6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Localnicii din Lereşti, terorizaţi de atacurile urşilor

De mai bine de o săptămână, localnicii din Lereşti sunt terorizaţi de atacurile urşilor. Jivinele îşi fac apariţia noapte de noapte şi atacă porcii din gospodăriile localnicilor. A intrat chiar şi într-o cabană după ce i-a spart uşa de la intrare în bucătărie. Localnicii sunt disperaţi, iar primarul cu jandarmii şi reprezentanţii Fondului de Vânătoare fac de pază noaptea.

Dacă până anul acesta atacurile erau sporadice, de mai bine de o săptămână, urşii terorizează comunitatea noapte de noapte. Potrivit primarului Marian Toader, numai în noaptea de marţi spre miercuri a atacat trei gospodării şi a gherănit  un porc, care n-a mai putut fi salvat.

Îngrijorător e faptul că sălbăticiunile au ajuns să nu se mai sperie de oameni, de gălăgia pe care o fac, de lumină sau câini. Noaptea trecută a intrat în două gospodării din Pojorâta şi a omorât un porc.

„Am avut pagube azi-noapte. A fost o intervenţie la 23.10, în Pojorâta. Au venit jandarmii, m-am dus şi eu acolo, că era recomandată intervenţie conform Ordonanţei cu urşii. Într-adevăr, ursul nu mai era, atacă şi fuge. I-a mursecat un porc lui Ilie Coşcodaru, cel care a sunat la 112, lume, agitaţie, toţi speriaţi, SMURD-ul, jandarmii, cei de la Carpathia, gestionarii fondului de vânătoare. L-a rupt pe porc, i-a rupt un picior, şoldul, pe la ceafă l-a gherănit. Exact cum le spuneam jandarmilor: băieţi, e noaptea lungă, ursul e flămând, n-a apucat să plece cu porcul, ne mai deranjează. La 2.30, iar s-a arătat, un pic mai jos, la strada Bughiţa, la intrare în Pojorâta, pe partea cu pădurea. Tot aşa, n-a apucat să intre. O parte dintre jandarmi au rămas acolo cu cei de la fondul de vânătoare şi au auzit câinii lătrând şi au ajuns până să sune omul la 112, ursul stătea în fund şi se uita la ei, au pus lanterna pe el. Este destul de agresiv, nu se mai sperie de gălăgie, nici de lumini, nici de câini şi chiar reprezintă un real pericol. L-au izgonit cu petarde, n-a apucat decât să rupă coteţul la porc. A fost şi sâmbătă seara (nr. pe 2 iulie), dar cei de la 112, că am văzut apelul pe telefonul celui care a sunat, din Pojorâta, n-au mai dat celor de la jandarmi să înregistreze ca intervenţie, că dacă nu mai e ursul, de ce să mai anunţe. A mai fost şi săptămâna trecută, la Cabana „Râuşor”, sub baraj, a spart uşa la bucătărie şi a intrat. Am ajuns la 4 dimineaţa acasă. Acum ne odihnim că sigur la noapte o să vină, băieţii de la jandarmerie or să fie pe zonă, ne auzim, l-am anunţat şi pe domnul prefect, i-am spus de situaţie, că aşa e normal să anunţi mai departe. Să vedem ce măsuri se impun, hotărâm la faţa locului. Umblă urşii prin toată comuna, că nu e numai unul.”, ne-a declarat primarul Marian Toader.

Aşa cum a scris pe Facebook Raluca Căplănuş, un urs ar fi fost şi undeva mai jos de Primărie, prin dreptul podului de cale ferată. Lereşteancă a povestit cum sălbăticiunea a trecut prin curtea ei, a rupt garduri în încercarea de a ajunge la animale. Isabela Filip

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!