Mâine, 23 august 2024, va fi condusă pe ultimul drum Elena Răuţescu Petroşanu, mezina familiei preotului Ioan Răuţescu, cel mai mic dintre cei nouă copii ai autorului lucrării de căpătâi a oraşului, „Câmpulung-Muscel. Monografie istorică”. Elena Răuţescu Petroşanu, ea însăşi o continuatoare a preocupărilor de cronicar ale părintelui său, a părăsit această lume, pe 20 august 2024, la vârsta de 85 de ani, în anul în care s-au împlinit 50 de ani de la moartea tatălui său. În aceste rânduri dedicate memoriei Elenei Răuţescu Petroşanu, punctăm strădaniile şi insistenţele acesteia, începute în primăvara anului 1996, de a mobiliza autorităţile centrale, judeţene şi locale în acţiunea de amplasare a unui bust al preotului Ioan Răuţescu, în amintirea autorului celei mai valoroase monografii a Câmpulungului şi a altor scrieri din aceeaşi categorie, mărturii nepreţuite despre oamenii, îndeletnicirile şi, în general, traiul în aceste locuri. Abia după opt ani, pe 13 noiembrie 2004, monumentul amplasat lângă Biserica „Sfântul Nicolae” din centrul Câmpulungului a fost dezvelit şi sfinţit.
Pentru a onora activitatea colosală a părintelui său, Elenei Răuţescu Petroşanu a realizat un volum consistent intitulat „Preotul iconom stavrofor IOAN RĂUŢESCU (1892-1974), vrednic slujitor al altarului şi al neamului românesc”. O lucrare completă, abundând în informaţii interesante, inedite, neştiute, însoţite de fotografii din arhiva familiei, care ne ajută să cunoaştem această personalitate uriaşă a Muscelului şi a României.
Apelăm la această scriere pentru amănuntele de ordin biografic despre fiica acestuia, Elena Răuţescu Petroşanu, pentru a cărei trecere în eternitate transmitem cuvenitele condoleanţe familiei.
„Elena (Puica) Răuţescu Petroşanu
Născută la 20 iunie 1939, în frumoasa familie a preotului Ioan şi Maria Răuţescu, din comuna Dragoslavele, judeţul Muscel (astăzi Argeş), ca cel de-al nouălea copil. A avut ca bunici din partea tatălui pe Ion şi Paraschiva Răuţescu, iar din partea mamei, pe Ioan şi Maria Arsulescu. Bunicul Ioan Arsulescu a fost fiul preotului Ion Arsulescu, slujitor, timp de 27 de ani, al bisericii din Dragoslavele, om de cultură aleasă, catieh, adică învăţător pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Bunica maternă, Maria Arsulescu, a fost fiica preotului Nicolae Muşatescu, din Rucăr, frate cu Alexandru Muşatescu, tatăl dramaturgului Tudor Muşatescu.
Căsătorită în anul 1962 cu Eugen Corneliu Petroşanu, doctor în Drept, profesor, muzician, compozitor şi dirijor la Opera şi Filarmonica din Braşov, cu care are două fete: Delona Oana Seserman, absolventă a Liceului de Muzică şi Arte Plastice Braşov şi a Universităţii din Bucureşti, astăzi pictoriţă în Statele Unite ale Americii, şi Andina Sidola Petroşanu, absolventă a Universităţii Tehnice din Viena, programator medical, căsătorită cu doctorul Puiu Mircea Pop, absolvent al Facultăţii de Medicină din Viena, cu specialitatea Psihiatrie.
Absolventă a Şcolii de Biblioteconomie din Bucureşti (1956-1959), şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Şcolii Populare de Artă din Braşov, până la pensionare (1960-1990).
După moartea tatălui său, preotul Ioan Răuţescu, Elena Răuţescu Petroşanu s-a dedicat activităţii de reeditare a lucrărilor părintelui şi de cinstire a memoriei acestuia.”
Dumnezeu s-o odihnească!
Sursa fotografiilor: lucrarea „Preotul iconom stavrofor IOAN RĂUŢESCU (1892-1974), vrednic slujitor al altarului şi al neamului românesc”, autor Elena Petroşanu Răuţescu