Deşi oraşul se află în pragul carantinei
Ceasul al 12-lea vrea să zică, la români, ultima şansă. Când încă se mai poate face ceva. Este de altfel o sintagmă uzuală, legată, cum altfel, de viaţa umană. Ceasul al 12-lea este ceasul ultimei speranţe, cea care moare ultima, cum spune poporul, fapt pentru care este de nepreţuit. Cu atât mai mult, cu cât românul excelează în a lăsa totul în baza ultimului ceas. De multe ori, românul reuşeşte să-l prindă şi să-l treacă, generând o mare bucurie şi satisfacţie sufletească, atât pentru el, cât şi pentru cei apropiaţi, mai mult sau mai puţin, răsplătind aşteptările lungi. Din păcate, acum, în aceste momente de mare cumpănă pentru întreaga lume, românii nu-şi revin nici în al 12-lea ceas şi dau dovadă de ignoranţă, inconştienţă, indiferenţă şi iresponsabilitate, sfidând legea şi continuând să iasă pe străzi cu duiumul, în mod nejustificat, acoperiţi fiind de acele hârtii banale care-i scutesc de amenzi, dar care nu-i scapă de virusul ucigaş.
Cozi la bancomate, case de schimb valutar, magazine şi farmacii
Dacă în marile oraşe din ţară, cum ar fi Timişoara şi Arad, regulile de izolare sunt respectate cu rigoare, la Câmpulung, deşi oraşul se află la un pas de a fi carantinat, oamenii sunt relaxaţi şi continuă să iasă în număr destul de mare în stradă. Am constatat acest lucru şi azi, la orele dimineţii, când încă se mai formau cozi la bănci, în faţa bancomatelor, la casele de schimb valutar, la farmacii sau magazine. Forfotă mare era şi în Piaţa Centrală, unde pirandele cu fuste multicolorate şi creţe erau în lumea lor, dar şi pe Bulevardul Pardon, unde oamenii ieşiseră la plimbare! Singura măsură de protecţie la care apelează cei mai mulţi dintre câmpulungeni este masca. Deseori purtată greşit, sub nas. În plus, oamenii nu ţin cont nici de sfaturile autorităţilor care recomandă păstrarea unei distanţe sociale în momentul deplasărilor şi al mersului la cumpărături. Poliţiştii şi jandarmii care patrulează pe străzi spun că nu au ce să le facă pentru că sunt la adăpostul declaraţiilor pe propria răspundere. Efectele economice cauzate de pandemie sunt principala teama a muscelenilor, a românilor, în general. Atât la sat cât şi la oraş oamenii se tem mai degrabă că îşi vor pierde locul de muncă, nu vor mai avea ce să mănânce sau nu îşi vor mai permite să plătească ratele. Teama de îmbolnăvire cu COVID-19 nu depăşeşte frica de sărăcie. În aceste condiţii, inconştienţa şi nepăsarea unora ne va costa foarte scump în perioada următoare. Ministrul de Interne face un apel să înţelegem situaţia şi să respectăm regulile din ordonanţele militare, pentru a diminua răspândirea virusului. „Această perioadă va trece cu bine doar dacă vom respecta regulile. Învingătorii nu sunt cei care trişează şi nu sunt cei care nesocotesc regulile. Haideţi să luptăm cu acest cumplit virus şi să fim toţi de aceeaşi parte a baricadei”, a subliniat Vela.
Tratarea cu indiferenţă a situaţiei tragice din lume, lipsa de empatie faţă de cel de alături vor avea efecte dezastruoase. De aceea, susţinem introducerea unor reguli dure, întărirea puterilor structurilor de ordine publică şi sancţionarea aspră a celor care nu respectă legea. Românul a ştiut dintotdeauna să asculte numai de bâtă şi numai aşa, prin constrângere, îi poţi face pe aceşti iresponsabili să se supună unor reguli absolut necesare pentru a nu suferi toţi. Atitudinea câmpulungenilor în faţa pandemiei de coronavirus e clar ilustrată în fotografiile ce însoţesc acest material. Alex Barbu