Cea dintâi dezbatere publică despre Strategia de Dezvoltare Locală în baza căreia va acţiona viitorul GAL Câmpulung Muscel s-a transformat într-o discuţie pe marginea unor probleme ale comunităţii din Vişoi. Asta ca să nu spunem o şedinţă a asociaţiei de proprietari. Dar şi ce au reclamat oamenii tot de cartierul în care trăiesc ţine, iar în rezolvarea unora are competenţă Primăria. Realizarea unor proiecte noi, propuse de oameni, nu este posibilă deocamdată, în condiţiile unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, care împiedică întocmirea de documentaţii la acest final de an. Temerea Elenei Lasconi nu sunt, însă, proiectele noi, ci proiectele care există deja, pentru care a semnat contracte de finanţare cu fonduri nerambursabile. Acestea sunt grija ei, pentru că are banii asiguraţi, dar n-are oameni cu care să le ducă la îndeplinire.
- „Simţi că nu ai sprijin din partea Guvernului. Şi atunci sprijinul nostru care este? Să fim noi uniţi!”
La întâlnirea cu cetăţenii din Vişoi, primăriţa Elena Lasconi a apelat din nou la înţelegerea lor faţă de investiţiile al căror moment final se tot prelungeşte. Dar şi faţă de investiţiile care, deşi au finanţarea asigurată, existând zeci de contracte semnate, n-au început încă. „Mă simt şi eu cumva prost, pentru că, de foarte multe ori, mai ales la începutul mandatului, am spus: asta o să fie gata atunci. Nu mai dau termene, pentru că ne „mănâncă” birocraţia în România. Şi nu depinde de tine totul, depinde de foarte mulţi factori: birocraţie, vreme, constructor, dirigintele de şantier, de o grămadă de necunoscute, cunoscute doar pe hârtie.”, a afirmat şefa Executivului.
De ce nu se fac cu întâietate lucrările dorite de oameni? Pentru că n-au fost disponibile programe de finanţare pentru urgenţele municipiului. „Noi am accesat fonduri europene pe axele care s-au deschis. Degeaba doreşti asfaltare, dacă ştii că, până în 2027, n-o să fie nicio axă de finanţare pe asfaltare. Niciuna! Practic, noi ar trebui să ne economisim banii, ca să putem să facem după aceea asfaltare, şi să facem întâi ce-i pe dedesubt. Să pornim sănătos. Dacă intraţi într-o casă veche, primul lucru pe care ar trebui să-l faceţi este să schimbaţi instalaţia sanitară şi electrică. Nu cumpăraţi mobilă nouă şi-o puneţi într-o casă veche. Asta încercăm să facem aici: să le facem sănătos.”, a continuat Elena Lasconi.
Această cronologie a etapelor unei investiţii presupune timp. „Este foarte greu şi oamenii şi-au pierdut răbdarea. Eu vă înţeleg, căci şi eu mi-am pierdut răbdarea. Dar vreau să înţelegeţi că aici chiar muncim şi că avem foarte multe proiecte. Mi-e teamă că n-o să le putem duce pe toate la bun sfârşit, tocmai pentru că sunt multe şi noi suntem foarte puţini. În loc să avem sprijin de la Guvern, ne încurcă cu ordonanţe, prin care să mai tăiem 10% din cheltuieli. Vă dau un exemplu: a apărut o ordonanţă de Guvern, prin care ni s-a spus să cheltuim 90% din ce am cheltuit anul trecut pentru bunuri şi servicii. Bitumul s-a scumpit cu 30% faţă de anul trecut. Nu a luat nimeni în considerare acest lucru. Tu trebuie să fii la 60% faţă de anul trecut. Simţi că nu ai sprijin din partea Guvernului. Şi atunci sprijinul nostru care este? Să fim noi uniţi! Noi între noi suntem sprijinul. Dumneavoastră trebuie să comunicaţi, tot ce ajunge la mine nu „zboară”, nu am uitat mâine. Aceste lucruri (n.r. proiectele finanţate prin GAL) se fac cu seriozitate. Până acum, strategiile de dezvoltare locală se făceau după ureche. De asta vreau să vă aud şi vreau să vă ascult. Dar lucrurile nu se fac pocnind din degete. Dar cred că aţi văzut în teren că încercăm să facem cât mai multe. Vreau să vă mulţumesc pentru că aţi venit.”, le-a transmis oamenilor Elena Lasconi, la finalul întrevederii de miercuri, 15 noiembrie 2023.