26/04/2025

Zimbrul, „marca” Lereştiului. După „Casa Castorului”, la Rucăr, se deschide, la Lereşti, „Casa Zimbrului”

S-a orientat bine Primăria Lereşti, împreună cu partenerii săi de la „Conservation Carpathia”, alegând zimbrul drept brand al localităţii. Regăsim în titulatura echipei de fotbal numele maiestuosului animal reintrodus, de cinci ani, în zona Munţilor Făgăraş, printr-un program al fundaţiei, o premieră naţională, menită să salveze această specie vulnerabilă, dispărută de pe meleagurile noastre acum aproximativ două secole. Îl regăsim şi în denumirea unui punct de informare turistică realizat de colaboratorii lui Marian Toader după modelul celui de la Rucăr. La Rucăr, vara trecută, s-a deschis „Casa Castorului”, iar în această primăvară, la Lereşti, va deveni funcţională „Casa Zimbrului”, amenajată într-o construcţie părăginită, care dobândeşte viaţă datorită acestei iniţiative publice – private.

  • „Casa Zimbrului” se deschide în această primăvară                

Am relatat, anul trecut, pe când centrul de vizitare era în lucru, despre transformarea unui imobil ruinat din satul Voineşti, de pe strada Teracotă, într-un loc destinat promovării comunei. O astfel de activitate obligatorie făcea parte din „pachetul” de condiţii impuse unei localităţi cu statut de staţiune turistică de interes local. „Carpathia” s-a ocupat de îndeplinirea acestui deziderat asumat de administraţia lereşteană, care a găsit spaţiul disponibil într-un fost grajd de reproducţie a bovinelor.

Primăria Lereşti a concesionat clădirea rămasă fără utilitate de multă vreme celor de la fundaţie, care au trecut la treabă, reabilitând-o impecabil şi pregătind-o pentru viitoarea funcţiune cerută de Ministerul Turismului. După finalizare, centrul este pus, cu titlu gratuit, la dispoziţia autorităţilor locale, pentru a servi destinaţiei menţionate. Denumirea lui este, cum altfel, este „Casa Zimbrului”, pentru a respecta simbolul comunei, care a avut o idee extraordinară de a se face cunoscută cu frumoasele exemplare pe care turiştii cer să le vadă. Cum vor ajunge să le vadă… este altă poveste de a cărei punere în practică se ocupă tot fundaţia, care are planuri şi în această direcţie: dezvoltarea turismului local bazat pe observarea naturii.

„Aceşti zimbri reprezintă un punct forte al comunei, un atu al nostru şi un punct de atracţie turistică. Mereu primim întrebări: când pot şi unde pot să merg ca să văd zimbrii? Am înţeles de la cei de la „Carpathia” că acum, în primăvară, vor deschide şi acel punct de informare turistică, „Casa Zimbrului”, cum au numit-o dumnealor.”, a afirmat, de curând, primarul Marian Toader.

„Casa Zimbrului” nu este amplasată la strada principală, care străbate comuna, dar este foarte uşor de reperat. Cei interesaţi s-o viziteze se vor ghida după Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”, din Voineşti, din dreptul căruia porneşte, pe partea cealaltă, strada Teracotă. Practic, nu faci decât doi paşi pe drumeagul cu pricina şi ai ajuns în faţa construcţiei reparate de cei de la „Carpathia”.

În luna martie a anului 2024, comuna Lereşti a obţinut atestarea ca staţiune turistică de interes local, la capătul unei proceduri care a durat aproape un an. Lereşti se află la a doua experienţă de „staţiune turistică” recunoscută prin act oficial central. Prin Ordinul nr.744 din 16 iulie 1973 al Ministerului Turismului, au fost declarate experimental „sate turistice” 11 localităţi din România, dintre care din Argeş Lereşti şi Rucăr. Iar mai aproape de noi, Fundata-Şirnea, din Braşov.

  • Lereşti, promovată şi prin zimbrii introduşi în titulatura echipei de fotbal a comunei   

În 2020, „Conservation Carpathia” a întreprins cel mai atractiv proiect al său pentru Lereşti: popularea cu zimbri a zonei împădurite a comunei, un avantaj cu care autorităţile s-au prezentat înaintea oficialilor de la Ministerul Turismului, când au solicitat ca localitatea să fie recunoscută ca staţiune turistică. Fundaţia şi-a propus să dezvolte un centru de vizitare destinat turiştilor care vor să cunoască povestea zimbrilor. Primăria va concesiona fundaţiei minimum 6 hectare de teren, care vor fi împrejmuite şi vor fi prevăzute cu puncte de observare şi ce mai este nevoie. Încasările provenite din taxele achitate de turişti vor constitui venituri ale bugetului local.

„Zimbrul” introdus şi în denumirea echipei de fotbal, finanţată tot de „Carpathia”, constituie iarăşi o strategie inspirată a sponsorului, care ajută la asocierea Lereştiului cu falnicul animal. „Acest club de fotbal, asemenea comunei, a fost prins ca partener şi în proiectul de prevenţie a cancerului, prezentat şi la Comisia Europeană, şi la Bruxelles, fapt ce constituie încă un motiv de mândrie pentru lereşteni.”, mai spunea Marian Toader.

Lereşti a fost aleasă de Centrul de Inovaţie în Medicină, prin medicul Marius Geantă, drept partener în proiectul de prevenţie a cancerului. Una dintre activităţile proiectului a reprezentat-o, în 2024, Festivalul Sănătăţii. În 2025 va avea loc a doua ediţie, a cărei „piesă de rezistenţă” va fi campionatul de fotbal în mers, desfăşurat în sala de sport, pe care organizatorii îl vor extinde la nivelul de competiţie între localităţi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!