12/06/2025

Ionuţ Fuscel şi Alexandru Laită au adus la Galeria „Arta” expoziţia „Realism versus Suprarealism”

Doi tineri artişti plastici, Ionuţ Fuscel şi Alexandru Laită, expun în această perioadă la Galeria „Arta” din Câmpulung în cadrul unei expoziţii intitulate „Realism versus Suprarealism”. Vernisajul a avut loc în prezenţa publicului muscelean şi a unor invitaţi speciali, istoricul de artă Carmen Oprescu şi graficianul Bogdan Petry.

  • Ioan Crăciun, curatorul Galeriei „Arta”, despre cei doi invitaţi: „Tineri, talentaţi şi ambiţioşi aflaţi în plină formare”

În deschidere, Ioan Crăciun, curatorul Galeriei „Arta”, a făcut o scurtă prezentare a celor doi expozanţi, pe care i-a caracterizat ca fiind „tineri, talentaţi şi ambiţioşi, aflaţi în plină formare şi afirmare a unui stil personal.”.

Ionuţ Fuscel s-a născut în 1990. Absolvent al Universităţii din Piteşti, specializarea Artă Sacră, cu master în Restaurarea icoanei, a picturii murale şi de şevalet. Este în prezent restaurator la Muzeul Municipal Câmpulung şi membru al Asociaţiei de Arte Vizuale „I.D. Negulici”. Abordează cu succes, aşa cum ştiu câmpulungenii, o gamă largă de tehnici şi teme, oprindu-se cu pre-direcţie asupra portretului, cel puţin în ultima perioadă. A expus în mai multe galerii din ţară şi din străinătate, în parteneriat, în urma unor proiecte. Ultimul proiect personal fiind expoziţia itinerantă „Doar oameni…”.

Născut în 1987, cu studii de arhitectură la Universitatea Naţională de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Alexandru Laită şi-a canalizat creativitatea pe design auto, în prima etapă a parcursului său artistic, apoi cu precădere pe grafica suprarealistă. La început, în creion, guaşă, dar cu precădere în pix, clasic sau cu geluri colorate. Are lucrări importante în mai multe galerii din ţară şi lucrări care au ajuns la case de licitaţii, în procese de evaluare, expunând mai ales la Curtea de Argeş şi Piteşti, ultima expoziţie fiind cea de la Galeria „Metopa” din Piteşti.

  • Istoricul de artă Carmen Oprescu, despre lucrările lui Ionuţ Fuscel: „Ceea ce se fixează în memoria privitorului este, în primul rând, expresivitatea privirilor”

Printre cei invitaţi să vorbească la deschiderea expoziţiei s-a aflat istoricul de artă Carmen Oprescu, care îl cunoaşte pe Ionuţ Fuscel încă din perioada în care acesta i-a fost student, între anii 2008-2012. L-a descris ca fiind „un student muncitor, modest în toate împrejurările, integrat într-un colectiv minunat de tineri care împărtăşeau valori morale echivalente şi foarte puternic asimilate cu personalitatea lor. Ionuţ Fuscel avea o sensibilitate aparte în toate direcţiile: în comportament-cam timid-, în studiile de atelier, în studiile disciplinelor teoretice.”. Carmen Oprescu a mai prezentat publicului câmpulungean două dintre expoziţiile sale anterioare şi a amintit o declaraţie făcută de artist la debutul său: „Atunci când aleg să fac un portret este ceva în fizionomia acelui om care mă impresionează. O trăire sufletească, o teamă, o bucurie, un sentiment anume, deşi lucrează şi la mine ceva inconştient, intuitiv.”. Carmen Oprescu l-a descris pe Ionuţ Fuscel ca având darul de a caracteriza un personaj prin gest, poziţie, direcţia privirii, în spiritul lecţiilor învăţate de la marii maeştri ai picturii, mai ales Frans Hals, la care trimit numeroase dintre portretele sale. „Clar-obscurul dramatic pe care îl foloseşte în marea majoritate a lucrărilor trimit spre pictorii barocului. Ceea ce se fixează în memoria privitorului este, în primul rând, expresivitatea privirilor, cunoscând toate detaliile anatomice ale feţei şi reuşind să le redea cu toată musculatura de sub piele. În mod special, privirile sunt cele care invită cu intensitate la reflexie, la responsabilitate, sugerează drame ale unei întregi vieţi sau ale prezentului existenţei personajului respectiv. Ceea ce m-a frapat de această dată, privind şi de la distanţă lucrările expuse în contextul dramatic şi tensionat al vieţii noastre cotidiene, este modul cum sensibilitatea artistică se implică în evenimentele contemporane cu sau fără voia artiştilor. Este un foarte sensibil barometru emoţional, acţionat de dramaticele probleme ale bătrânilor din azil sau care îşi trăiesc viaţa în singurătate, de pandemie, de război, de dezbinarea adusă de alegeri.”, a remarcat istoricul de artă Carmen Oprescu.

În final, aceasta i-a invitat pe cei prezenţi să privească cu atenţie lucrările, oferind câteva exemple: bătrâna cu mască, izolată şi tăcută, care poartă în privire toată tristeţea unei vieţi trăite altfel decât şi-ar fi dorit; portretul Reginei Maria, simbol al responsabilităţii faţă de poporul său; ţăranul sau intelectualii surprinşi în lucrări cu o expresivitate aparte. „Sunt lucrări care pot fi interpretate şi altfel decât ca simple portrete. I-aş sugera să mai lucreze, să-şi găsească un drum propriu, să facă un nou făgaş pentru arta portretului şi îi doresc succes!”, a încheiat Carmen Oprescu.

  • Ionuţ Fuscel: „Nu ne cunoaştem în subconştientul nostru cât ne putem cunoaşte prin artă”

După intervenţia istoricului de artă Carmen Oprescu, care i-a fost profesor, Ionuţ Fuscel a vorbit despre concepţia sa asupra artei portretului şi a relaţiei dintre realism şi expresia interioară. Acesta a explicat că, pentru el, realismul nu se limitează la reproducerea fidelă a realităţii, ci este un mod de a pătrunde dincolo de aparenţe: „Realismul este o ideologie estetică care reflectă o realitate veridică, dar pătrunzând în această realitate putem vedea dincolo de ea, în ochii oamenilor.”. El a vorbit şi despre portret ca formă de expresie profundă, capabilă să dezvăluie faţete subtile ale psihicului uman: „Arta portretului reprezintă o întrepătrundere de sentimente, emoţii, stări de spirit, care la un moment dat premerg către o imagine, către o expresie, că de fapt, omul, este un cumul de informaţii, un bagaj de sentimente, este ceva care, posibil, nici noi nu ne dăm seama. Nu ne cunoaştem în subconştientul nostru cât ne putem cunoaşte prin artă. Arta exprimă totul şi asta îmi place să redau în portretistică. Eu nu redau propriu-zis o realitate, dar vreau să mă concentrez foarte tare pe latura expresiei interiorului a ceea ce e marcat omul în decursul vieţii sale.”.

Ionuţ Fuscel a mărturisit că a început să abordeze portretul în timpul facultăţii, considerând omul drept o temă artistică inepuizabilă: „Am cochetat cu arta portretului încă din facultate, pentru că înainte de facultate eu nu lucram portretistică. Poate că prin studiile pe care le-am aprofundat la facultate am ajuns să redau oameni, dar îmi place foarte mult. Omul este un complex, este cea mai frumoasă creaţie a lui Dumnezeu.”. Pentru el, ochii sunt cheia de lectură a unui personaj: „Când te uiţi în ochii acelui personaj, vezi povestea din ochii lui. Marea majoritate a portretelor sunt oameni cu anumite poziţii sociale sau oameni simpli, oameni bătrâni de la sate. Ce încerc să scot în evidenţă, pe partea bătrânilor, este lumea gera a satului, a vieţii rurale, asta este ceea ce vreau să oglindesc în portret. După părerea mea, portretul este o poveste, dar nu se poate reduce doar la o poveste, este mult mai mult, iar asta las la latitudinea privitorului.”.

Expoziţia „Realism versus Suprarealism” rămâne deschisă publicului la Galeria „Arta”, din Câmpulung, până pe 10 iunie 2025.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!