În holul Complexului Big&Small a avut loc de curând vernisajul expoziției de pictură a artistului Alexandru Marinescu, intitulată „Între cer și pământ… Omul”. Evenimentul a fost marcat și de lansarea unui album dedicat creației sale, oferind publicului o perspectivă amplă asupra carierei și lucrărilor sale.
- O carieră de peste cinci decenii în slujba artei
Alexandru Marinescu este o figură marcantă a artei vizuale românești, cu o activitate de peste 54 de ani. Născut pe 7 mai 1946 în comuna Siliștea Gumești, județul Teleorman – localitatea natală a scriitorului Marin Preda –, s-a format artistic la Școala Populară de Artă, făcând parte din a doua promoție a acestei instituții. În 1972 s-a alăturat Cenaclului „I.D. Negulici”, devenind ulterior membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala București. În prezent, este președinte onorific al Asociației de Arte Vizuale „I.D. Negulici”.
Lucrările sale acoperă o gamă variată de genuri: peisaje, natură statică, portrete și iconografie. Este recunoscut pentru pictura bisericească pe lemn și frescă, printre lucrările sale importante numărându-se catapeteasma și icoanele Mănăstirii Nămăiești. A realizat numeroase troițe în zona Câmpulung și împrejurimi – Slănic, Aninoasa, Micești, Boteni – contribuind astfel la conservarea tradiției iconografice. A participat constant la Expoziția Națională de Icoane, unde a primit numeroase premii și distincții. De asemenea, a fost prezent la tabere de creație organizate în țară, la târguri de meșteșuguri tradiționale și evenimente culturale, precum cele organizate la Pitești, Mioveni, Focșani (Festivalul Vinului), Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești sau Muzeul Astra din Sibiu. Lucrările sale se regăsesc în colecții particulare din România și din străinătate.
- Nepotul lui Alexandru Marinescu, Nectarie, l-a sprijinit pe bunicul la realizarea picturilor bisericeşti
În cadrul evenimentului, Carmen Koszoruş a subliniat contribuția pictorului Alexandru Marinescu la patrimoniul cultural. Aceasta a amintit și despre lucrarea donată Bibliotecii Naționale – „Scrisoarea lui Neacșu” de la 1521 –, precum și despre implicarea nepotului său, Nectarie, în realizarea unor troițe din zona Muscel. „Vreau să spun că activitatea lui este foarte cunoscută de câmpulungeni şi nu numai. Acesta are lucrări în colecţii particulare atât în ţară, cât şi în străinătate. Mai are, de asemenea, o lucrare deosebită donată Bibliotecii Naţionale, „Scrisoarea lui Neacşu” de la 1521. Foarte multe lucrări, troiţe, precum cele din Rucăr, Berevoeşti, Câmpulung, Apa Sărată – ridicată de Nicuşor Oncioiu, la care a contribuit şi nepotul lui Alexandru Marinescu, Nectarie. În album veţi regăsi şi o fotografie unde Nectarie este foarte implicat a-l ajuta pe bunicul.”, a povestit Carmen Koszoruş.
Mariana Filipescu, membră a Asociației de Arte Vizuale „I.D. Negulici”, a remarcat profunzimea emoțională a lucrărilor sale: „Lucrările acestuia exprimă căldură, frumuseţe, naturaleţe. Dumnezeu i-a dat talantul pe care dumnealui a ştiut să-l înmulţească înzecit, pentru că în spatele acestor tablouri pictate se află emoţia lui şi multe, multe sute de ore de muncă. Acesta a reuşit să redea foarte bine în tablouri viaţa satului românesc. Creează emoţii atunci când le privim, pentru că toţi avem bunici la ţară şi ne regăsim în acele ulicioare, lângă acele râuri lângă care am mers primăvara când înfloreau florile şi toamna când ruginea frunza. Ca iconografie, Alexandru Marinescu are un talent aparte. Nu oricine poate să picteze ca el. Ne exprimă frumosul prin ochii mari ai Sfinţilor, ne transmite credinţa pe care el a moştenit-o de la părinţi. Dacă nu ar fi fost credinţă, muncă şi har, nu ar fi ieşit ceea ce vedem la această expoziţie. Ne bucurăm şi ne mândrim să-l avem între noi. Este decanul nostru de vârstă, este sfătuitorul nostru, ocrotitorul nostru. Întotdeauna ne-a dat un sfat bun şi ne-a îndrumat în ceea ce avem noi avem de făcut, în drumul nostru abia aflat la început, fiind entuziasmaţi şi bucurându-ne, exprimându-ne şi noi sufletul în tablourile noastre. Cu îndrumarea acestuia sperăm să progresăm şi să reuşim să facem expoziţii frumoase înainte.”.
Pe lângă cele două vorbitoare, au mai luat cuvântul membri ai asociației și prieteni ai artistului: Liviu Cioacă, Grigore Popescu Muscel, Lavinia Bădulescu, Măriuța Vlădău și Maria Răduț.
- Distincții pentru o viață dedicată artei
În semn de recunoştinţă, Alexandru Marinescu a primit un buchet de flori din partea tuturor pictorilor Asociaţiei „I.D. Negulici”, unul din partea lui Carmen Koszoruş, şi unul din partea nepotului Nectarie, cu mulţumiri din partea Ceciliei Marinescu, cea care a stat în spatele şi în sprijinul lui Alexandru Marinescu, întrucât toată familia pictorului a fost prezentă la vernisaj, admirându-l şi susţinându-l pe artist. De asemenea, din partea lui Mihai Cătrună, grafician la Revista „Eminesciana” şi a doamnei Ecaterina Mihai, Alexandru Marinescu a fost recompensat cu o diplomă de excelenţă. Totodată, în ultima ediţie a Revistei „Eminesciana”, apar şi unele dintre lucrările pictorului Alexandru Marinescu.
- Alexandru Marinescu: „Am rămas cu pasiunea bătăturii, a caselor sărăcăcioase, dar pline de suflet”
Alexandru Marinescu își leagă începuturile și inspirația din copilăria petrecută în Siliștea Gumești, satul său natal. „Sunt de «pământ» – cum se exprimă la noi – teleormănean, siliștean. M-am născut pe acele meleaguri, în Poiana lui Iocan, aproape de Moromeții, aproape de obiceiurile și credința țăranului român.” Aceste amintiri din lumea satului au rămas mereu prezente în viața și în lucrările sale.
Artistul își amintește cu drag de obiceiurile simple, dar pline de însemnătate, care l-au influențat: „Am rămas cu pasiunea bătăturii, a caselor sărăcăcioase, dar pline de suflet, pe care le-au construit țăranii. Sunt un admirator al oalei, al ulciorului, al străchinilor.” De-a lungul timpului, a adunat o colecție de obiecte tradiționale – de la războaie de țesut până la vase din lut – pe care le păstrează într-un mic muzeu personal.
Mutarea la Câmpulung i-a adus o nouă sursă de inspirație. „Am dat de o altă atmosferă, un alt spirit, un oraș plin de istorie, plin de oameni de mare valoare culturală, artistică.” A fost atras de lucrările unor artiști cunoscuți, precum Pârvu Mutu și Ion Negulici, și a încercat să descopere locurile unde au pictat aceștia. „Am mers pe urmele lor, pe unde au pictat ei, să văd, să pipăi, să mă umplu de harul și de lumina trecutului.”
În creațiile sale, Alexandru Marinescu redă cu sinceritate și simplitate lumea satului românesc. Ulcioarele de pământ, casele vechi și viața țăranilor apar frecvent în tablourile sale. „Am încercat să fac câte ceva cum simt eu, cum văd pictura.” Fie că pictează scene de zi cu zi sau icoane, artistul rămâne apropiat de tradițiile care l-au format.
Pentru Alexandru Marinescu, icoana este mai mult decât o simplă imagine – este o legătură directă cu credința și cuvântul biblic. „Icoana este o fereastră deschisă spre cer. Prin icoană ești mai aproape de Dumnezeu, dar mai mult decât atât, icoana este transpunerea în imagine a cuvântului biblic.”
Acesta explică faptul că pictorii de icoane transformă în imagini colorate ceea ce evangheliștii au scris în textele sacre. Icoana nu are doar un rol religios, ci și unul cultural, fiind o operă de artă cu o valoare deosebită. Pentru credincioși, icoanele oferă speranță și aduc o parte din lumea spirituală în casele lor. „Toţi evangheliştii, toată descrierea lor este transformată de pictori în imagine colorată. Este un fel de alfabet al vizualului. Icoana are foarte mare importanţă în viaţa noastră, în Biserică. Icoana poate să fie şi un act cultural, o operă de artă, de mare valoare. Ne dă speranţă, reprezintă o părticică din cer în casa noastră.”, spunea Alexandru Marinescu.
În încheiere, artistul le-a mulțumit celor prezenți pentru sprijin și le-a transmis urări de bine, exprimându-și dorința de a se revedea la evenimente viitoare: „Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă! Vă mulţumesc tuturor celor care aţi luat cuvântul şi aţi vorbit despre bine atât de mult şi de frumos! Mulţumesc tuturor, vă doresc toate cele bune şi să dea Dumnezeu să ne mai întâlnim şi cu alte ocazii! Stimă şi respect!”.
Expoziţia „Între cer şi pământ… Omul” va oferi publicului ocazia de a explora viziunea artistică a pictorului Alexandru Marinescu, reflectată într-o selecţie de lucrări ce surprind relaţia dintre umanitate şi univers. Expoziţia poate fi vizitată în holul Complexului Big&Small până pe 20 mai 2025.
Robert Adrian ŞTEFAN