Obligaţia Primăriei Câmpulung de a suporta partea sa de contribuţie în proiectele GAL a condus, luna trecută, la rectificarea bugetului local cu suma necesară plăţii anticipate a comisionului împrumutului de 55 de milioane de lei. BCR a impus condiţia unui comision de acordare de 0,5%, calculat la valoarea creditului, adică 275.300 lei. Dacă, în chestiunea stimulentelor pentru nou-născuţi, liberalii au presat să fie achitate, chit că există o acţiune în instanţă iniţiată de Direcţia de Asistenţă Socială, pentru anularea hotărârii, la împrumut, au jucat exact invers. Adică subiectul să fie pus în aşteptare până când se pronunţă Tribunalul Argeş, apoi Curtea de Apel Piteşti, pe marginea cererii reclamantului, care vrea anulată hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobată contractarea creditului.
- La Tribunalul Argeş se judecă procesul iniţiat de Mîzgaciu pentru anularea hotărârii privitoare la credit
Gheorghe Mîzgaciu, cel căruia i-a reuşit, în prima instanţă, anularea hotărârii Consiliului Local privitoare la sistemul de monitorizare video performant, se judecă cu autorităţile locale şi pentru blocarea împrumutului. Litigiul se derulează în instanţă, însă Primăria îşi vede de treabă, ocupându-se de formalităţile cu banca. Intenţiile Executivului sunt de a consuma cât mai mult din cele aproximativ 10 milioane de lei din credit, acordate până la sfârşitul anului, pentru susţinerea cofinanţărilor. De ce – întrebăm şi noi din prudenţă – nu aşteaptă Executivul verdictul instanţei?
Pentru că instanţa, susţine Ramona Simion, n-a văzut nimic nelalocul lui în demersul Primăriei şi a respins cea dintâi acţiune a lui Mîzgaciu, prin care acesta a urmărit să oprească punerea în aplicare a hotărârii referitoare la împrumut. Pe 12 decembrie 2022, reclamantul Gheorghe Mîzgaciu se adresa Tribunalului Argeş cu o solicitare de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Local nr.221 din 20 octombrie 2022, prin care s-a aprobat contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 55 milioane de lei, cu o maturitate de 15 ani, din care trei ani perioada de graţie. Pe 26 ianuarie 2023, Tribunalul Argeş a respins cererea formulată de Mîzgaciu care, după cum era de aşteptat, a făcut recurs faţă de cele stabilite în prima instanţă. La singurul termen de la Curtea de Apel Piteşti, 3 aprilie 2023, s-a decis suspendarea judecăţii recursului.
După eşecul obţinerii suspendării, Mîzgaciu a iniţiat, pe 15 martie 2023, la Tribunalul Argeş, al doilea proces, prin care urmăreşte anularea hotărârii care ajută municipalitatea să plătească, în principal, cofinanţările proiectelor europene. Cele mai urgente sunt proiectele GAL, care au termen de implementare 31 decembrie 2023. Din această acţiune aflată pe rolul instanţei piteştene s-au scurs patru termene, al cincilea fiind stabilit pe 24 noiembrie 2023. Şi în acest proces apare un intervenient. Tot ca la bulevard. Pe 13 octombrie 2023, magistratul i-a pus în vedere acestei femei care doreşte să fie acceptată în procesul lui Gheorghe Mîzgaciu cu Consiliul Local Câmpulung să depună la dosar cererea de intervenţie accesorie în interesul reclamantului şi să achite taxa de timbru de 100 de lei.
- „Pe fond, Tribunalul Argeş a respins suspendarea executării hotărârii, motiv pentru care efectele acesteia sunt în vigoare”
Secretarul Ramona Simion a explicat la şedinţa din 23 octombrie, când a fost dezbătută chestiunea rectificării bugetului local cu suma necesară suportării comisionului, de ce Executivul a continuat formalităţile contractării creditului. „Pe rolul Tribunalului Argeş au fost deschise două dosare. Unul dintre ele are ca obiect anularea H.C.L. nr.221 din octombrie 2022, iar celălalt are ca obiect suspendarea executării acestei hotărâri. În prima instanţă, pe fond, Tribunalul Argeş a respins suspendarea executării hotărârii, motiv pentru care efectele acesteia sunt în continuare în vigoare. Pe fond, la dosarul de anulare, încă se judecă de către Tribunal, nu s-a dat în prima instanţă o sentinţă prin care să se spună dacă se anulează sau nu. (…) Instanţa putea, dacă considera că sunt motive întemeiate de nelegalitate, să suspende efectele acestei hotărâri. Nefăcând-o, Tribunalul Argeş a respins contestaţia de suspendare, motiv pentru care hotărârea este încă în vigoare.”, a precizat Ramona Simion.
În acest moment, liberalii, prin Nicolae Zaharia, au cerut retragerea punctului respectiv de pe ordinea de zi, pentru ca Primăria să nu aibă posibilitatea să achite comisionul solicitat de BCR. Asta deşi defilează în Consiliu, ipocrit, că şi ei sunt de acord ca din credit să se asigure cofinanţările proiectelor cu finanţare externă, proiecte care au un termen-limită foarte strâns. M.B.