14.9 C
Campulung Muscel
23/06/2025

Cinci eleve au reprezentat Colegiul „Carol I” într-un proiect Erasmus+ desfăşurat în Grecia

În perioada 24-31 octombrie 2024, o echipă a Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” a participat în Creta, Grecia, la proiectul internaţional Erasmus+, desfăşurat sub egida Fundaţiei Olanda-România: „Youngsters of Today, Europeans of Tomorrow, Let’s Talk!”. Proiectul general este coordonat de Cristina Cristescu, directorul executiv al fundaţiei Olanda-România, şi a reunit tineri din mai multe ţări europene, printre care Grecia, Olanda, Polonia, Macedonia de Nord, Islanda, Bulgaria, Moldova, Slovacia şi România.

Reprezentanţii Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” au fost elevii Maria Grămadă, Gabriela Aurel, Ionela Leanca, Victoria Nilă şi Lorena Ronai, însoţiţi de profesoara Laura Căciulă. Scopul acestei iniţiative a fost de a încuraja schimbul de idei şi experienţe între tinerii europeni prin activităţi educative, facilitând astfel interacţiuni directe şi discuţii pe teme de interes comun pentru viitorul Europei.

Pe parcursul întâlnirilor, participanţii au beneficiat de prezenţa Excelenţei Sale Mioara Pituţ, Ambasadorul României în Grecia, care a oferit șansa tinerilor să interacționeze prin discuții deschise despre prejudecăți, xenofobie și interculturalitate. De asemenea, Jaapjan Rijlaarsdam, membru al Fundației și reprezentant al Guvernului Olandez în Autoritatea Europeană de Muncă, a oferit explicaţii despre contextul proiectului, răspunzând întrebărilor adresate de elevi şi încurajându-i să îşi exprime opiniile.

Activităţile incluse în program au avut o componentă educativă importantă, dar au fost completate de şi de vizite la principalele obiective culturale ale insulei Creta, oferind astfel participanţilor oportunitatea de a explora tradiţiile şi istoria locală. Astfel de experienţe ajută tinerii să înţeleagă mai bine valorile comune europene şi să construiască relaţii bazate pe respect şi înţelegere reciprocă, pregătindu-i pentru a fi cetăţeni activi într-o Europă unită. „Am fost în calitate de profesor însoţitor al acestor minunate eleve, care ne-au reprezentat cu cinste în acest proiect şi au arătat toate abilităţile lor în acest proiect, ceea ce înseamnă că pentru noi este o experienţă extraordinară. Personal, faptul că am participat în acest proiect a însemnat foarte mult. Am putut să schimb mai multe idei şi păreri legate de sistemul nostru de învăţământ cu toate celelalte doamne profesoare din opt ţări diferite şi am constatat că sunt foarte multe similitudini, dar şi o serie de diferenţe pe care, la un moment dat, am putea să le îmbrăţişăm şi noi, evident, pe cele bune. De asemenea, şansa de a ne întâlni cu Excelența Sa Mioara Pituț, în calitate de Ambasador al României în Grecia, ne-a oferit nouă, ca participanţi, o interacţiune directă. A fost foarte important pentru noi să putem să punem întrebări unei persoane care, în mod normal, nu este abordabilă de către elevi. Faptul că şi elevi din alte ţări au putut să participe la această interacţiune care viza foarte mult ţara noastră, sistemul nostru de învăţământ, a contat foarte mult ca imagine. De asemenea, ne-am prezentat cu un brand de ţară şi de şcoală. Am avut un filmuleţ foarte important cu imagini din ţara noastră, cu personalităţile noastre, şi apoi, uşor-uşor, ne-am concentrat pe imaginea şcolii noastre şi am demonstrat că suntem în lumea care trebuie, că suntem la fel de valoroşi, la fel de empatici şi agili în situaţii de comunicare noi.”, a punctat Laura Căciulă, profesor de Limba şi Literatura Română la Colegiul Pedagogic „Carol I”.

R.A.Ş.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!