Sâmbătă, 1 martie 2025, la Căminul Cultural din Lerești a avut loc „Balul Gospodarilor”, unul dintre cele mai importante evenimente cultural-artistice ale comunei. Manifestarea a reunit un număr mare de participanți, care au luat parte la activități cu specific tradițional, acompaniate de muzică populară și dansuri din folclorul românesc.
- Marian Toader: „Să păstrăm tradițiile, să fim în sufletul copiilor, a generației viitoare, să păstrăm dragostea de straiele noastre populare”
Programul a fost variat, cu interpretări de melodii populare, sârbe, hore și jocuri tradiționale. Evenimentul a debutat printr-o intrare cu tobă realizată de Maro Simăn, urmată de prezentarea oficială a serii de către Ciprian Neculăescu și Nelu Horobeanu. Un moment solemn a fost oferit de Andrei Caplan, care a recitat rugăciunea „Tatăl nostru”, urmat de Rosio Oncioiu, care a intonat imnul național al României. Cuvântul de deschidere i-a aparținut primarului Marian Toader: „Frații mei, se împlinesc opt ani de când am inițiat acest eveniment cultural, pe care mi l-am dorit în virtutea a ceea ce reprezentăm noi pentru comunitatea noastră. Mi-am dorit și cred că am reușit să atingem scopul acestui eveniment: să păstrăm tradițiile, să fim în sufletul copiilor, al generației viitoare, să păstrăm dragostea de straiele noastre populare, de muzica populară autentică românească, de voia bună și de jocul care ne reprezintă pe noi, ca popor.” Spectacolul a continuat cu o reprezentație a Ansamblului „Alunelul” din Lerești, iar atmosfera a fost întreținută de formația Saracino Band, care a acompaniat horele și sârbele pe tot parcursul serii.
În spiritul sărbătorii de 1 Martie, primarul comunei Lerești, Marian Toader, alături de angajații Primăriei, a oferit doamnelor și domnișoarelor ghiocei și daruri dulci, marcând astfel venirea primăverii.
Un moment deosebit al serii a fost prezentarea costumului popular tradițional muscelean, evidențiind ținuta specifică purtată în diferite etape ale vieții de femeile din zonă: fetiță, fată, mireasă, nașă, soacră și bunică. Această demonstrație a fost realizată de meșterul popular Izabela Ion, marcând importanța păstrării tradițiilor locale.
Spre finalul evenimentului, publicul a fost invitat la o sesiune de karaoke, în cadrul căreia participanții au fost recompensați cu premii simbolice. Seara s-a încheiat într-o atmosferă festivă, cu muzică și dans, susținute de formația Saracino Band.
Robert Adrian ȘTEFAN