8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Spitalul Câmpulung a obţinut finanţarea pentru dotarea Laboratorului de Microbiologie cu echipamente medicale de ultimă generaţie

Spitalul Câmpulung a început anul bine, cu un Compartiment Primiri Urgenţe renovat în totalitate, cu medici tineri convinşi să profeseze în municipiu şi, foarte important, cu un proiect de dotare a Laboratorului de Microbiologie admis la finanţare. Aşadar, instituţia de sănătate publică înregistrează o reuşită şi în domeniul accesării unei finanţări nerambursabile de aproape 3 milioane de lei, care permite înnoirea echipamentelor uzate prin folosirea intensivă. Conducerea unităţii medicale şi-a propus să achiziţioneze aparatură performantă, de ultimă generaţie, iar proiectul acceptat de forul finanţator nu este un demers singular al directoarei Petrina Florea şi al colegilor săi din managementul Spitalului. Vom reveni cu alte veşti bune pe acest subiect, însă, momentan, ne vom limita la intenţia de modernizare a Laboratorului de Microbiologie, un domeniu cu rol esenţial în stabilirea diagnosticului infecţiilor şi controlul permanent al potenţialului nosocomial în cadrul Spitalului.

  • Laboratorul de Microbiologie va fi dotat cu echipament medical de ultimă generaţie

Vara trecută, s-au derulat la nivelul Consiliului Local formalităţile pregătitoare depunerii proiectului „Dotarea Laboratorului de Microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung”, în valoare de 2.880.970 lei. Unitatea medicală are o contribuţie proprie de 57.619,40 lei, cei 2% din valoarea eligibilă, cofinanţare obligatorie.

Aducem în actualitate argumentele care au stat la baza acestui demers apreciabil, prezentate de managerul Petrina Florea precedentului Consiliu Local, în momentul solicitării aprobării în vederea depunerii proiectului la autoritatea finanţatoare. Instituţia a identificat o axă de finanţare a investiţiilor în laboratoarele de microbiologie din cadrul spitalelor. Importanţa activităţii desfăşurate în acest domeniu reiese din rolul pe care îl are un laborator de microbiologie. Şi anume acela de a stabili: diagnosticul infecţiilor, tratamentul antiinfecţios cel mai potrivit, controlul eficacităţii tratamentelor aplicate, depistarea purtătorilor sănătoşi de germeni microbieni.

„Pentru ca activitatea Laboratorului de Microbiologie să fie eficientă, pe lângă personalul medical şi tehnic, laboratorul trebuie să dispună de un spaţiu adecvat şi dotare corespunzătoare. Infrastructura Laboratorului de Microbiologie din Spitalul Municipal Câmpulung s-a degradat continuu şi necesită investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite populaţiei.

De-a lungul timpului, el s-a confruntat cu problema identificării microorganismelor patogene într-un timp relativ mediu, astfel că unele infecţii nu au fost diagnosticate în timp util, pentru a se putea aplica tratamentul antiinfecţios la timp.

Echipamentul medical pe care îl dorim a fi achiziţionat este unul de ultimă generaţie, atât în materie de principiu de lucru, cât şi ca timp de identificare a microorganismelor patogene şi al stabilirii tratamentului antibiotic al acestora.

Laboratorul de Microbiologie din Spitalul Municipal Câmpulung deserveşte atât secţiile cu paturi, în care sunt incluse şi secţiile cu risc de dezvoltare a infecţiilor nosocomiale: Secţia Chirurgie, Secţia ATI, Secţia Boli Infecţioase, Secţia Pediatrie etc., cât şi cabinetele din Ambulatoriu, dar şi pacienţi cu trimitere tip CAS.

În prezent, în cadrul Laboratorului de Microbiologie îşi desfăşoară activitatea un medic primar cu specializarea Medicina de laborator, un biolog specialist Bacteriologie medicală şi un asistent medical de laborator. Analizele medicale de microbiologie, care pot fi determinate cu echipamente medicale propuse a fi achiziţionate prin proiect, sunt acreditate RENAR, fac parte din contractul pe care Spitalul Municipal Câmpulung îl are încheiat cu CAS Argeş şi orice îmbunătăţire în calitatea determinărilor pe care le lucrăm constituie un indicator al calităţii laboratorului.”, a fost justificarea prezentată de Spitalul Câmpulung atât Ministerului Sănătăţii, pentru emiterea avizului de oportunitate, cât şi Consiliului Local, care a aprobat depunerea proiectului în luna iunie a anului trecut.

După şase luni, noutăţile sunt pozitive, în sensul acceptării solicitării de finanţare a unităţii medicale locale. Echipamentele medicale, care vor dota laboratorul, sunt structurate în trei loturi: sistem automat de colorare lame pentru coloranţii de tip Gram – pentru utilizare în laboratoarele de microbiologie; linie de echipamente pentru testarea sensibilităţii la antibiotice prin determinarea directă a concentraţiei minime inhibatorii; spectometru de masă MALDI-TOF.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!