8.7 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Peisagistul Nicolas Triboi va lucra noul proiect de amenajare a Parcului „Kretzulescu”

În toată zarva generată de intenţia de a pune la punct Parcul „Kretzulescu” şi zona înconjurătoare – alterată de existenţa unei clădiri nefinalizate – avem o noutate care sună bine: peisagistul Nicolas Triboi, retras la Lunca Gârtii, Stoeneşti, va fi autorul proiectului de amenajare, la zece ani distanţă de ratarea precedentului, cu consecinţa returnării fondurilor europene consumate pentru sfertul realizat din totalul contractului. Iar ce s-a realizat a fost departe de a fi o realizare. De data aceasta, dată fiind buna reputaţie a lui Nicolas Triboi, clădită în timp pe profesionalismul cu care şi-a onorat colaborările, avem convingerea că altul va fi deznodământul la nivel de proiectare şi, sperăm, şi la nivel de practică, în eventualitatea pozitivă a admiterii la finanţare a solicitării municipalităţii. Din septembrie 2022, Nicolas Triboi este preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România, cu un mandat de patru ani.

  • Contractarea proiectării s-a făcut a doua zi după „papara” din Consiliul Local şi la două luni distanţă de la votarea documentelor premergătoare  

Pe 22 ianuarie 2025, adică a doua zi după ce angajatelor Primăriei li s-a imputat de către opoziţia social-democrată, în cadrul şedinţei extraordinare din 21 ianuarie 2025, că au irosit două luni în demersul de depunere la finanţare a noului proiect „Kretzulescu”, s-a făcut achiziţia serviciilor de proiectare. Procedura pentru care s-a optat a fost cumpărarea directă, la preţul de 235.620 lei, a prestaţiilor firmei Atelier Foaie Verde SRL, din comuna Stoeneşti, pentru realizarea studiului „Amenajarea şi igienizarea parcului istoric „Kretzulescu” prin reabilitarea acestuia ca insulă verde”. Aşadar, imediat după „papara” din Consiliul Local, a fost contractată proiectarea, semn că autorităţile locale îi dau înainte, chit că data de 15 aprilie reprezintă „finish-ul” în materia depunerii unor astfel de proiecte destinate transformării unor spaţii degradate în insule „verzi-albastre”.

„Kretzulescu” ar fi trebuit să fie incompatibil cu noţiunea „degradat” dacă executantul din Alba Iulia, Grup Corint, ar fi fost serios şi ar fi dus contractul la bun sfârşit. Însă şi de puţinul prestat s-a ales praful în cei zece ani trecuţi de când a fost reziliat contractul de execuţie a celor cinci zone din „Kretzulescu”. Ruperea parteneriatului cu Grup Corint s-a produs în aprilie 2015, după doi ani de figuraţie nepermisă în cele două parcuri centrale, „Kretzulescu” şi Grădina Publică, în baza unui proiect de care numai fala a fost.

Să depăşim tristul remember, căci relatarea noastră este despre viitorul apropiat în care trebuie pregătită D.A.L.I. – documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru noul „Kretzulescu”. Proiectul lui Nicolas Triboi, deţinătorul firmei Atelier Foaie Verde SRL, va asigura următoarele condiţii impuse de autoritatea contractantă: „intensificarea acţiunilor de protecţie şi conservare a naturii, biodiversităţii şi a infrastructurii verzi în oraşul Câmpulung, precum şi reducerea tuturor formelor de poluare, prin măsuri care conduc la amenajarea spaţiului verde în scopul reducerii pierderii biodiversităţii; creşterea nivelului de socializare şi a stării de sănătate a tuturor cetăţenilor (copii, tineri, adulţi, vârstnici şi persoane cu handicap) prin practicarea plimbărilor în parc sau prin petrecerea timpului liber într-un loc special amenajat; folosirea la adevărata valoare şi revitalizarea unei zone cu potenţial de agrement; rezolvarea problemei lipsei de spaţii verzi, la nivel de localitate; crearea de spaţii de joacă pentru copii.”

  • Până în toamna anului 2026, este preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România  

Am punctat în deschiderea articolului că mandatul 2022-2026 de preşedinte al Asociaţiei Peisagiştilor din România i-a revenit lui Nicolas Triboi. „Născut în 1979, este de profesie arhitect peisagist, absolvind în 2002 National School of Nature and Landscape (L’École nationale supérieure de la nature et du paysage) din Blois, Franţa. Este fondatorul biroului în arhitectura peisajului Atelier Foaie Verde (2006), după ce a lucrat timp de mai mulţi ani în Franţa şi România pe subiecte ce ţin de peisajul urban şi rural. Activează, de asemenea, şi în Franţa, unde a preluat activitatea de proiectare cu firma La Motrice paysagistes européens din 2020. Este membru al Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Piatra Craiului, din 2008, şi fost membru în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice din România, Secţia Urbanism, în perioada 2016-2018. După zece ani de colaborare cu fundaţia Pro Patrimonio, a devenit membru al Consiliului de Administrație în 2016.”, precizează Asociaţia Peisagiştilor din România.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!