Pe 26 mai 2025, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a anunţat deschiderea procedurii pe care o va parcurge compania Carmeuse Holding SRL, interesată să dezvolte o investiţie nouă la Valea Mare Pravăţ: „Construire instalaţie pentru combustibili din biomasă pentru cuptoarele de var”. Potrivit memoriului de prezentare transmis A.P.M. Argeş, „scopul proiectului este de a înlocui utilizarea gazului metan cu biomasa pentru arzătoarele cuptoarelor de var. Biomasa, ca şi combustibil, va fi un amestec mărunţit din reziduuri agricole sau industriale, cum ar fi: seminţe de floarea soarelui, paie, ştiuleţi de porumb.” Investiţia este estimată la 9,5 milioane de euro şi are o perioadă de implementare până la 31 decembrie 2026.
- „Reţeta pentru amestecarea cojilor de floarea-soarelui, a paielor de rapiţă şi paielor de grâu este rezultatul cercetărilor efectuate de Carmeuse”
Societatea Carmeuse Holding SRL desfăşoară o activitate de producere a varului cu o capacitate maximă de producţie de 800 tone pe zi. Primăria Valea Mare Pravăţ a emis, pe 26 martie 2025, certificatul de urbanism care stă la baza unei investiţii realizate pe un teren de 12.449 metri pătraţi, în incinta fabricii. „Grupul Carmeuse, din care face parte şi Carmeuse Holding SRL, are în planul de decarbonizare acţiuni pe termen scurt şi mediu, care ar trebui să reducă intensitatea emisiilor noastre globale de ardere cu 25%, până în 2030, prin: conversia la combustibili cu conţinut redus de carbon (conversia la biomasă, conversia combustibililor solizi în gaze naturale); iniţiative de eficienţă energetică (cele mai bune tehnologii disponibile, inovaţii de proces etc.); electrificarea echipamentelor noastre operaţionale şi a transportului.”, este motivaţia care stă la baza acestui demers investiţional.
În cadrul proiectului vor fi realizate „o staţie de descărcare, un siloz şi două sisteme de dozare, câte unul pentru fiecare pentru fiecare cuptor de var. În etapa viitoare de dezvoltare se vor implementa cea de-a doua staţie de descărcare şi celălalt siloz.”
„Proiectul de injecţie cu biomasă – redăm din documentaţia prezentată pe portalul online al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş – va include toate echipamentele, de la descărcarea din camioane şi depozitarea în silozuri, până la dozare şi transportul la cele două cuptoare existente: o staţie de descărcare din camioane; un siloz pentru depozitarea biomasei, având o capacitate utilă de stocare de 800 mc; două instalaţii de dozare, câte una pentru fiecare cuptor; două camere de suflante, unde se vor instala câte un set de 9 suflante, corespunzătoare fiecărei instalaţii de dozare; transportul pneumatic al biomasei de la instalaţiile de dozare către cuptoarele existente, denumit „spaghetti piping”.
Combustibilul solid din biomasă, după cum aflăm din aceeaşi sursă, este un amestec format din coji de floarea-soarelui + paie de grâu + paie de rapiţă + coceni de porumb, sub formă de pulbere, mai mic de 2 mm. „Reţeta pentru amestecarea cojilor de floarea-soarelui, a paielor de rapiţă şi paielor de grâu este rezultatul cercetărilor efectuate de Carmeuse, cu scopul de a produce combustibili solizi din biomasă de a doua generaţie, neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2, care să înlocuiască combustibilii fosili, utilizaţi în prezent în cuptoarele de var. Reţeta pentru noul combustibil şi structura liniilor de producţie au fost deja testate cu succes la Carmeuse Holding SRL – punct de lucru Chişcădaga, judeţul Hunedoara. Pe baza acestei experiențe, Carmeuse a stabilit specificaţiile tehnice ale echipamentelor care vor dota noile linii de producţie de la BIOTIM.”
„Energia utilizată pentru funcţionarea instalaţiei pentru combustibili din biomasă pentru cuptoarele de var este asigurată astfel: energie electrică – din reţeaua existentă, consumul în funcţionare va fi de 550 kW; aer comprimat – din staţia de compresoare; consum de aer comprimat circa 25,5 m3/min, la o presiune de 10,4 bar.”, redăm din memoriul de prezentare a planurilor de dezvoltare ale companiei.
Biomasa va îndeplini cerinţele de sustenabilitate şi de reducere a gazelor cu efect de seră din legislaţia europeană cu acest specific. „Nu se va folosi biomasă încadrată ca deşeu!”, asigură dezvoltatorul.