23/03/2025

Primăria Bughea de Jos pregăteşte un proiect pentru modernizarea spaţiilor verzi şi reabilitarea malurilor pâraielor care străbat comuna

Pe 14 ianuarie 2025, Primăria Bughea de Jos a contractat firma S.C. Geodata Services S.R.L. pentru realizarea unui registru al spaţiilor verzi, care presupune identificarea terenurilor definite ca spaţii verzi şi a celor degradate, cu potenţial de reabilitare, fişa teren spaţiu verde, detalierea referitoare la arbori, instalarea şi instruirea pentru utilizarea sistemului, precum şi asistenţa tehnică necesară, valoarea contractului fiind de 51.901,85 lei.

Registrul spaţiilor verzi este necesar pentru implementarea unui proiect cu finanţare europeană privind infrastructura verde-albastră, derulat prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia. Scopul acestui proiect este reabilitarea şi consolidarea malurilor pâraielor care străbat comuna, eliminarea poluării din aceste zone şi integrarea lor în circuitul comunităţii. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unor alei pietonale, montarea de mobilier urban, crearea unui parc şi amenajarea unei piste pentru biciclete. „Am prins o ofertă bună, din punctul meu de vedere, şi sper să reuşim să o implementăm destul de repede. Sesiunea de depunere a documentelor pentru proiect va începe în luna iunie, iar valoarea este de aproximativ 5 milioane de euro. Acum să vedem cât reuşim să absorbim şi când putem semna contractul.”, a explicat primarul Bogdan Oancea.

Proiectul este complex, necesitând implicarea unui arhitect peisagist, a unui arhitect de structuri şi a unui proiectant specializat în albii de pâraie şi întăriri de maluri. Lucrările includ demolarea şi montarea de gabioane, realizarea unor ziduri de protecţie şi amenajarea spaţiilor verzi. Intervenţiile se vor face pe cele trei albii de pâraie care străbat comuna – Valea Mare, Râul Brezoiu şi Valea Caselor – precum şi o porţiune din Valea Ciocanului. Cofinanţarea din partea comunei este de doar 2% din valoarea proiectului.

Zona vizată pentru implementare este aproape toată partea centrală a comunei, cu excepţia Râului Bughea, care aparţine Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea. Intervenţia asupra acestuia ar fi necesitat preluarea albiei de către UAT, proces care ar fi îngreunat depunerea proiectului la termen. Din acest motiv, au fost cadastrate doar cele patru pâraie aflate în intravilanul localităţii, astfel încât să poată fi implementat eficient.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!