Iniţiat de Asociaţia Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) şi Primăria Municipiului Câmpulung, Accelerator Câmpulung a venit în susţinerea artiştilor emergenţi din România prin laboratoare tematice, sesiuni de mentorat unu-la-unu, sprijin financiar pentru producţia de noi lucrări şi oportunitatea de a expune într-un muzeu naţional de artă. Vernisajul expoziţiei de grup „Mapping the City from the Outside” a avut loc duminică, 2 iunie 2024, iar cei unsprezece artişti selectaţi în programul Accelerator Câmpulung şi-au prezentat lucrările. Locaţiile expunerilor de artă au fost: Primăria Câmpulung, Grădina Publică „Merci”, Cafeneaua Coloniale, pasarela pietonală şi Piaţa Centrală.
- Cei care deţin un radio vechi, funcţional, au fost aşteptaţi în Grădina Publică „Merci” pentru a participa la evenimentul „Poveşti în bucate”
Acţiunea de duminică a început în Grădina Publică „Merci”, unde artista Cinty Ionescu a propus, în colaborare cu Muscel FM, evenimentul „Poveşti în bucate”, instalaţie audio participativă. A fost un apel către cetăţenii oraşului de a participa la eveniment prin aducerea unui echipament radio cu baterii şi realizarea unei instalaţii audio care a dat voce poveştilor de viaţă din zona Muscelului. „Poveşti în bucate” a fost un proiect de documentare audio-video în sânul diverselor comunităţi din zona Muscelului. Instalaţia audio din Grădina Publică „Merci”, realizată în cadrul programului Accelerator Câmpulung, a propus descoperirea poveştilor din spatele mâncărurilor, reunite din amintirile a peste douăzeci de persoane intervievate cu scopul de a explora interacţiunea dintre memorie şi gust, istorie individuală şi reţetă de familie, reţetar regional şi memorie colectivă, cultură şi identitate. Totodată, a fost un apel către posesorii de aparate radio cu baterii vechi, funcţionale, care au fost setate pe frecvenţa Muscel FM pentru a se asculta creaţia artistei multimedia Cinty Ionescu, cu douăzeci şi unu de interviuri realizate în zona Muscelului. De asemenea, cel mai inedit aparat radio a obţinut şi un premiu. „La nivel personal, carnetul de rețete scris de mâna mamei mele a fost principalul instrument folosit, mai mult sau mai puțin conștient, pentru a-i conserva memoria, după dispariția ei. Astfel, preparatele pe care mi le aminteam din copilărie și al căror gust l-am putut recrea datorită rețetelor au devenit un instrument aproape ritualic de rememorare a mamei. Inițial s-a produs o accesare a propriei identități – relația cu mama și istoria personală. Apoi am continuat cu reunirea familiei și a prietenilor în jurul mesei și am descoperit că fiecare istorie personală legată de ritualul preparării mâncărurilor creionează contexte culturale, sociale, politice și istorice în care povestea personală este o mărturie istorică a unui întreg ansamblu societal. Astfel că am vrut să înțeleg despre ce vorbim când vorbim despre mâncare și în ce fel mâncarea (ne) creionează identitatea culturală. Acest proiect este dedicat memoriei mamei mele, Adriana.”, arată Cinty Ionescu, autoarea proiectului „Povești în bucate”.
Persoanele care au participat la interviurile din cadrul proiectului „Poveşti în bucate” au fost selectate în funcţie de diferite criterii, din punct de vedere etnic, religios, al vârstei sau al genului. Cele 21 de persoane au fost intervievate pe parcursul unei luni întregi, acestea fiind: Amandine Bănescu, Laurențiu Bănescu, Carmen Victoria Bârloiu, Liviu Cojocaru, Gilda Crăciun, Ion Gagea, Rodica Goran, Claudiu Grosu, Emil Hagi, Elena Lasconi, Corina Moldovan-Florea, Sergiu Negulici, Ioana Nicoară, Cristina Nicula, Mirela Onea, Ema Popa, Adrian Săvoiu, Radu Stănescu, Zelmira Szabo, Marius Tudose, Bogdan Vișoiu. Prin documentarea în zona Muscelului în lunile aprilie şi mai, Cinty Ionescu a continuat, practic, documentarea pentru proiectul al cărui episod pilot s-a derulat în toamna anului 2023 şi s-a manifestat printr-o expoziţie multimedia în cadrul „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
- 11 artişti s-au reunit la Câmpulung pentru a participa la proiectul „Mapping the City from the Outside”
Acţiunea pregătită în Grădina Publică „Merci” a fost parte a proiectului „Mapping the City from the Outside”, care a reunit un grup divers de unsprezece artişti, fiecare dintre ei lăsând o amprentă artistică unică asupra peisajului oraşului Câmpulung. Acest proiect oferă o platformă pentru a observa şi înţelege puterea de transformare prin interpretări artistice. Prin viziunea distinctivă a fiecărui artist au fost prezentate diverse elemente şi aspecte ale oraşului. Acest lucru a oferit o nouă viziune asupra a ceea ce iniţial poate părea banal, sau familiar, dar care poate fi reimaginat, schimbând perspectiva asupra unei locaţii pe care majoritatea pare că o cunosc destul de bine. Proiectul inspiră trecătorii să privească dincolo de suprafaţă şi să exploreze straturile istorice, culturale şi să facă o conexiune personală cu identitatea unui anumit loc. De asemenea, proiectul oferă o călătorie educaţională prin metodele şi procesele folosite de artişti pentru a înţelege şi a se conecta cu un loc. Fiecare artist, prin abordarea şi stilul său unic, transformă înţelegerea oraşului în ceva profund personal şi individual. Acest lucru nu numai că are ca rezultat o gamă diversă de expresii artistice, dar ne invită să ne angajăm într-un dialog despre oraş, poveştile sale şi relaţia noastră cu el.
Accelerator Câmpulung este un nou proiect sub umbrela Accelerator, programul extins de mentorat şi producţie pentru artiştii emergenţi iniţiat de ACEP în 2022 şi care s-a desfăşurat pe o perioadă de doi ani. Pornind de la principiile de bază ale Accelerator – Invaţă, creează, expune, interacţionează!, ACEP şi-a propus prin noul proiect, Accelerator Câmpulung, să continue să susţină în mod concret nevoile artiştilor emergenţi din România.
Prin cele două etape – mentorat şi expuneri de artă în spaţiul public – Accelerator Câmpulung angrenează artiştii emergenţi într-o experienţă cele permite să cunoască mai bine sistemul şi piaţa artei contemporane, să îşi creeze noi oportunităţi de a expune şi de a se conecta cu alţi artişti, curatori şi cu publicul larg şi să îşi creeze, astfel, premisele pentru o schimbare semnificativă a carierei lor artistice. Partenerii evenimentului sunt Primăria Câmpulung şi Gaep Gallery din Bucureşti.
Expoziţia din acest an a inclus:
- Cinty Ionescu – „Povești în bucate”, instalație audio participativă, Grădina Publică Merci
- Andreea Samoilă – „Unii mușcă ceasuri, eu trag de timp și îl așez”, instalație in-situ, Grădina Publică Merci
- Ioana Țurcan – Carentia, perfomance, Cafe Coloniale
- Ioana Nicoară – Prognoza meteo – distopie, instalație realitate augumentată, Cafe Coloniale
- Vlad Albu – „Untitled”, instalație in-situ, Piața Centrală
- Meri Stroe & Mihai Costache – „Casa Vacanței”, Str. Republicii, 122
- Diana Draghici – „Tender Places of the Child I Once Were”, instalație in-situ, Str. General Gheorge Poșoiu 9
- Maria Șofrac – „Câmpul-lung”, intervenție in-situ, Catargul din fața Primăriei Câmpulung
- Lena Ciobanu – Râul Târgului, Pietonala Nicu Leonard, Nr. 2