12/06/2025

Astăzi, primarul de la Dragoslavele a câştigat la Curtea de Apel în faţa lui Răuţoiu, respins la licitaţia pentru asfaltarea unor drumuri. Răuţoiu a fost obligat la cheltuieli de judecată de 11.900 lei!

Astăzi, 3 iunie 2025, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat favorabil autorităţilor locale de la Dragoslavele, în litigiul cu una dintre firmele familiei Răuţoiu, care, în primăvara acestui an, a fost respinsă la licitaţia pentru asfaltarea unor drumuri în comună. Group Concif SRL a atacat rezultatul procedurii organizate de Primăria Dragoslavele la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, care i-a dat dreptate. Însă primarul Ion Băcioiu şi colegii săi implicaţi în organizarea achiziţiei serviciilor asfaltatorului celor două căi de acces n-au stat cu mâinile în sân, ci au mers în instanţă. Iar instanţa le-a admis plângerea împotriva deciziei CNSC. Omul de afaceri nu numai că a pierdut contractul de reabilitare stradală, dar a pierdut şi bani prin eşecul răfuielii cu organizatorii licitaţiei, întrucât Curtea de Apel Piteşti l-a obligat să achite Unităţii Administrativ-Teritoriale Dragoslavele cheltuieli de judecată în sumă de 11.900 lei!

  • Trei oferte pentru contractul de 1,9 milioane de lei

Cronologia acţiunilor finalizate cu un diferend tranşat de magistraţii Curţii de Apel se prezintă astfel. La începutul acestui an, pe 15 ianuarie 2025 mai precis, Primăria Dragoslavele a lansat, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, invitaţia adresată constructorilor de drumuri interesaţi de o lucrare de aproape 2 milioane de lei. Termenul limită de înscriere la licitaţia prin care se urmărea obţinerea celui mai mic preţ a fost fixat pe 31 ianuarie 2025.

Până la această dată, au depus oferte societăţile: Vlakim SPG 92 SRL (reprezentant Nicolae Dobre), din Bucureşti; Aliflor Invest 2008 SRL (reprezentant Bogdan Enescu), din Albeştii Pământeni; Group Concif SRL, din Bădeni – Stoeneşti (reprezentant Sorinel Răuţoiu); asocierea formată din Ertugu Neoconstruct SRL (reprezentant Dorinel Edu), din Oradea, Fortunato CSB SRL (reprezentant Tinca Bonica), din Haieu – Bihor, împreună cu terţul Remorini Grup SRL (reprezentant Cosmin Ioan Bonica), din Haieu – Bihor.

„Modernizarea străzii Gruiului – tronson 2 şi a străzii Valea Frasinului aparţinătoare comunei Dragoslavele, judeţul Argeş”, denumirea contractului scos la licitaţie, include două căi de acces utile locuitorilor pentru a ajunge la proprietăţi, dar, în acelaşi timp, constituie legături cu DN 73 şi DC 28, care străbat localitatea.

Câteva referinţe despre lucrarea propusă de primarul Ion Băcioiu: lungimea tronsoanelor modernizate – 584 metri; lăţimea părţii carosabile – 3-5,5 metri; lăţimea acostamentelor – 0,375-0,500 metri; şanţ betonat – 238 metri liniari; rigola de acostament – 242 metri liniari; rigola tip R3 – 270 metri liniari; podeţe tubulare – 6 bucăţi; drumuri laterale – 7 bucăţi.

Îmbunătăţirea condiţiei de circulaţie pe strada Valea Frasinului, cu o lungime de 162 metri, şi pe strada Gruiului – tronson 2, cu o lungime de 422 m, în total, 584 metri, a fost estimată de proiectant la 1.934.955,28 lei.

  • Drumuri de ţară care au nevoie de asfalt, şanţuri, rigole, podeţe şi indicatoare rutiere  

Potrivit memoriului tehnic întocmit de firma de proiectare Tehnic Innovation Construct SRL pentru Primăria Dragoslavele, „străzile propuse au fost întreţinute cu balast, iar strada Gruiului este asfaltată, dar, din cauza acţiunii agenţilor de mediu (ploi, zăpadă, cicluri repetate de îngheţ-dezgheţ) şi a lipsei fondurilor pentru întreţinerea curentă, sunt improprii circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă.

Drumurile sunt mărginite de locuinţe în interiorul localităţii şi de terenuri agricole în afara ei, au partea carosabilă cuprinsă între 2,75 şi 3 metri şi sunt realizate, în cea mai mare parte, la nivelul terenului.

Scurgerea apelor este deficitară, şanţurile şi podeţele, acolo unde ele există, nu au beneficiat de lucrări de întreţinere curentă şi reparaţii. Astfel, ca urmare a efectelor defavorabile hidro-meteorologice, aceste lucrări au fost degradate sau distruse, impunându-se consolidarea sau refacerea acestora.

Şanţurile laterale sunt degradate, iar pe lungimi mari, inexistente, nu asigură continuitatea preluării şi evacuării apelor pluviale în condiţii optime. Pe de altă parte, din cauza lipsei întreţinerii, vegetaţia a crescut pe acostamente, împiedicând astfel scurgerea laterală a apelor, acestea curgând sau băltind în lungul străzilor, în timpul ploilor abundente, degradând suprafaţa carosabilă prin spălare sau depuneri de noroi.

Drumurile care fac obiectul investiţiei sunt fie slab balastate, fie slab pietruite, conform studiului geotehnic. Starea tehnică a drumurilor este „rea” pe întreaga lungime, traficul desfăşurându-se anevoios, mai ales în perioadele cu precipitaţii abundente. În perioadele secetoase, reprezintă un factor poluant destul de grav pentru mediu, prin praful iscat la trecerea mijloacelor de transport sau din acţiunea vântului.”

Proiectul prevede executarea de lucrări de modernizarea şi de colectare şi evacuare a apelor meteorice din zona drumurilor, prin şanţuri betonate, rigole, rigole carosabile, rigole de acostament şi podeţe, plus lucrări de siguranţă a circulaţiei. Drumurile laterale, cinci la număr, se vor amenaja pe o lungime variabilă, cu aceeaşi structură rutieră ca a drumului principal. În cadrul proiectului se va realiza şi accesul la proprietăţi pe o lungime de 5 metri şi o lăţime variabilă.

  • Comisia de evaluare a respins oferta depusă de Group Concif, considerând-o inacceptabilă   

Nemulţumit de verdictul comunicat de organizatorii licitaţiei, omul de afaceri Răuţoiu, care s-a numărat între perdanţi, s-a adresat Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. După ce a primit raportul şi rezultatul procedurii datate 10 martie 2025, Group Concif SRL, reprezentată legal de administratorul Sorinel Răuţoiu, a formulat, pe 17 martie 2025, o contestaţie la CNSC.

Demersul său a urmărit anularea comunicării documentelor privitoare la atribuirea contractului de modernizare a celor două străzi, documente prin care comisia de evaluare a stabilit că oferta firmei din Stoeneşti a fost respinsă, fiind considerată inacceptabilă. Altă solicitare a contestatarei: reluarea procedurii de evaluare a ofertelor, cu includerea ofertei sale.

Pe 23 aprilie 2025, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis acţiunea Group Concif SRL în contradictoriu cu autoritatea contractantă, Comuna Dragoslavele, pe care a obligat-o ca, în termen de zece zile de la primirea deciziei, să reevalueze oferta tehnică prezentată de firma lui Sorinel Răuţoiu.

Administraţia publică de la Dragoslavele şi-a exercitat dreptul de a formula plângere în termen de zece zile de la comunicarea deciziei CNSC. Pe 16 mai 2025, la Curtea de Apel Piteşti a fost înregistrată plângerea Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Dragoslavele împotriva deciziei care reintroducea în „cursă” societatea lui Răuţoiu. Completul de trei judecători s-a pronunţat astăzi, 3 iunie 2025, admiţând plângerea autorităţilor locale. Instanţa a modificat decizia CNSC, în sensul că a respins contestaţia ca nefondată. Group Concif SRL a fost obligată să achite Primăriei Dragoslavele cheltuieli de judecată de 11.900 lei. Decizia Curţii de Apel Piteşti este definitivă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!