20.6 C
Campulung Muscel
12/06/2025

Astăzi, primarul Paul Ion Marin a scos la licitaţie asfaltarea a patru drumuri în satul Piatra

Ofertă de lucru proaspătă la Stoeneşti, constând în asfaltarea a patru drumuri în satul Piatra, rămase la stadiul de uliţe de ţară. Nu pentru mult timp, căci, odată parcurse formalităţile de achiziţie a serviciilor constructorului, vor fi îmbunătăţite şi acestea. Investiţia include căi de acces situate în punctele Posteşti, Brăgeşti, Pietrăreanu şi Băcioiu, cu o lungime totală de aproximativ 1.650 metri. Invitaţia de înscriere, lansată astăzi, 3 iunie 2025, asfaltatorilor interesaţi de execuţia unei lucrări evaluate la 2.779.023,93 lei, este valabilă până la 20 iunie 2025, data limită de depunere a documentaţiilor solicitate de organizatorii procedurii despre care relatăm. Comisia de evaluare va cântări ofertele primite prin prisma cerinţei esenţiale care îi va departaja pe concurenţi: cel mai bun raport calitate – preţ.

  • Cele patru drumuri locale facilitează accesul locuitorilor satului Piatra către DN 72A Târgovişte – Câmpulung şi DN 73 Piteşti – Braşov

Potrivit proiectului tehnic întocmit de inginerul Ionel Dinias, cu care primarul Paul Ion Marin a mai colaborat şi la întocmirea altor documentaţii de drumuri, „în urma măsurătorilor topografice a rezultat o lungime totală de 2.347,65 m, compusă din patru drumuri astfel: Punctul Posteşti, L = 209,66 m; Punctul Brăgeşti, L = 881,81 m; Punctul Pietrăreanu, L = 604,82 m; Punctul Băcioiu, L = 651,36 m.”

Cele patru drumuri locale facilitează accesul locuitorilor satului Piatra către DN 72A Târgovişte – Câmpulung şi DN 73 Piteşti – Braşov. „Drumurile locale sunt de categoria tehnică a IV-a, asigurând circulaţia între zonele funcţionale şi de locuit, având lăţimea părţii carosabile variabilă, de la 2,70 m la 4,60m, drumuri cu o singură bandă.”, precizează acesta.

Pentru zonele din drumurile locale, unde nu se corectează linia roşie pentru diminuarea declivităţilor, propunerea proiectantului constă în: strat de rulare, 7 cm grosime după compactare, din beton asfaltic BAPC 16 rul 50/70 (cu agregate naturale de balastieră prelucrate prin concasare şi sortare); strat din piatră spartă, 15 cm grosime după compactare (amestec agregat sort 0-63 mm, de balastieră, prelucrate prin concasare şi sortare); strat de balast simplu, 10 cm grosime după compactare, la care se adaugă cantitate pentru reprofilare, corecţie linia roşie şi realizare de pante longitudinale şi transversale; scarificarea pietruirii existente pe platforma drumului, pe o grosime de 3-5 cm.

Pentru zonele unde se corectează linia roşie prin săpătură a platformei drumului, recomandarea acestuia cuprinde, pe lângă stratul de rulare de 7 cm şi stratul de piatră spartă de 15 cm, un strat de balast simplu, de 25 cm grosime după compactare, şi săpătură la platforma drumului la cotă, pentru diminuarea declivităţilor. Astfel, se pregăteşte suprafaţa în vederea aşternerii stratului de balast simplu.

„Pentru tronsoanele din drumurile locale, unde nu este posibilă săpătura platformei drumurilor la cotă, pentru diminuarea declivităţilor, se va avea în vedere adoptarea altor soluţii pentru realizarea îmbrăcămintei rutiere şi anume dale din beton antiderapante juxtapuse sau pavaj de piatră brută.”, menţionează Ionel Dinias.

Acesta recomandă podeţe de acces pe proprietăţi şi platforme betonate în acelaşi scop, pe partea unde nu sunt stabilite rigole sau şanţuri pereate, drumul fiind proiectat cu o bandă de circulaţie şi platforme de încrucişare.

„Partea carosabilă pe aceste tronsoane se va adopta în funcţie de distanţa între limitele de proprietate şi va fi de 2,75 m, cu acostamente variabile de la 0,00 m la 0,375 m, la care se adaugă supralărgiri în curbe, acolo unde este posibil. În alte situaţii, ca urmare a lăţimii disponibile între proprietăţi, partea carosabilă poate să fie de 2,75 m, încadrată cu bordură mare 20 x 25 cm, pe partea unde se prevede dispozitivul de scurgere a apelor pluviale, pentru prevenirea apariţiei torentelor lângă marginea asfaltului. Pentru a asigura spaţiul necesar execuţiei rigolei pereate, se vor prevedea ziduri de sprijin de debleu, iar la baza acestora, rigola pereată. În aceste situaţii, se vor proiecta, după posibilităţi, acostamente consolidate.

Intersecţiile cu alte drumuri principale şi laterale vor fi amenajate corespunzător. Prin adoptarea soluţiei prevăzute în proiect, se vor crea condiţii de vizibilitate, vor fi corelate elementele din plan lung şi profil transversal, astfel încât circulaţia să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă.”, redăm câteva fragmente din proiectul tehnic.

Acolo unde ampriza drumului permite, vor fi prevăzute şanţuri, rigole, rigole dreptunghiulare acoperite cu dale carosabile sau deschise etc. Dacă ampriza nu permite, scurgerea apelor pluviale va fi asigurată prin pantă transversală proiectată, la fel cum este şi în prezent. „Sunt necesare decolmatarea şi repararea dispozitivelor existente (rigole pereate existente), care pot fi menţinute pe actualul amplasament, astfel încât apele să fie colectate rapid de pe platformă şi evacuate lateral, eventual, spre emisari naturali, prin locurile care permit acest lucru.”

Lucrarea prevede indicatoare de circulaţie, marcaje şi semnalizare rutieră şi ziduri de sprijin amplasate pe drumurile Posteşti, Brăgeşti şi Băcioiu.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!