

Două ministere recunosc că diploma sa de arhitect este echivalentă celei de master 

Pus într-o situaţie, pe care arhitectul şef o cataloghează voit ambiguă, acesta s-a adresat Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar răspunsurile instituţiilor le-a pus la dispoziţia noii conduceri a Primăriei. După data depunerii documentaţiei la Primărie, 15 iunie 2015, bănuim că presiunile începute în timpul ultimului mandat al lui Călin Andrei, întrerupt înainte de termen de condamnarea aplicată de Curtea de Apel Bucureşti, rămân actuale. Oficialii Direcţiei Generale Învăţământ Superior confirmă faptul că nu este nevoie de un înscris special din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, care să ateste că diploma de absolvire a studiilor universitare de lungă durată este echivalentă celei de master. „Şi în prezent, deoarece calificarea de arhitect este reglementată sectorial la nivel european, conform art.153, alin.1 din Legea 1/2011, ciclurile I şi II de studii universitare aferente sunt oferite comasat, într-un program unitar de studii universitare cu o durată de şase ani, la învăţământul cu frecvenţă (de zi), diploma obţinută fiind de nivel master.”, precizează răspunsul Ministerului Educaţiei Naţionale. 
Un răspuns similar a primit şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în subordinea căruia funcţionează Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. „Apreciem că diploma dumneavoastră este echivalentă diplomei de studii universitare de master în specialitate, motivat de faptul că aţi absolvit învăţământul superior de lungă durată în perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna.”, precizează preşedintele Jozsef Birtalan. Cine şi de ce îl „sapă” pe Dan Cristian Dumitrescu… putem să aflăm prin eliminarea semnăturilor de pe hârtia care îl înştiinţează că, până la sfârşitul anului, trebuie să elibereze locul de şef al Urbanismului. Unul a fost eliminat ca efect al condamnării la închisoare cu suspendare, cu consecinţa complementară a pierderii funcţiei, unul este prea slab, prea şters, prea neînsemnat, prea fricos pentru asemenea „lucrături”…

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!