37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

”Ivanhoe”, cartea săptămânii 26-30 septembrie 2022, la Biblioteca Municipală Câmpulung

Walter Scott s-a născut la 15 august 1771, în orasul Edinburgh, din Scotia. Studiază dreptul la Universitatea din Edinburgh. Debutează în literatura ca traducător din limba germană. Apoi începe să scrie poezii și poeme: Balada celui din urmă menestrel, Marmion, Fecioara lacului, Rokeby, si altele. Din 1814, se hotărăşte să nu mai scrie poezii. Din acelaşi an, începe să scrie romane istorice.

Ivanhoe (Ivanhoe în limba engleză), publicat în decembrie 1918, este primul roman al scriitorului scoțian Walter Scott dedicat Evului Mediu. El face parte din romanele Waverley .

Scurtă prezentare a acțiunii romanului

Acțiunea are loc în Anglia secolului al XII-lea. Normanzii i-au învins pe saxoni. Se vorbește franceza, limba cuceritorilor. Richard I – zis Inimă-de-Leu – regele Angliei, este în captivitate, în puterea ducelui de Austria,departe de țară,după ce a intrat în conflict  cu regele Philip al Franței. Puterea nobilimii normande crește în detrimentul poporului și a nobililor saxoni.

Personajul principal al romanului este Wilfried de Ivanhoe, fiul lui Cedric un nobil saxon.Deși curajos și îndemânatic în lupte el este rănit și luat prizonier în castelul lui Front de Boeuf,un cavaler templier. Ia parte la lupta ce se dă pentru cucerirea castelului și este salvat de misteriosul Cavaler Negru. Acesta se luptă în arenă cu Brian de BoisGilbert, alt cavaler templier,pentru a o salva pe frumoasa Rebecca,fiica lui Isaac evreul.Pe parcursul romanului aflăm că misteriosul Cavaler Negru este regele Richard, că arcașul Locksley e Robin Hood și Cavalerul Dezmoștenit nimeni altul decât Ivanhoe. Împreună o vor salva pe Rebecca,din York, care urma să fie arsă pe rug în arena din Templestowe

Romanul a fost ecranizat în Ivanhoe, un film britanico-american istoric de dragoste din 1982 regizat de Douglas Camfield după un scenariu scris de John Gay.

Vă invităm la Bibliotecă pentru împrumuta acest roman istoric medieval!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!