Într-o seară cu totul specială, Muzeul Municipal din Câmpulung îşi deschide larg porțile tuturor secţiilor pentru a te purta într-o călătorie fascinantă prin Istoria și Cultura locală. „Seara Muzeelor Muscelene” este evenimentul care, în data de 18 Mai 2024, timp de câteva ore, va transforma municipiul Câmpulung într-un adevărat tărâm al poveștilor și tradițiilor.
Programul serii este unul plin de surprize și de momente memorabile. Totul începe la ora 16:30 cu o paradă fanariotă ce va străbate centrul municipiului Câmpulung, aducând în prim-plan fastul și eleganța epocii. Expoziția temporară “Cui îi este frică de gri” semnată de talentata artistă Diana Bell. „Discreția GRI-ului este adesea înșelătoare. Este o nuanță care pare să respire și să trăiască în umbra altor culori, dar este, totodată, cel care le îmbogățește cu semnificație și le dă putere.”, ne spune artistul.
Pentru pasionații de istorie și literatură, lectura publică de la Casa Memorială „George Topîrceanu” și expoziția despre „Ocupația Militară Germană la Câmpulung în timpul Primului Război Mondial” de la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș vor fi adevăratele comori ale serii, oferind o perspectivă unică asupra trecutului zonei Muscel. Ca în fiecare an, tot la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, Detașamentul Mateiaș (Muzeul Câmpulung și Asociația Historia Renascita) ne transportă în viața de front a Primului Război Mondial.
Dar surprizele nu se opresc aici! Seara va culmina cu un eveniment de excepție: concertul live susținut de Trei Parale! Un eveniment în premieră pentru Câmpulung, care începe la ora 19:00 în curtea Secţiei de Etnografie şi Artă Populară. Acest moment va fi completat de cu o tabără de arnăuți, un atelier de gastronomie de epocă și o conferință publică susținută de reputatul conf. dr. habil Claudiu Neagoe, de la ora 21:30. Unul dintre aspectele deosebite ale acestei seri va fi interacțiunea directă cu artiștii prezenți, moment ce îţi oferă posibilitatea unică de a descoperi povestea din spatele creațiilor lor și de a te conecta la nivel personal cu universul lor artistic.
Astfel, „Seara Muzeelor Muscelene”, din Câmpulung, devine o oportunitate de a te bucura de cultură, artă și istorie într-un mod interactiv și captivant. Nu rata această experiență de neuitat care îți va încânta simțurile și îți va deschide orizonturile către frumosul din jurul tău!
PROGRAM:
Ora 16:30 – PARADĂ FANARIOTĂ prin centrul municipiului Câmpulung
CASA MEMORIALĂ „G. TOPÎRCEANU” NĂMĂIEȘTI
- Vizitare expoziția de bază;
- Lectură publică
Program de vizitare: 19:00 – 23:00
(ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Acces: GRATUIT
FINANȚATOR: Consiliul Local și Primăria Municipiului Câmpulung,
SECȚIA DE ISTORIE ȘI ARTĂ PLASTICĂ
- Expoziție temporară Cui îi este frică de gri @Diana Bell
- Vizitare expoziția de bază.
Program de vizitare: 19:00 – 23:00
(ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Acces: GRATUIT
FINANȚATOR: Consiliul Local și Primăria Municipiului Câmpulung
MAUSOLEUL EROILOR DE LA MATEIAȘ
- DETAȘAMENTUL MATEIAȘ (ACTIVITĂȚI DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ)
- EXPOZIȚIE TEMPORARĂ: Ocupația militară germană la Câmpulung în timpul Primului Război Mondial
- VIZITARE MAUSOLEUL EROILOR DE MATEIAȘ ȘI SALA DIORAMĂ
Program de vizitare: 19:00 – 23:00
(ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Acces: GRATUIT
PARTENERI: Detaşamentul Mateiaș (Asociația Historia Renascita);
FINANȚATOR: Consiliul Local și Primăria Municipiului Câmpulung
SECȚIA DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ
- O seară fanariotă la muzeu;
- CONCERT: Trei parale! – ÎN PREMIERĂ LA CÂMPULUNG (ora 19:00)
- Ateliere și tabără de arnăuți
- Atelier de gastronomie de epocă
- Conferință publică susținută de conf. dr. habil Claudiu Neagoe (21:30)
- Expoziție temporară „Printre și despre fanarioți”
- Vizitare expoziția de bază.
Program de vizitare: 19:00 – 23:00
(ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Acces: GRATUIT
PARTENERI: TREI PARALE, Asociația Historia Renascita, Casa Cristina, Centrul Cultural Oratia, Muscel TV, Muscel FM, ZiarExclusiv.info;
FINANȚATOR: Consiliul Local și Primăria Municipiului Câmpulung
Cu dragoste și respect pentru Cultura şi Istoria noastră, manager Alexandru OPREA
Trei parale este un grup revivalist bucureștean, unic în peisajul muzical românesc, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Prin abordarea cât se poate de serioasă, etnomuzicologică, a unor muzici în bună parte uitate, sau transformate de-a lungul veacurilor în cu totul altceva, grupul reușește să se situeze într-o zonă care atrage un public variat, de la profesioniști, până la amatorii de curiozități cu o savoare exotică. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol XIX (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).
Grupul foloseşte instrumente vechi aproape dispărute în mediul tradiţional şi puțin folosite în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua).