19/04/2025

Cheresta Dâmbovicioara şi-a propus să exploateze piatra de carieră în perimetrul Mateiaş – Valea Rea Extindere până la epuizarea rezervei minerale utile, în anul 2030

Societatea Cheresta Dâmbovicioara, din satul Podu Dâmboviţei, reprezentată de administratorul Petru Ciprian Secăreanu, intenţionează să deruleze proiectul „Cariera de exploatare a rocilor metamorfice din cadrul perimetrului Mateiaş – Valea Rea – Extindere, comuna Dragoslavele, judeţul Argeş”, care se va realiza în extravilanul localităţii. Primăria Dragoslavele a eliberat certificatul de urbanism încă din data de 27 februarie 2023, investiţia propusă fiind în etapa formalităţilor desfăşurate la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş. „Dezvoltarea proiectului propus în perimetrul Mateiaş – Valea Rea Extindere se justifică atât prin premisa geologică foarte atractivă, cât şi prin oferta redusă de produse de carieră din roci dure în judeţele Argeş şi Dâmboviţa.”, este unul dintre argumentele întreprinzătorului.

  • Din cei aproximativ 66.000 mp, deţinută de firma din Dâmbovicioara, peste 22.400 mp sunt destinaţi excavaţiilor în carieră

Potrivit memoriului de prezentare depus de firma din Dâmbovicioara la APM Argeş, terenul necesar pentru realizarea carierei şi a lucrărilor asociate are o suprafaţă totală de 65.891 mp, din care 22.418 mp – teren fâneţe, neproductiv şi păşune – vor fi efectiv pentru excavaţii în carieră.

43.473 mp sunt destinaţi organizării de şantier, care cuprinde: staţie de concasare sortare + PT; platforme pentru material brut; platforme pentru produse sortate; staţie de pompe şi bazin de alimentare cu apă; baracamente birou, vestiar şi sala apel; cântar basculă pentru maşinile de transport; WC ecologic; bazin colector al apelor uzate de la staţia de sortare; drum de acces; haldă sol şi steril. 200 mp sunt destinaţi bazinului colector al apelor uzate de la terasamente, situat în incinta arealului de exploatare.

Documentaţia pregătită de firma interesată să-şi extindă activitatea în cadrul perimetrului de exploatare de la Mateiaş – Valea Rea are ca obiectiv „exploatarea, prelucrarea şi valorificarea rocilor metamorfice, cu obţinerea de agregate minerale şi alte produse minerale, pentru diferitele activităţi de construcţii civile şi industriale, aflate în execuţia beneficiarilor din zona judeţelor Argeş şi Dâmboviţa. Produsul minier, rezultat din lucrările de exploatare, va fi sub formă de piatră spartă brută şi/sau sortată, semibrută şi din agregatele minerale sortate, în cea mai mare parte, ca produs mineral sortat, care va fi comercializat ca atare. Acesta va fi utilizat de alţi beneficiari ca materie primă pentru diferite obiective, care reclamă un consum apreciabil de piatră spartă, pentru betoane şi amenajări de drumuri plus platforme.”

  • Exploatarea va dura până în 2030

Din memoriul pus la dispoziţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş mai aflăm că „obiectivul de investiţii este situat pe versantul estic al Dealului Mateiaş, la o distanţă de 50 m Est de LEA 400 KV Câmpulung – Braşov şi 1,50 km Sud de ultimele case aparţinând de satul Valea Hotarului, pe versantul drept al Râului Dâmboviţa, în dreptul confluenţei acestuia cu afluentul său de stânga, Valea Rea, cuprinzând numai perimetrul carierei.

Terenul nu dispune de reţea de apă potabilă, canalizare pentru ape uzate menajere şi telefonie. Urmare a investiţiilor făcute în perioada 2022 – 2023, în zona organizării de şantier, a fost rezolvată aducerea liniei electrice de 20 KV şi a fost montat transformatorul pentru joasă tensiune. În ceea ce priveşte conducta de gaz metan DN600 mm Paltin – Schitu Goleşti, s-a obţinut acordul Transgaz SA Bucureşti pentru traversare şi, totodată, s-a stabilit un pilier de siguranţă, conform normelor în vigoare, cu lăţimea de 200 m de la conducta la cel mai estic aliniament al viitorului perimetru de exploatare.”

Cât priveşte dotarea tehnică a societăţii din Podu Dâmboviţei, aceasta dispune de utilaje de extracţie şi prelucrare, mijloace de transport şi personal specializat. „Pentru realizarea programului de producţie, unitatea a achiziţionat întreaga gamă de utilaje necesare desfăşurării activităţilor de extracţie şi prelucrare a rocilor metamorfice – „piatra de carieră”. Exploatarea carierei se va face în trepte şi sub-trepte orizontale descendente, orientate NV – SE, şi cu avansare generală longitudinală, de la NV spre SE (sau şi de la exterior, de la NE spre interior, spre SV). Lucrările de exploatare în carieră a rocilor metamorfice se vor executa în regie proprie de către Cheresta Dâmbovicioara şi se estimează un cost pe unitatea de produs brut de circa 4,50 euro/tonă (4.313.074 euro).”

Unitatea va avea un număr mediu anual de 10 angajaţi (un şef de carieră, 4 mecanici, 3 şoferi, 2 paznici). Forţa de muncă se asigură din localităţile din zonă, prevede documentaţia trimisă APM Argeş.

În ceea ce priveşte durata exploatării, memoriul de prezentare precizează o perioadă de 5-6 ani, până la epuizarea rezervei minerale utile, respectiv anul 2030.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!