5.6 C
Campulung Muscel
26/01/2025

Primăria Rucăr, amendată de I.S.U. pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. Rucărenii, buni de plată 10.000 de lei

Dezbaterea ordinară a lunii martie a Consiliului Local Rucăr a fost deschisă cu un subiect urgent: alocarea din bugetul local al acestui an a sumei de 10.000 de lei, o cheltuială neprevăzută, intervenită ca urmare a unui control al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, la sfârşitul lunii februarie. Suma trebuia aprobată de îndată, fiind o chestiune care „ardea”. În cazul în care Primăria Rucăr nu achita amenda în termen de 15 zile, era bună de plată 30.000 de lei. La data la care a avut loc şedinţa de Consiliu, răgazul acordat de cei de la I.S.U. era pe sfârşite. Controlul a avut loc pe 27 februarie 2024, iar întrunirea aleşilor, pe 12 martie 2024. Aşadar, după 14 zile.

  • Justificarea viceprimarului: „Am sperat că nu ne dau amendă, căci nu ne-au dat niciodată până acum”

Consilierilor locali de la Rucăr li s-a cerut să ia act de procesul verbal încheiat în data de 27 februarie 2024 de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Argeş, în vederea achitării, în termen de 15 zile, a amenzii de 10.000 de lei.

Primăria Rucăr era în culpă de foarte mulţi ani, după cum a lăsat să se înţeleagă viceprimarul Ion Pârnuţă, pus în postura şi de a prezida şedinţa, şi de a da explicaţiile necesare din partea Executivului. Controalele I.S.U. Argeş s-au succedat în decursul anilor, găsind de fiecare dată aceeaşi neregulă: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neregulă care nu este puţin lucru. Dimpotrivă, este o abatere gravă, taxată, an de an, cu avertisment şi impunerea unui plan de măsuri.

Cei de la Rucăr au trăit cu impresia că urciorul va merge la apă la nesfârşit. Uite că, în 2024, n-a mai mers, întrucât răbdarea celor de la I.S.U. a luat sfârşit. Au aplicat amendă, pe care n-o plătesc nici conducătorii Primăriei, nici consilierii locali, o plătesc tot rucărenii. Prin urmare, pot curge amenzile, căci nu-i „ustură” buzunarul pe ei, căci plătesc din taxele şi impozitele rucărenilor pentru dezinteresul lor de a rezolva o chestiune obligatorie.

Iată cum a sunat justificarea cu care viceprimarul Ion Pârnuţă s-a prezentat în faţa consilierilor. „După cum ştiţi, au fost controale de la I.S.U. N-am scăpat nici noi, ca primărie. Din cauza faptului că nu avem şi nici nu am bugetat costurile de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu… am discutat, acum un an, cu cineva să ne facă proiectul şi ne-a luat 16 euro/mp, doar ca să ne facă proiectul pentru clădire.”, a scuzat acesta întârzierea îndeplinirii formalităţii.

Când unul dintre colegi i-a indicat pe cineva de la Târgovişte, care se ocupă de astfel de documentaţii, viceprimarul a confirmat că îl cunoaşte şi că a luat legătura cu el. „Treaba este că nu am bugetat, am sperat că nu ne dau amendă, căci nu ne-au dat niciodată până acum. Dar acum n-am mai scăpat de amendă. Şi trebuie să plătim, căci, dacă nu plătim 10.000 lei, plătim, după cincisprezece zile, 30.000 de lei.”, a continuat Pârnuţă.

  • Primul gând al aleşilor: să conteste amenda! Deşi sunt, vorba vicelui, „de „n” ani”, în neregulă    

Prima soluţie a aleşilor a fost contestarea amenzii. Deşi, dacă nu eşti în regulă cu actele, de ce să pierzi timpul contestând? Mai cu seamă că trimişii I.S.U., veniţi la Rucăr în control, au fost, în mod repetat, îngăduitori cu o instituţie pe care au găsit-o, de fiecare dată, pe picior greşit. Şi n-a dat semne că ar intenţiona să se pună în ordine cu hârtiile.

Şi de ce să te judeci cu I.S.U. când obligaţia ta, ca reprezentant al comunităţii, fie Executiv, fie Legislativ, este să le asiguri angajaţilor condiţii de lucru corespunzătoare şi din acest punct de vedere?! Aceeaşi obligaţie o au şi faţă de cetăţenii care vin la Primărie ca să-şi rezolve problemele.

„Poţi s-o conteşti, a replicat vicele Pârnuţă. O plăteşti şi o conteşti. O contestăm. Dar, dacă pierdem, plătim 30.000 de lei. Dacă vom câştiga, ne dau banii înapoi. Şi eu sunt de acord cu această treabă, s-o contestăm. Acum avem şi avocat. Au fost avertismente în fiecare an. De „n” ani avem avertismente. Acum, n-au mai vrut să ne dea avertisment. În fiecare an, ne dădeau un avertisment şi un plan de măsuri.”, a recunoscut Ion Pârnuţă o situaţie care nu pune într-o lumină favorabilă instituţia pe care o reprezintă.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!