27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Alexe, grăbit să angajeze un debutant, a sărit peste procedura care îl obliga să scoată postul la concurs înainte să-l „retrogradeze”

Solicitarea directorului Nicolaie Alexe de a fi transformate nişte posturi – transformare cu iz de „retrogradare” -, pentru a fi ocupate mai uşor la concurs, a fost amânată pentru o dată ulterioară. Motivul: managerul, grăbit să facă o angajare, a sărit o etapă prevăzută de lege. Şi anume să scoată la concurs de două ori un post de asistent medical cu ceva vechime şi, numai dacă nu se ocupa, să ceară modificarea lui într-unul pentru care să poată candida şi un debutant. Or Alexe, zorit să completeze colectivul de la Oncologie, despre care şi consilierul primăriţei, Andrei Aron, recunoştea că suferă la capitolul personal mediu, a „ars” cele două sesiuni de organizare a concursului. Fapt care a condus la retragerea hotărârii din dezbaterea Consiliului Local până când se îndeplineşte procedura. Cel mai probabil, după 1 ianuarie 2023, întrucât, până atunci, angajările sunt blocate.

  • Modificările cerute de Alexe

Cei de la Spitalul Câmpulung au cerut Consiliului Local să le accepte patru modificări ale statului de funcţii al instituţiei, aprobat în urmă cu un an, pe 25 noiembrie 2021. Cele patru modificări erau transformări de funcţii, toate vacante, în vederea ocupării lor la viitoarele concursuri ale spitalului. Trebuiau să fie cinci, dar, în ziua şedinţei Consiliului Local, managerul Nicolaie Alexe a trimis o adresă Primăriei cu cerinţa de a fi eliminată din proiectul de hotărâre propunerea de transformare a funcţiei de asistent medical generalist principal, cu studii postliceale, post vacant în cadrul Secţiei Medicină Internă, într-una similară, dar la Compartimentul Oncologie Medicală.

Cele patru posturi pe care spitalul le voia modificate arată astfel:

  • Asistent medical generalist principal, cu studii postliceale, la Secţia Medicină Internă, transformat în asistent medical generalist debutant, cu studii postliceale, la Compartimentul Oncologie Medicală;
  • Asistent medical principal, cu studii postliceale, la Balneofizioterapie, la Laboratorul de Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie, transformat în infirmieră, la Compartimentul Oncologie Medicală;
  • Farmacist specialist la Farmacia cu circuit închis a spitalului, transformat în asistent medical de farmacie, cu studii postliceale, în acelaşi domeniu;
  • Îngrijitoare la Compartimentul Primiri Urgenţe, transformat în infirmieră la acelaşi compartiment.
  • Directorul spitalului a admis greşeala: „Din punct de vedere procedural, s-a greşit de la început”

Discuţiile declanşate de intervenţia medicului Anca Dumitrescu s-au axat pe nerespectarea procedurii în cazul „retrogradării” asistentului medical principal la debutant, cu mutarea lui de la Medicină Internă la Oncologie, unde este nevoie de personal mediu. Mai precis, procedura impune scoaterea postului la concurs de două ori şi, dacă nu se prezintă nimeni care să respecte condiţia de vechime aferentă funcţiei, este permisă transformarea lui în debutant.

Or Nicolaie Alexe a sărit peste această condiţie şi s-a prezentat la Primărie cu cererea de modificare constând în „îndulcirea” condiţiilor de ocupare a funcţiei vacante. La şedinţa de Consiliu Local din 31 august 2022, directorul Spitalului Municipal şi-a argumentat astfel cerinţa: „Este un post care se scoate din statul de funcţii (n.r. de la Medicină Internă) pentru Oncologie. Având în vedere necesitatea acestui post, l-am propus pentru scoatere. La ora actuală, posturile sunt blocate până la data de 1 ianuarie, după care le vom scoate la concurs. Până atunci, noi avem o persoană care a solicitat să meargă pe postul respectiv prin transfer. Din punct de vedere procedural, s-a greşit de la început, când s-au făcut referatul şi celelalte, şi s-a revenit la procedura iniţială.”

În condiţiile în care Alexe a recunoscut că s-a greşit, proiectul de hotărâre cu cele patru propuneri de modificare a fost retras de pe ordinea de zi. „Dacă s-a făcut o greşeală, să şi-o asume şi să o repare legal.”, a cerut primăriţa Elena Lasconi, care a recomandat Consiliului local să nu accepte ca cei de la Spitalul Municipal să scoată castanele din foc cu mâna aleşilor.

  • Alexe şi-a asumat şi renunţarea la studiile superioare ale unui angajat de la farmacie, deşi este avantajos pentru acreditare să ai cât mai mulţi absolvenţi de facultate   

Un semn de întrebare a existat şi cu privire la modificarea unui post la Farmacia cu circuit închis a spitalului, din farmacist specialist în asistent medical de farmacie. Primul are studii superioare, iar cel de-al doilea, studii postliceale, lucru care ar putea afecta condiţiile de acreditare a spitalului.

Pe grila spitalului figurează un şef de farmacie, un farmacist clinician şi postul vacant de farmacist specialist. „Am avut o propunere pentru acest post – a vrut să plece un clinician – şi, având în vedere că eu am răspuns şi de Managementul Calităţii, la vremea respectivă, n-am fost de acord ca acest post să fie cedat prin transfer. Abia apoi când a fost ocupat postul de clinician, am fost de acord cu acest post, chiar dacă eram în altă poziţie. Noi am făcut această transformare, având în vedere normativul de personal pe care îl avem la ora actuală la farmacie şi vrem să respectăm întru totul normele şi procedurile legale ale funcţionării farmaciei.”, a precizat Nicolaie Alexe care n-a ezitat să-şi asume public trecerea de la studii superioare – o condiţie avantajoasă pentru procesul de acreditare a spitalului – la unele postliceale. „Având în vedere că lucrăm şi pe ture, vrem ca aceste posturi să fie acoperite în toată această perioadă, inclusiv sâmbete şi duminici. Eu am luat indicatorii A.N.M.C.S. (n.r. Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate), i-am studiat şi nu afectează cu nimic punctajul acordat de către A.N.M.C.S.”, este convins Alexe.

  • Andrei Aron: „N-ar fi necesară creşterea numărului de angajaţi la farmacie”

A doua zi după şedinţa de Consiliu Local, dr.Andrei Aron, consilierul primăriţei pe probleme de sănătate, a comentat cele două transformări de posturi care au condus la amânarea discuţiei subiectului pentru altă dată. De pildă, postul de la farmacie nu va fi niciodată ocupat, pentru că nu este necesar să fie ocupat. În schimb, cealaltă schimbare ar ajuta Oncologia. „În momentul de faţă, farmacia este într-o situaţie extraordinar de bună. Şeful de farmacie, care a venit acum un an, este un farmacist extrem de bun, foarte bine pregătit, care a rezolvat nişte probleme destul de mari ale farmaciei. Una dintre ele era faptul că nu era autorizată de şapte ani. Ţine foarte bine lucrurile sub control. N-ar fi necesară creşterea numărului de angajaţi la farmacie.”, a afirmat Andrei Aron.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!