Curioasă soluţia de mutare a pompierilor câmpulungeni, pe durata reconstrucţiei sediului, în incinta Şcolii Apa Sărată, în condiţiile în care în „buricul târgului” există un complex în regulă, aflat chiar în patrimoniul Ministerului Afacerilor Interne, care putea găzdui personalul şi logistica detaşamentului. Ne referim la clădirile şi generoasa curte a Unităţii de Jandarmi Câmpulung, unde putea fi dislocată temporar o altă unitate aflată în subordinea ministerului. S-a optat, însă, pentru varianta transferării Detaşamentului de Pompieri Câmpulung la fosta Şcoală nr.4, fiind nevoie de îndeplinirea mai multor formalităţi, cu hotărâre a Consiliului Local şi aviz de la Ministerul Educaţiei. În plus, este şi inconvenientul traficului îngreunat atât pe principală, cât şi pe variantă, pentru că una este să pleci la o intervenţie din centrul Câmpulungului şi alta este să ai startul de la Apa Sărată, pe două rute intens circulate.
Vă amintim în acest articol diligenţele depuse de A.S.C.M. în decursul a patru ani, până la declanşarea pandemiei, pentru preluarea de către municipalitate a complexului de imobile rămase fără utilitate după desfiinţarea Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi „Negru Vodă” Câmpulung.
- Precedentele încercări de relocare a Subunităţii de Pompieri din Câmpulung au eşuat
Pe 20 noiembrie 2024, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Căpitan Puică Nicolae” al judeţului Argeş a solicitat Primăriei darea în folosinţă gratuită a imobilului Şcolii Generale nr.4 din Şoseaua Naţională, nr.84, „în vederea organizării de spaţii administrative şi de odihnă pentru personalul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung”. Mutarea se produce numai pe durata lucrărilor de demolare a construcţiei administrative existente şi de edificare a unei clădiri noi pentru Detaşamentul de Pompieri Câmpulung. ISU Argeş a revenit cu o adresă similară pe 6 decembrie 2024.
„Solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Căpitan Puică Nicolae” al judeţului Argeş vine în contextul în care proceduri repetate de obţinere temporară a dreptului de folosinţă a unor terenuri/imobile la nivelul localităţii pentru relocarea subunităţii de pompieri din Câmpulung au eşuat. Pe parcursul anilor 2023 şi 2024, ISU Argeş a solicitat sprijin administraţiei publice locale, dar şi altor operatori economici, instituţii, inclusiv din sistemul naţional de ordine publică şi siguranţă naţională, nefiind găsite soluţii viabile în acord cu cerinţele specifice (spaţii administrative, dar şi tehnice, reprezentând garaje încălzite pentru autospeciale ş.a.).”, se precizează în documentaţia pregătită pentru şedinţa Consiliului Local din 11 februarie 2025, când forul deliberativ a aprobat schimbarea destinaţiei fostei Şcoli nr.4.
Cum unitatea de învăţământ nu mai făcea parte din reţeaua şcolară din anul 2022-2023, elevii fiind repartizaţi atât la Şcoala Grădişte, care a beneficiat de o reabilitare din fonduri externe nerambursabile, cât şi la Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”, cele trei clădiri şi terenul aferent, cu suprafaţa totală de 3.030 mp, au fost puse la dispoziţia pompierilor.
- Investiţia de 16 milioane de euro, fonduri europene, în imobilele fostei Unităţi de Jandarmi nu s-a mai realizat
În luna februarie a anului 2016, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” începea o corespondenţă cu instituţiile locale şi centrale pe tema posibilităţii de transfer în patrimoniul municipalităţii a bazei generoase, formată din clădiri şi teren, a fostului Centru de Instruire pentru Trupele de Securitate din Câmpulung Muscel.
Imobilul era necesar autorităţilor locale, pentru a aduna în acelaşi spaţiu instituţii care funcţionează la distanţă unele de altele: Detaşamentul de Pompieri Câmpulung, SMURD Câmpulung, Poliţia Municipiului Câmpulung, căreia îi sunt arondate 27 de comune din zona Muscel, Poliţia Locală şi Detaşamentul de Jandarmi Câmpulung. Cu excepţia ultimei instituţii, beneficiară a unui spaţiu generos, care putea găzdui toate forţele de intervenţie din municipiu, celelalte funcţionează în imobile vechi, degradate, improprii desfăşurării unei activităţi normale şi, în unele cazuri, nici măcar nu le aparţin, ca să poată întreprinde reparaţiile necesare.
Cel puţin, Poliţia Municipiului Câmpulung nici măcar nu are un sediu propriu, ci este acceptată într-o clădire a Consiliului Judeţean Argeş, deteriorată sever din cauza neîntreţinerii corespunzătoare şi a lipsei investiţiilor întreprinse de proprietar. Mai mult decât atât, starea de degradare a afectat şi imobilul de locuinţe de care este lipită clădirea Poliţiei, curgând reclamaţiile şi nemulţumirile proprietarilor de apartamente la adresa chiriaşului. Mutarea nu s-a putut realiza, se pare, şi din cauza lucrătorilor Poliţiei Municipale, cărora nu le-a convenit să plece din sediul situat în centrul Câmpulungului, în ciuda aspectului insalubru, etalat încă de la intrare, într-un spaţiu amplasat la 500 de metri distanţă de centru, dar la 100 de metri de cel mai aglomerat cartier al Câmpulungului, unde se produc fapte contravenţionale şi chiar infracţiuni.
Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a pledat, ani la rând, la Primăria şi Consiliul Local Câmpulung, pentru a purta tratative cu Ministerul de Interne, în sensul de a eficientiza activitatea celor patru instituţii din subordine, grupându-le într-un singur spaţiu. Spaţiu care există şi care nu este fructificat la capacitatea reală a clădirilor şi terenului aferent, adecvat unui parc auto îndestulător vehiculelor din dotarea celor patru servicii. Cinci, dacă ar fi acceptată în spaţiu şi Poliţia Locală.
După Primăria Câmpulung, împinsă de la spate să solicite preluarea imobilelor, schimbul de adrese s-a purtat direct cu Ministerul Afacerilor Interne, interpelat deseori ce planuri are cu ansamblul de bunuri din centrul municipiului, necesare transformării lor într-un complex de instituţii cu atribuţii similare, sub al cărui acoperiş să se regăsească toate forţele de intervenţie de pe teritoriul municipiului.
Autorităţilor locale li s-a cerut depună eforturi să preia şi suprafaţa de teren – baza sportivă, care a aparţinut fostei Unităţi de Jandarmi, amplasată în aceeaşi zonă, separat de complex. Era vorba despre o suprafaţă de aproximativ 8.000 de metri pătraţi, care ar fi putut produce venituri pentru bugetul Primăriei.
Abia în august 2019, după o nouă adresă expediată ministrului Mihai Fifor, în funcţie la acel moment, A.S.C.M. a primit veşti pozitive. Şi anume că pe amplasamentul menţionat va fi demarat obiectivul de investiţii „Consolidarea capacităţilor de pregătire şi management al efectivelor M.A.I. pentru situaţii de urgenţă şi dezastre”, a cărui finanţare (aproximativ 16 milioane de euro) va fi asigurată de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.
„În cadrul investiţiei, pe lângă construirea unui poligon de pregătire a personalului care acţionează în situaţii de urgenţă, se vor moderniza şi clădirile existente şi se va amenaja un heliport de aterizare-decolare pentru navele din flotila M.A.I. În urma finalizării investiţiei şi operaţionalizării, aceasta va deservi atât structurile din cadrul M.A.I., precum şi alte entităţi care desfăşoară activităţi similare. În acest sens, s-au făcut paşi concreţi şi sunt în curs demersuri avansate, atât pe plan local, cât şi la nivelul conducerii ministerului, în vederea declanşării, cu celeritate, a investiţiei propriu-zise. Având în vedere că în incinta respectivă vor funcţiona doar structuri ale M.A.I., apreciem că nu se justifică transferul imobilului în cauză către Primăria Municipiului Câmpulung.”, a fost răspunsul transmis din partea Ministerului de Interne în urmă cu şase de ani.
- Mutarea la Jandarmi era o soluţie mai bună decât cea cu şcoala
Şi de atunci nu s-a mai auzit nimic de planurile care sunau atât de bine. Este adevărat că, în 2020, a izbucnit teribila pandemie de Covid-19, care a dat lumea peste cap. Dar, dacă tot nu a fost dezvoltat acest proiect cutezător, menit să valorifice ansamblul de imobile ale Jandarmilor, n-am înţeles de ce n-a fost pus la dispoziţia Pompierilor, pe durata şantierului de reconstrucţie a sediului, după demolarea produsă în această lună. Dislocarea acestora în acest spaţiu părea o soluţie mult mai bună decât cea cu fosta şcoală de la Apa Sărată, poziţionată pe un drum naţional, cu trafic intens aproape în permanenţă, blocat de intrările şi ieşirile autospecialelor de Pompierilor.