23/04/2025

Reţeaua de gaz de la Bughea de Jos n-a depăşit niciodată stadiul de proiecte. Proiecte „expirate” din cauza nerealizării investiţiei

În ciuda apropierii de Câmpulung, reţeaua de gaz lipseşte şi la Bughea de Sus, şi la Bughea de Jos. În cazul comunei Bughea de Sus, am relatat, într-un articol anterior, că o investiţie în sistem de alimentare cu gaz a localităţii constituie provocarea următorului mandat al primarului Nicolae Tarbă şi, totodată, ambiţia acestuia de a o realiza, ca infrastructura de utilităţi să fie completă. Ce s-a întâmplat la Bughea de Jos? S-au întâmplat proiecte ieşite din perioada de valabilitate prin nepunerea lor în practică. Altfel spus, s-au dat banii pe proiectare în vederea accesării unor finanţări care, din păcate, au fost ratate. Dintr-o declaraţie recentă a viceprimarului Bogdan Oancea pe acest subiect se înţelege că reţeaua de gaz n-a depăşit etapa de proiectare.

  • Viceprimarul Bogdan Oancea: „Am rămas cu banii cheltuiţi pe proiecte”

„Îmi doresc foarte mult să demarăm un proiect şi pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în localitatea noastră. Conducta principală de aducţiune este undeva în zona Grui. Administraţia locală a mai încercat să aducă acest proiect în cadrul UAT Bughea de Jos, numai că, de fiecare dată, ne-am blocat la nivel de proiectare. Am pierdut paşi importanţi şi s-au închis axele de finanţare. Am rămas cu banii cheltuiţi pe proiectele de investiţii, care, după doi-trei ani, îşi pierd valabilitatea şi trebuie reluate atât partea de avizare, cât şi partea de cheltuieli, pentru că preţurile evoluează permanent.”, afirma, de curând, cel care va prelua de la toamnă conducerea comunei Bughea de Jos.

De unde bani pentru realizarea sistemului de alimentare cu gaz? Şi nu numai a acestuia, căci este nevoie, de exemplu, de sprijin şi pentru asfaltarea străzilor pe care urmează să se introducă reţeaua de canalizare. „Sursele de finanţare sunt pe fondurile europene, pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, numai că, în acest moment, anumite axe sunt închise. Anticipez şi, din discuţiile mele cu parlamentarii de Argeş, mare parte din sume nu se vor cheltui. Şi Guvernul va trebui să vină cu măsuri compensatorii, astfel încât să ne dea posibilitatea să depunem proiecte. Noi va trebui să ne mişcăm foarte repede. Va trebui să găsim sprijin în cadrul Consiliului Local. Există axe de finanţare şi pe programe norvegiene şi daneze. Eu sper, în primul rând, să reuşim să angajăm una-două persoane, care să ne ajute în aceste demersuri şi să căutăm surse de finanţare. Adică să fim permanent deschişi şi permanent în căutare pentru a obţine finanţările respective.”, a precizat Bogdan Oancea.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!