Miercuri, 19 martie 2025, la Piteşti, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Colegiului Prefectural Argeş, organizată în format fizic la iniţiativa noului prefect al judeţului, Ioana Făcăleaţă. La acest eveniment au fost invitaţi toţi primarii din judeţ pentru a expune problemele cu care se confruntă în localităţile pe care le administrează. Dintre cei care au luat cuvântul şi au expus anumite dificultăţi s-au numărat primarul comunei Boteni, Vasile Leau, şi primarul comunei Bughea de Jos, Bogdan Oancea. Edilul comunei Boteni a adus în discuţie două probleme importante, ambele având legătură cu Distribuţie Oltenia, compania responsabilă de distribuţia energiei electrice în zonă.
- Cablurile înnădite necorespunzător, stâlpii vechi, crăpaţi şi îndoiţi, una dintre problemele expuse de primarul Vasile Leau
Prima problemă expusă a fost starea precară a infrastructurii electrice, în special cablurile şi stâlpii de electricitate. Acesta a semnalat că stâlpii sunt vechi, crăpaţi, îndoiţi şi în pericol de prăbuşire, iar cablurile electrice sunt îmbinate în mod defectuos, cu multiple noduri pe un singur fir. „Domnul director Dan Petcan (n.r. şeful Serviciul Managementul Activelor şi Dezvoltare Piteşti – SC Distribuţie Oltenia SA) este singurul care răspunde la telefoane, corect. Ne ajută, dar ce să mai facă şi dânsul. Cablurile sunt înnădite, pe un singur fir sunt şapte-opt noduri. Stâlpii sunt strâmbi. Le dau telefon la Câmpulung să semnalez această problemă, ei îmi zic: „Domnule, a căzut stâlpul?”, La care răspund: „Nu, nu a căzut stâlpul!”, iar ca replică primesc: „Când o cădea stâlpul mă chemi!”. Păi nu aşa se face, domnilor. Haideţi să facem întâi să nu cadă stâlpii. Sunt crăpaţi, îndoiţi, mai cu seamă, cred să stâlpii sunt puşi din 1970. Nu-i posibil ca aceştia să stea aşa până cad, pentru că oamenii vin la mine.”, a relatat primarul Vasile Leau.
- „Am câştigat 120.000 euro finanţare şi îmi ia 70.000 euro Distribuţie Oltenia ca să fac post de transformare!”
A doua problemă ridicată de edil a vizat necesitatea instalării unui post TRAFO pentru staţiile electrice de încărcare, proiect pentru care comuna Boteni a obţinut finanţare în valoare de 120.000 euro. Cu toate acestea, primarul s-a declarat nemulţumit de faptul că, pe lângă aceste staţii, este necesară şi instalarea unui post de transformare, costurile acestuia ridicându-se la 70.000 euro. „Am făcut un proiect pentru staţiile de încărcare. Am câştigat 120.000 euro şi îmi ia 70.000 euro Distribuţie Oltenia ca să fac post de transformare. Dumnealor încarcă posturile de transformare, dar nu le modifică. Puterea din post nu poate duce cât consum este şi din cauza aceasta pică. Este normal să pice, dar nimeni nu ia măsuri. În postul respectiv de transformare sunt atâţia kilowaţi, sunt subdimensionate toate posturile de transformare. Cred că aşa sunt la toţi colegii din judeţ. Nu este posibil ca noi să stăm şi să fim „tăvăliţi” de oameni, iar dumnealor să vină: „N-ai plătit curentul? Te debranşăm. Plăteşti 700 lei, te branşăm”. Domnişoara prefect, vreau să mai fie chemaţi de la Distribuţie Oltenia cum se chemau odată. Să fie aici, să dezbatem tot, pe fiecare localitate. Să vină la mine să le arăt că pe un singur cablu sunt 7 noduri, iar tensiunea ajunge… aşa cum ajunge, la consumator. Asta este o problemă, de ce iau 120.000 euro şi plătesc 70.000 euro să plătesc post de transformare. Mi se pare normal ca posturile de transformare să fie cât consumă fiecare, sau în totalitate.”, a menţionat primarul Vasile Leau.
Un prim răspuns a venit din partea noului prefect al judeţului Argeş, Ioana Făcăleaţă: „Vă mulţumesc, domnule primar! Ceea ce pot să vă spun este că îl voi ruga pe domnul Petcan să facem întruniri zonale. Discutăm în grupuri mai restrânse cu administraţiile locale, inclusiv cu colegii dumneavoastră de la Bucureşti, şefii dumneavoastră, să vadă că totuşi avem probleme în judeţul Argeş.”.
- Răspunsul venit din partea SC Distribuţie Oltenia SA
Prezent la şedinţă, Dan Petcan, şeful Serviciul Managementul Activelor şi Dezvoltare Piteşti – SC Distribuţie Oltenia SA, a răspuns celor două probleme astfel: „Raportat la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, aceasta se face în conformitate cu Ordinul 59/2013. Este o legislaţie deprinsă de către ANR. Orice racordare dacă va fi solicitată de către un utilizator, în speţă dumneavoastră, pentru staţii electrice se constată că postul de transformare nu are capacitate de distribuţie energetică pentru a vă asigura parametrii şi calitatea de distribuţie a energiei electrice, operatorul de distribuţie este obligat, prin lege, ca într-un termen asumat de comun acord cu utilizatorul să realizeze lucrările de reţea pe banii operatorului de distribuţie. Dacă dumneavoastră veniţi astăzi cu o solicitare la noi, noi nu putem în acest an, pentru că avem şi noi bugete stabilite pe ani, nu putem să o facem în anul în curs. Stabilim de comun acord o perioadă în care noi realizăm proiecte de reţea, în speţă amplificare post TRAFO, dacă este cazul, reconductorat de linii de distribuţie de joasă tensiune. Dacă puterea este foarte mare, spre exemplu peste 120KW, conform ordinelor, solicitantului i se recomandă să monteze post TRAFO. Probabil că aceasta este situaţia şi la dumneavoastră.”, a menţionat Dan Petcan cu privire la problema legată de postul TRAFO.
„În ceea ce priveşte lucrările de întărire reţea şi de asigurare a parametrilor şi calităţii este strict atribuţiunea noastră, este în atribuţia noastră, şi facem chestia asta, vă garantez. Numai în anul curent avem 120 de lucrări de întărire de reţea. În 2026-deja bugetul este făcut-avem 110 lucrări de întărire reţea, fie că sunt pe post TRAFO, fie pe diverse tipuri de lucrări. Încă o dată vă spun, noi funcţionăm după nişte legi, şi dumneavoastră, şi orice operator de distribuţie din ţara asta funcţionează după nişte legi stabilite de către legiuitor, nu avem altă posibilitate.”, a concluzionat Dan Petcan cu privire la problema legată de stâlpii înclinaţi şi modul în care cablurile electrice sunt înnădite.
R.A.Ş.