Data de 25 martie 2025 a însemnat o decizie importantă adoptată pentru o arteră din Muscel, care a ajuns într-o stare nedemnă de statutul de drum judeţean. DJ 737 Măţău – Coceneşti – Boteni, km 13+796 – 15+181, cu o lungime de 1,385 km, constituie tema unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii, pe care consilierii judeţeni au aprobat-o luna trecută, odată cu devizul general şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei.
- Sectorul de drum judeţean asigură legătura satelor care aparţin comunei Mioarele cu Câmpulung şi Boteni
Potrivit documentaţiei care argumentează necesitatea adoptării unei hotărâri a Consiliului Judeţean privitoare la drumul muscelean de legătură între Mioarele şi Boteni, acesta „îşi are originea în drumul naţional DN 73 Piteşti – Braşov, având o lungime totală de 15,181 km, conform cadastrului, din care sunt asfaltaţi 9,225 km, pe raza comunei Mioarele, şi 1,385 km, pe raza comunei Boteni. Sectorul de drum judeţean care face obiectul investiţiei asigură legătura satelor aparţinătoare comunei Mioarele cu municipiul Câmpulung şi cu comuna Boteni.
Sectorul cuprins între km 13+796 – 15+181 prezintă îmbrăcăminte asfaltică cu stare de viabilitate rea şi foarte rea. Traseul drumului este alcătuit dintr-o succesiune de curbe şi aliniamente cu declivităţi mari, desfăşurându-se într-o zona deluroasă. Asfaltul este îmbătrânit, având durata de exploatare depăşită. Astfel, întâlnim degradări specifice îmbrăcămintei asfaltice, cum ar fi faianţări totale, rupturi de margine, gropi, refulări, fisuri etc. Sistemul pentru scurgerea apelor pluviale este deficitar din punct de vedere tehnic, prin colmatarea şanţurilor şi lipsa podeţelor. Accentuarea în timp a degradărilor platformei drumului, cu impact negativ asupra activităţilor zilnice ale locuitorilor şi al transportului în comun, va conduce la distrugerea totală a drumului, fapt care ar putea genera costuri ridicate în viitor.”, prezintă raportul întocmit de Direcţia Juridică, Administraţie Publică Locală a Consiliului Judeţean, condusă de Cătălin Şovar.
Terenul pe care urmează a se executa lucrarea aparţine domeniului public. Intervenţiile constructorului se vor realiza pe actuala platformă, fără a fi afectate alte proprietăţi.
- Lucrarea a fost estimată la aproape 11 milioane de lei
Partea carosabilă va fi îmbunătăţită prin turnarea unui covor asfaltic de 4 cm stratul de uzură, 6 cm stratul de legătură, 15 cm strat de bază din piatră spartă, 40 cm fundaţie de balast. Acostamentele au lăţimea de un metru, din care 0,25 m banda de încadrare, cu aceeaşi structură rutieră ca şi carosabilul, iar restul de 0,75 m se vor executa din beton cu o grosime de 10 cm. Drumurile laterale, două la număr, vor fi reparate până la limita de proprietate, cu aceeaşi structură rutieră ca a drumului studiat.
Pe partea de asigurare a scurgerii apelor, sunt prevăzute: 50 de accese la proprietăţi, trei podeţe, 8 metri de rigolă carosabilă la drumurile laterale, 1.409 metri de rigolă carosabilă pe drumul judeţean, 30 metri de rigolă ranforsată, 1.222 metri de şanţ betonat.
În privinţa consolidării drumului, va fi realizat un zid de sprijin pe o distanţă de 80 de metri, cu o înălţime de 3 metri. Siguranţa circulaţiei va fi asigurată prin. 24 de indicatoare rutiere, o bornă km, 12 borne hm, 80 metri de parapet metalic şi 308,92 mp de marcaje longitudinale. Ca lucrare conexă, este prevăzută ridicarea la cotă a 20 de capace de cămine.
Potrivit documentaţiei pregătite pentru şedinţa CJ Argeş din 25 martie 2025, în profil transversal, drumul va avea următoarele caracteristici: categoria de importanţă C normală; clasa tehnică IV cu două benzi de circulaţie; partea carosabilă 6,5 m; acostamente 2 x (0,5 – 0,65 m); lungime reală – 1.373 m (podul de la km 15+047 nu face obiectul investiţiei).
Valoarea totală a investiţiei este 10.983.491,67 lei, din care construcţii plus montaj, 8.155.739,85 lei. Durata de realizare a fost estimată la 14 luni, din care două luni pentru proiectare şi 12 luni pentru execuţia lucrărilor.