Pe 7 aprilie 2025, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a făcut public demersul iniţiat de Garda Forestieră Ploieşti, care intenţionează să deruleze în comuna Dârmăneşti proiectul „Perdele forestiere de protecţie a drumului naţional 73E”. Principalul obiectiv îl constituie protecţia Drumului National 73E împotriva adversităţilor climatice (înzăpeziri, vânt etc.), însă perdeaua forestieră protejează şi culturile agricole adiacente sau alte obiective din zonă, precum liniile electrice şi de telecomunicaţii. Prin investiţia pentru care se derulează în prezent formalităţile obligatorii la APM Argeş se intenţionează realizarea a 800 m de perdele forestiere protective, cu o suprafaţă de 2,40 ha.
- Investiţia are o durată de realizare de cinci ani
Investiţia este propusă pe ambele margini ale drumului: pe partea dreaptă, la poziţia kilometrică 0+000 – 1+000, iar pe partea stângă, 0+050 – 1+000. Garda Forestieră Ploieşti este beneficiarul documentaţiei de proiectare, iar beneficiarul de drept al investiţiei este Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Durata de realizare este prevăzută la 60 de luni.
Memoriul de prezentare, transmis APM Argeş, punctează acţiunile necesare realizării proiectului. În primul rând, exproprierea suprafeţei de 30 de metri lăţime. Legea prevede că „în vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii, prevăzute în program, precum şi la proprietăţile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentațiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lăţime de 3-4 m, amplasate la una din marginile perdelelor. Exproprierea terenului se va realiza pe întreaga lăţime de 30 m, iar plantarea puieţilor se va executa numai pe o lăţime de 26-27 m.”
A doua acţiune o constituie închirierea terenului aferent drumului de acces, de la primul drum permanent, la perimetrul perdelei forestiere, până la închiderea stării de masiv printr-un drum în lăţime de 3 m. Urmează executarea lucrărilor de pregătire a terenului şi a solului, instalarea vegetaţiei forestiere, ultima etapă constând în paza obiectivului până la realizarea reuşitei definitive.
Valoarea totală a lucrărilor se cifrează la 773.899,72 lei din care: pregătirea terenului – 4.240,24 lei, plantarea şi întreţinerea culturilor – 161.928,97 lei, cărora li se adaugă alte costuri precum: obţinerea terenului – 65.689,80 lei; cheltuieli pentru avize şi autorizaţii – 28.870,75 lei; cheltuieli de proiectare şi asistenţă tehnică – 36.788,46 lei, plus alte cheltuieli – 352.817,68 lei.
Alte informaţii de interes pe care le extragem din documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş. „Durata de realizare a investiţiei va fi de cinci ani pentru soluţia de bază. În caz de calamităţi naturale, perioadele se vor prelungi. Sumele pentru eventualele calamităţi naturale nu sunt prevăzute în actualul proiect. Implementarea, finanţarea şi decontarea lucrărilor realizate se face de către Garda Forestieră Ploieşti sau Regia Naţionala a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Argeş. Realizarea lucrărilor se face de către un anteprenor general desemnat prin licitaţie.”
- „Perdeaua forestieră de protecţie reprezintă mijlocul cel mai eficient de contracarare a înzăpezirii drumurilor”
Suprafaţa perdelelor forestiere de protecţie a DN 73E era propusă la şase hectare. „În data de 2 decembrie 2024, atunci când s-a procedat la identificarea tronsoanelor, de-a lungul DN 73E, unde vor fi amplasate perdelele forestiere, împreună cu reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale Piteşti şi Gărzii Forestiere, s-a constatat faptul că sectorul cuprins între km 0+400 şi km 1+000 este sub nivelul drumului şi în dreptul podului, ceea ce duce la ineficienţa realizării lor pe acest sector de drum, fapt care duce la reducerea suprafeţei perdelelor forestiere propuse a se realiza de-a lungul DN 73E cu o suprafaţă de 3,60 ha. Suprafaţa de expropriat este 2,40 ha, din aceasta se vor păstra 0,32 ha drumuri de acces pentru executarea lucrărilor de împădurire, iar 2,08 ha vor fi împădurite efectiv.”, redăm din memoriul de prezentare care conţine referiri şi la necesitatea proiectului.
„Posibilităţile de creştere a suprafeţelor cu vegetaţie forestieră, prin crearea de perdele forestiere de protecţie, este, în prezent, limitată, din cauza inexistenţei planurilor cadastrale, a evidenţelor cu proprietarii la nivelul localităţilor şi a refuzului proprietarilor de terenuri de a permite înfiinţarea culturilor forestiere. În prezent, în România nu sunt realizate perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale.
În iernile în care s-au semnalat viscole, pe sectorul de cale de comunicaţii ce face obiectul acestui studiu, datorită orografiei şi sub acţiunea vântului dominant, s-au produs înzăpeziri. Acestea au drept consecinţă blocarea totală sau parţială a Drumului Naţional 73E, ceea ce determină întreruperea traficului sau desfăşurarea cu greutate a acestuia, cauzând întârzieri semnificative traficului şi importante prejudicii economice.
Perdeaua forestieră de protecţie reprezintă mijlocul cel mai eficient de contracarare a înzăpezirii drumurilor. Astfel, vântul suferă o reducere a vitezei şi unele modificări locale ale direcţiei, în special în apropierea solului şi a perdelei. Modificările aduse vântului depind de gradul de penetrabilitate al perdelei (perdelele impenetrabile reduc cel mai mult viteza) şi unghiul pe care îl face direcţia vântului cu perdeaua (efectul este maxim când vântul bate perpendicular pe perdea).
Perdeaua forestieră de protecţie are efect favorabil şi asupra temperaturii, umidităţii solului şi culturilor agricole. De asemenea, constituie o sursă de material lemnos (într-o regiune în care pădurile sunt foarte rare sau lipsesc), produse industriale şi alimentare (fructe, ciuperci, produse medicinale şi apicole etc.), ameliorează condiţiile de viaţă (purifică aerul, creează un microclimat mai blând şi înfrumuseţează peisajul).”, prevede memoriul de prezentare.