În cadrul şedinţei de lucru a Colegiului Prefectural Argeş, primarul comunei Bughea de Jos, Bogdan Oancea, a expus două probleme majore cu care se confruntă administraţia locală: gestionarea câinilor fără stăpân şi situaţia juridică incertă a unei comunităţi de etnie romă.
- Problema câinilor fără stăpân
Una dintre principalele probleme semnalate de edil este legată de câinii vagabonzi, care şi-au găsit adăpost în perimetrul rampei de gunoi de la Câmpulung, administrată de societatea comercială Financiar Urban. Potrivit acestuia, populaţia canină a crescut foarte mult în zonă, iar în ultima perioadă haite de câini au început să migreze spre comunele învecinate, Bughea de Jos şi Bughea de Sus, fiind un pericol atât pentru locuitori, cât şi pentru animalele domestice.
„Avem o societate comercială care administrează rampa de gunoi de la Câmpulung, Financiar Urban. Am tot trimis, de doi ani, adrese la dumneavoastră în calitate de viceprimar. În teritoriul acestei societăţi comerciale şi în perimetrul limitrof s-au adăpostit aproximativ 100 de câini vagabonzi. În ultima perioadă, din grupul acesta mare pleacă haite în comuna noastră şi sunt convins că şi la Bugea de Sus, dar şi la Bughea de Jos au devenit foarte periculoşi. Noi nu putem să le facem faţă. Nu avem nici buget, nici oameni şi nici o societate comercială care să-şi asume răspunderea să-i pândească şi să-i prindă. Toţi aceşti câini, dacă veniţi ziua, stau în jurul şi în înăuntrul acestei rampe a societăţii comerciale. Dumnealor nu iau nicio măsură, sunt un adevărat pericol pentru cetăţeni, să nu mai vorbim că avem atacuri permanente la animalele domestice din comunitate.”, a relatat primarul Bogdan Oancea.
În replică, prefectul Ioana Făcăleaţă a recunoscut amploarea problemei şi dificultăţile cu care se confruntă administraţiile locale din întreg judeţul în gestionarea câinilor fără stăpân. Aceasta a menţionat că legislaţia în vigoare este insuficient aplicabilă şi că soluţiile sunt limitate: „Prima problemă, aceea cu câinii, este o problemă cu care se confruntă toate administraţiile locale. Legea, cumva, este făcută fără aplicabilitate. Chiar vorbeam zilele trecute cu unul dintre juriştii Prefecturii, doamna Priseceanu, care a şi venit astăzi aici, pentru că nu numai că avem un număr mare de câini, cei de la ONG-uri sunt foarte agresivi, numai că legea nu permite, cumva, nu găsim o soluţie legislativă, vă mai şi obligă să aveţi acest serviciu, pe care dacă nu-l aveţi sunteţi pasibili de a fi sancţionaţi, şi iată că toate primăriile din Argeş găsesc tot felul de artificii pentru a scăpa de câinii fără stăpân care stau liberi pe stradă şi care pot deveni agresivi, dar care, din păcate, nu sunt atât de legale.
Edilul comunei Bughea de Jos a atras atenţia că, deşi există Poliţia Animalelor, instituţia nu intervine în această problemă, şi nu ia măsuri împotriva societăţii care administrează rampa de gunoi, unde câinii şi-au stabilit baza. „Avem Poliţia Animalelor. Când eram viceprimar au venit doi agenţi, care erau foarte bine îmbrăcaţi şi echipaţi, să ne dea amendă că nu îndeplinim… Ar putea să ne susţină din punctul acesta de vedere, pentru că dacă se face o reclamaţie în comună că cineva ţine un câine puţin în ploaie, imediat dumnealor vin şi dau amendă, destul de mare, 1.000-2.000 lei, pentru orice neconcordanţă pe care o descoperă. Dar la noi, în zona respectivă, problema pleacă de la societatea care administrează rampa de gunoi. Nu este normal să ai acolo peste 100 de câini şi să răspunzi că porţile sunt deschise, intră şi ies câinii. Având o sursă permanentă de hrană este normal să stea toată ziua acolo şi să se înmulţească foarte mult.”, a transmis primarul Bogdan Oancea.
Prefectul Ioana Făcăleaţă a promis că va face o adresă oficială către Financiar Urban şi că va discuta problema în cadrul Prefecturii, dar a subliniat că este necesară şi o soluţie legislativă mai clară la nivel naţional.
- Situaţia juridică incertă a unei comunităţi de romi
A doua problemă expusă de primarul Bogdan Oancea a vizat situaţia juridică a unei comunităţi de cetăţeni de etnie romă, care locuieşte într-o zonă aflată administrativ între două comune – Bughea de Jos şi Berevoeşti. „A doua problemă este cu localitatea informală, cu cetăţenii de etnie romă, care sunt pe domeniul administrativ, sunt la Bughea de Jos, dar anumită parte din sat este pe domeniul administrativ la Berevoeşti. Noi le dăm buletine, noi le furnizăm toate serviciile, dumnealor aparţin şi de Bughea de Jos, şi de Berevoeşti, şi eu nu ştiu cum să rezolv problema aceasta. Până acum, reuşeam să-i racordăm la reţeaua de energie electrică printr-o schiţă făcută de noi, de la Primărie, şi le acceptau dosarele, acum nu le mai acceptă dosarul decât cu schiţă cadastrală. Noi nu le putem face cadastre pentru că, deocamdată, au o situaţie incertă.”, a relatat edilul.
Prefectul Ioana Făcăleaţă a precizat că situaţia va fi analizată în cadrul Prefecturii şi că va fi discutată posibilitatea unei iniţiative legislative pentru clarificarea acestor cazuri.
Robert Adrian ŞTEFAN