Ieri, 22 august 2024, s-a încheiat cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional „Sus la munte, la Muscel”, organizat de Primăria Câmpulung.
- Marile trofee ale Festivalului au ajuns în Giurgiu şi Banat
O parte importantă a concursului a constat în proba prezentării costumului popular, în care concurenţii şi-au pus în valoare portul popular, piesă cu piesă. Juriul a avut sarcina dificilă de a desemna câştigătorul acestei probe, concurenţii fiind destul de aproape la punctaj, întrucât toţi au purtat ţinute deosebite, pe care le-au prezentat cum au putut mai bine. Astfel, premiul pentru frumuseţea şi autenticitatea costumului popular a fost acordat de Mariana Anghel concurentei Anamaria Popescu, din Gorj.
Festivitatea de premiere a continuat cu decernarea premiilor către cei mai buni participanţi, iar juriul a avut sarcina de a evalua performanţele artistice, recompensându-i pe cei mai talentaţi interpreţi de folclor. „Vă mulţumesc tuturor pentru că m-aţi primit în inima voastră! Nu ştiu cam cât ar mai trebui să trăiesc ca să vă mulţumesc îndeajuns şi mă bucur că de aici, din prima capitală a Ţării Româneşti, de aici, de la Câmpulung, porneşte transformarea în bine a României şi ştiţi de ce? Pentru că aici am reînvăţat ce înseamnă unitate. De mai bine de 35 de ani suntem un popor dezbinat şi noi, aici, am arătat că suntem uniţi. Să iubeşti România nu înseamnă doar să-i aplauzi valorile, să fii uimit de frumuseţile ei, ci să-i accepţi şi să-i iubeşti şi pe cei care ştii că fac cu rea credinţă rău acestei ţări şi prin faptele tale să le arăţi şi să poţi să-i schimbi în bine. Vă mulţumesc pentru această lecţie pe care o să o audă românii din toată România, vă mulţumesc mult pentru că ţineţi la tradiţii, pentru că vă place cântul, portul şi dansul popular. Vă iubesc tare mult!”, a transmis primăriţa Elena Lasconi în deschiderea Festivităţii de Premiere.
În acest an, Trofeul „Marioara Murărescu” a fost înmânat de către Petre Murărescu, preşedintele asociaţiei care poartă numele regretatei artiste, concurentei Bianca Opăriuc, din Timiş. „Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, câmpulungenilor, pentru că veniţi în fiecare an în număr atât de mare. Totodată, trebuie să mulţumim doamnei Iuliana Tudor, juriului. Eu cred că mama s-ar bucura, exact aşa cum spunea: la ea acasă, în Argeş, la Câmpulung. Acest trofeu îi poartă numele, iar tinerii aceştia pot să afle zona din care mama îşi trăgea atât de mult forţa şi energia pe care a dăruit-o întregului public.”, a precizat Petre Murărescu.
Trofeul „Gavriil Prunoiu” a ajuns la Georgiana Alexandra Piţu, din Giurgiu, şi i-a fost acordat de primăriţa Elena Lasconi. „Mie mi s-a părut foarte frumos. Foarte multă lume este preocupată să câştige mai mulţi bani, să pună de-o parte, şi încet-încet nu se mai bucură de lucrurile simple. Este atât de importat să conştientizezi faptul că nu este un dat să fii în viaţă, este o binecuvântare! Aşa de bine este să te poţi bucura de lucrurile simple şi să fii unul cu altul, iar aici, la Câmpulung, se întâmpla asta! Lacrimile acestea sunt minunate. Să dea Dumnezeu ca toată viaţa ta să ai parte numai de lacrimi din acestea, de bucurie! Toţi câmpulungenii de aplaudă! Felicitări!”, a transmis Elena Lasconi.
Preşedintele juriului, prof. dr. Grigore Leşe, i-a înmânat premiul I concurentului Sorin Năstasie Cheva, din Caraş-Severin. „E bine să cânţi muzică şi să fii sincer cu ce preiei să cânţi, să spui din ce suflet de om vine cântecul. Oamenii aceştia, pe care i-aţi văzut aici, sunt la sutimi. Toţi concurenţii de aici, dacă trăim zile cu păcate, o să-i vedem la „Vedeta Populară”, la concurs! Am hotărât cu Iuliana Tudor să-i primim la concurs. Adâncurile fiinţei umane nu sunt percepute la adevărata lor vibraţie. Hora trebuie cântată pe toată! Am noroc că ştiu cânta, că-mi astâmpăr inima. Sunt cele mai profunde versuri care s-au spus vreodată despre muzică în lumea aceasta. Să nu uitaţi ce v-am zis aici! Am noroc că ştiu cânta, că-mi astâmpăr inima! Horele sunt destâmpărare la omul cu supărare. Spaima de a fi părăsit nu ţi-o dă decât muzica, atunci când nu o mai ai!”, a subliniat Grigore Leşe.
De asemenea, Premiul II a fost câştigat de Iuliana Bianca Mirică, din Brăila, iar Premiul III, de către Denisa Elena Pîrvu, din Argeş. Menţiunea III i-a fost acordată lui Mihai Sebastian Şerban, din Mureş, Menţiunea II Elenei Mihaela Bălan, din Gorj, iar Menţiunea I Siminei Maria Popescu, din Gorj.