Amploarea lucrărilor la reţeaua de canalizare la Bughea de Jos este dată şi de numărul echipelor pe care constructorul le-a dislocat pe teritoriul comunei, pentru a nu lungi excesiv, cu disconfortul inerent, inconvenientele produse: drumuri distruse, trafic îngreunat, căi de acces îngustate de săpături, bretele închise autoturismelor, praf, noroi şi bombănit din partea beneficiarilor. Asta se întâmplă peste tot unde este în plan această lucrare „păcătoasă”, dar necesară, însă cei din Bughea de Jos ar trebui să fie mulţumiţi că au parte de un constructor serios, care a intervenit pe şantierele comunei şi cu şapte echipe simultan! Deci, se lucrează, după cum am constatat şi noi în această săptămână, când am găsit la treabă echipe pe mai multe străzi cuprinse în programul de realizare a infrastructurii de canalizare. Acestea aparţin constructorului piteştean Valah Construct Grup SRL, asociat cu Forum Proiect Invest SRL, din Bascov, şi Acvafor Proiect SRL, din Piteşti. În luna iunie a anului trecut, la capătul unei proceduri care a durat cinci luni, cele trei societăţi au câştigat contractul cu preţul de 21.244.714,52 lei, la o diferenţă de doar 21.257 lei faţă de valoarea de pornire a licitaţiei. Contractul le-a făcut cu ochiul şi afaceriştilor din familia Răuţoiu, participanţi cu toate cele trei firme ale familiei: Group Concif, Ratelen Construct şi Conteh Barengott. Spre norocul bughenilor – dat fiind ritmul anevoios de lucru mai peste tot pe unde prestează -, aceştia au ratat tentanta ofertă de muncă.
- Lucrarea a început târziu, dar a avansat rapid
Din toamna trecută, până în această primăvară, singurele momente în care şantierul canalizării a fost oprit au fost cauzate de solul îngheţat, când iarna a arătat a iarnă. În rest, s-a lucrat fără oprire, chit că executantul putea să procedeze precum „confraţii” care prestează în alte comune muscelene, care au luat pauză cât plăţile asigurate de Ministerul Dezvoltării prin Programul „Anghel Saligny” au fost suspendate „între bugete”.
„Pentru mine este o bucurie că s-a mobilizat constructorul – spunea primarul Bogdan Oancea, cu referire la perioadele în care temperatura neprielnică justifica oprirea lucrărilor -, au lucrat până în acest moment cu aproximativ şapte echipe pentru înfiinţarea sistemului de canalizare.” Mobilizarea la care se referea şeful Executivului de la Bughea de Jos a compensat întârzierea cu care a debutat execuţia investiţiei, la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie 2024. Ritmul s-a schimbat pe parcursul lunii noiembrie şi aşa s-a menţinut şi pe durata lunii decembrie, când muncitorii au fost la lucru până aproape de sărbători.
În luna ianuarie, în ciuda temerii primarului Oancea că aceştia vor întârzia să-şi reia locurile pe şantier, oamenii au revenit la muncă, în ciuda vremii şi, de atunci, s-a lucrat doar cu o întrerupere, când utilajele n-au mai putut răscoli pământul îngheţat. Investiţia constă în introducerea conductei pe aproximativ 15 kilometri de străzi, la o valoare de circa 22 milioane de lei. „Până la 31 decembrie 2024, constructorul deja facturase lucrări de aproximativ 3,6 milioane de lei, ceea ce, din socoteala mea, erau 4 kilometri de conductă. Odată cu trecerea în 2025 şi cu schimbarea majorităţii parlamentare, la Ministerul Dezvoltării s-a solicitat să nu se mai introducă în sistem nicio situaţie de lucrări. Din ianuarie şi până în prezent, constructorul lucrează, a reuşit să introducă încă un kilometru şi jumătate de ţeavă într-o perioadă în care au făcut şi racorduri la aproape toate locuinţele. Ceea ce pentru mine este un lucru îmbucurător.”, a dezvoltat subiectul Bogdan Oancea, la o emisiune de la Muscel Tv.
- Decalaj la plăţi de două luni
Din cele 22 milioane de lei, cât va costa infrastructura de utilităţi, administraţia comunei trebuie să contribuie cu aproape 9 milioane de lei, bani pe care nu îi are. Şi nici nu-i va avea în bugetul local. Din acest motiv, în momentul declaraţiilor, Bogdan Oancea spunea că aşteaptă cu nerăbdare bugetul judeţean şi local, pentru a putea creiona un viitor pentru investiţia aflată în derulare. „N-aş vrea să intrăm într-o situaţie în care constructorul să lucreze şi noi să nu avem capacitatea financiară să ne achităm obligaţiile către dumnealor. Din calculele mele, şi în luna martie, noi am putea să acoperim financiar lucrările. Sunt extrem de atent la situaţia politică de la nivel naţional, pentru că ne influenţează viaţa în comunitate şi, implicit, bugetul şi, prin buget, toate investiţiile din administraţia locală.”, a precizat Bogdan Oancea.
Primăria Bughea de Jos a avut trei situaţii de lucrări întocmite până la sfârşitul anului trecut. Două dintre ele sunt achitate de către minister, finanţatorul lucrării. În februarie, constructorul avea de încasat pentru situaţia de lucrări din decembrie, iar pentru prestaţiile din ianuarie şi februarie urma să fie încheiată după achitarea celei anterioare. „Este un lucru bun pentru dumnealor, pentru că decalajul de plăţi este cam de două luni, ceea ce este suportabil. Sper să mergem în acelaşi ritm cui lucrările, dar şi Ministerul Dezvoltării să-şi achite obligaţiile, astfel încât constructorul să aibă capacitatea financiară să le finalizeze.”, a mai afirmat primarul Bogdan Oancea.
Investiţia este estimată să dureze până în primăvara – vara anului 2026.
- Staţie de epurare, plus 14 staţii de pompare
Reluăm referinţele despre investiţie pe care vi le-am prezentat şi cu ocazia unor relatări precedente pe acest subiect. Staţia de epurare mecano-biologică a apelor uzate va fi amplasată pe partea stângă a sensului de curgere a Râului Bughea. Staţia de epurare va fi amplasată în extremitatea sudică a localităţii Bughea de Jos, la o distanţă de circa 60 m de emisar (Râul Bughea), într-o zonă neinundabilă şi la peste 300 m de zona construită.
Racordurile consumatorilor la reţeaua de canalizare menajeră vor fi executate până la limita de proprietate şi vor include inclusiv căminul de racord amplasat pe domeniu public, pe trotuar sau pe spaţiul verde.
Din cauza configuraţiei terenului şi pentru evitarea pozării colectoarelor de canalizare la adâncimi mari, pe traseul reţelei se vor amplasa 14 staţii de pompare. Staţiile de pompare a apelor uzate vor fi amplasate în zona adiacentă a drumurilor judeţene sau locale, astfel: staţia de pompare 1 – pe partea dreaptă a străzii Plăişor Mare; staţia de pompare 2 – pe partea stângă a străzii Mănăstirii; staţia de pompare 3 – pe partea stângă a străzii Trandafirilor; staţia de pompare 4 – pe partea stângă a străzii Brezoiului; staţia de pompare 5 – pe partea dreaptă a străzii Valea Mare; staţia de pompare 6 – pe partea stângă a drumului judeţean DJ732C denumit strada General Bungescu; staţia de pompare 7 – pe partea stângă a drumului judeţean DJ732C denumit strada General Bungescu; staţia de pompare 8 – pe partea stângă a străzii Profesorilor; staţia de pompare 9 – pe partea dreaptă a drumului judeţean DJ732C denumit strada Hulubeşti; staţia de pompare 10 – pe partea dreaptă a drumului judeţean DJ732C denumit strada Hulubeşti; staţia de pompare 11 – pe partea dreaptă a drumului judeţean DJ732C denumit strada Hulubeşti; staţia de pompare 12 – pe partea dreaptă a drumului judeţean DJ732C denumit strada Hulubeşti; staţia de pompare 13 – pe partea stângă a drumului comunal DC14 denumit strada Ciopăţeşti; staţia de pompare 14 – pe partea stângă a străzii Stadionului.