După o pauză de un an în care nu a mai depus nicio solicitare pentru o finanţare nerambursabilă, Primăria Câmpulung pregăteşte documentaţiile a trei proiecte interesante, toate legate de îmbunătăţirea estetică a unor zone din municipiu. Primul: „Amenajarea şi igienizarea Parcului istoric „Kretzulescu”, prin reabilitarea acestuia ca insulă verde-albastră”. Al doilea: „Mobilitate urbană în municipiul Câmpulung”. Al treilea: „Amenajarea domeniului public în zona Cinema „Balada”. Pentru toate cele trei investiţii propuse de municipalitate, Consiliul Local a fost solicitat să aprobe, la şedinţa ordinară din 28 noiembrie 2024, Nota Conceptuală şi Tema de Proiectare, pe baza cărora proiectanţii vor lucra documentaţiile care vor fi înaintate, în primăvara anului viitor, pentru obţinerea fondurilor necesare realizării lor. În acest articol vom prezenta prima iniţiativă a administraţiei locale, Parcul „Kretzulescu”, zonă abordată şi în proiectul derulat între 2013-2015, din care nu s-a executat nici măcar o treime, prin urmare, a fost sancţionat cu returnarea banilor europeni pierduţi pe fondul neseriozităţii constructorului. Actuala iniţiativă pune accent pe amenajarea parcului, astfel încât să se creeze o relaţie vizuală directă între Piaţa Primăriei şi „Kretzulescu”, şi construcţia unor toalete publice moderne.
- Ce se doreşte prin noul proiect: „Parcul să devină în totalitate prietenos, atractiv şi accesibil”
Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, operaţiunea Intensificarea acţiunilor de protecţie şi conservare a naturii, a biodiversităţii şi a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane, precum şi reducerea tuturor formelor de poluare prin infrastructura verde-albastră, va fi sursa de finanţare, în scenariul fericit al admiterii solicitării Câmpulungului, a proiectului având ca subiect Parcul „Kretzulescu”. Fără clădirea băilor, din păcate, întrucât programul enunţat nu finanţează şi reabilitări de construcţii.
Primul pas al acestui demers l-a constituit aprobarea Notei Conceptuale şi a Temei de Proiectare, după care se va trece la finalizarea documentaţiei necesare depunerii cererii de finanţare. Costul total al investiţiei este estimat la 5 milioane de euro. Materialul ajuns în mapa de şedinţă a consilierilor locali mai precizează că valoarea estimată a serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică ce urmează a fi contractate este de 200.000 euro fără TVA.
Pentru a ne edifica ce se doreşte prin această propunere de investiţie, extragem câteva fragmente din documentaţia lucrată de arhitectul şef Mădălina Zăgărin. „Parcul “Kretzulescu” are 36.572 mp, conform Registrului Spaţiilor Verzi, şi a fost realizat pentru îmbunătăţirea peisajului şi a experienţelor turiştilor veniţi la tratament la Băile „Kretzulescu”. Vegetaţia parcului include exemplare de molizi, castani, tei, sălcii. În mijlocul parcului a fost construită clădirea pavilionului, ca loc pentru cure balneare legate de izvoarele slab mineralizate din această zonă. În incinta parcului a fost amenajat un lac de agrement de circa 800 mp. În acest moment, zona cu clădiri face obiectul unui proiect de restaurare, doar jumătate din parc fiind disponibil pentru activităţi specifice unui spaţiu verde.”, sunt câteva referinţe despre oaza verde din centrul oraşului, pentru care se propun „reconfigurarea spaţiului urban şi reamenajarea spaţiilor neutilizate şi degradate, astfel încât parcul să devină în totalitate prietenos, atractiv şi accesibil”.
- Proiectul propune amenajarea parcului şi construirea unor toalete publice cu autocurăţare
Realizăm şi o trecere în revistă a terenurilor şi construcţiilor care intră în componenţa Parcului „Kretzulescu”: un teren intravilan, în suprafaţă totală de 22.815 mp, din care 21.127 mp având categoria de folosinţă „curţi-construcţii”, 1.496 mp având categoria de folosinţă „ape stătătoare”, iar o suprafaţă de 192 mp, tot „curţi-construcţii”; patinoarul, cu o suprafaţă construită la sol de 1.773 mp, având destinaţia de construcţii-anexă; construcţia SRM – 33 mp; construcţia TRAFO – 29 mp; centrala termică – 47,4 mp; clădirea băilor – 839,6 mp; sediul ONG-ului – 176 mp; chioşcul – 26 mp.
Proiectul care va fi întocmit va propune amenajarea Parcului „Kretzulescu” şi a unor toalete publice, care să-l deservească. Astfel, se va interveni pe două paliere: unul al amenajărilor peisagistice la nivelul parcului – alei pietonale, piste de biciclete, mobilier urban realizat din materiale ecologice, sisteme inteligente de iluminat, microsisteme de irigaţii – şi celălalt al clădirilor, prin construirea unor toalete publice cu autocurăţare.
- Pietonilor li se va crea un acces către insula din mijlocul lacului
Propunerea de reabilitare a parcului ia în calcul şi igienizarea lacului, prin folosirea unor soluţii bazate pe natură, şi dotarea sa cu instalaţie de purificare şi împrospătare a apei. În prezent, „apa este extrem de murdară, plină de gunoaie, iazul fiind colmatat şi neprotejat din punct de vedere al siguranţei. Este împrejmuit cu un gard improvizat, dintr-o plasă extrem de subţire, impropriu susţinută şi subdimensionată, atât din punct de vedere al înălţimii, cât şi al grosimii.”
Altă recomandare lansată prin documentaţia supusă atenţiei aleşilor locali o constituie „colectarea apei pluviale şi realizarea de forme de stocare a apei pentru furnizarea de servicii ecosistemice (precum acumularea acesteia în lacul amenajat şi dotat cu instalaţii de purificare şi împrospătare).”
Iată ce recomandări sunt lansate prin intermediul Notei Conceptuale:
- Extinderea spaţiului intersecţiei dintre străzile Fraţii Goleşti şi Nae Leonard, având ca scop decongestionarea circulaţiei auto, detensionarea circulaţiei pietonale, precum şi crearea vizibilităţii directe din Piaţa Primăriei asupra Parcului „Kretzulescu”;
- Este obligatoriu a se modifica spaţiul din jurul Parcului Băilor „Kretzulescu”, în special din intersecţie;
- Demolarea clădirii ce adăposteşte notariatul;
- Intervenţii planimetrice asupra ansamblului Băilor „Kretzulescu”, astfel încât să se realizeze o coerenţă vizuală la nivelul străzilor Fraţii Goleşti, respectiv Nae Leonard;
- Punerea în valoare a clădirilor păstrate din Ansamblul Băilor „Kretzulescu” – monument istoric, asigurându-i-se o bună vizibilitate;
- Igienizarea iazului existent şi transformarea lui într-un lac cu apă proaspătă;
- Punerea în valoare a insulei din mijlocul iazului şi asigurarea accesului pietonilor la aceasta;
- Realizarea unui patinoar şi a unor piste de skateboard;
- Modernizarea locului de joacă existent;
- Refacerea coerentă a aleilor pietonale, cu materiale adecvate pentru un parc istoric;
- Propunerea unui mobilier urban adecvat pentru un parc istoric;
- Realizarea unor grupuri sanitare moderne cu autospălare deschise publicului.
În esenţă, proiectul este axat pe menţinerea funcţiunii actuale de parc şi a destinaţiei de spaţii verzi şi oglinzi de apă.
- Parcul este un şantier abandonat din primăvara anului 2015
„În forma actuală – se mai menţionează în prezentarea arhitectului şef Mădălina Zăgărin -, fiind, de fapt, un şantier abandonat, prezintă pericol. Spre exemplu, pe amplasamentul studiat se regăsesc alei pietonale, asfaltate, în imediata proximitate a lacului care nu are parapete de protecţie. Unele circulaţii pietonale nu sunt finalizate şi se termină brusc în zone de pietriş sau de pământ bătătorit. Un alt exemplu ar putea fi faptul că un canal betonat traversează parcul de la Nord la Sud, tăind spaţiile verzi şi circulaţiile pietonale, fără a avea amenajate supratraversări de trecere pentru pietoni.
Locul de joacă, având ca strat de uzură piatra de râu, este deteriorat şi nu asigură normele de siguranţă în exploatare pentru copii. În ceea ce priveşte vegetaţia, astăzi, se mai păstrează în parc puţini arbori seculari, din cauza faptului că o mare parte dintre aceştia au căzut la o furtună în anii ’60. În decursul timpului, mai mult de jumătate din suprafaţa vechiului parc a fost transformată în bază sportivă. O altă suprafaţă existentă în partea de Nord-Est a parcului, actualmente betonată, care adăpostea, în trecut, târgul săptămânal, şi pe care, în anii ’80, s-a eşuat construirea unui patinoar, este folosită, în prezent, la depozitarea a diverse materiale de construcţii.”, este starea prezentă a unui parc care, lăsat de izbelişte, va fi o pierdere pentru oraş.