1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Dr.Silviu Mănescu: „Să redăm darul vederii este ceva aproape sacru în acţiunile noastre. Ştim foarte bine că diabetul atacă, în primul rând, vederea”

O zi din calendarul internaţional dedicat acţiunilor de protejare a sănătăţii, prin campanii de prevenţie şi mai mult de atât, este 14 noiembrie, când semnalele specialiştilor pun accentul pe diabet şi complicaţiile acestei boli. Complicaţii de care pacienţii pot fi salvaţi dacă afecţiunea momentului este depistată din timp, tratată şi ţinută sub control. La Câmpulung, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului este marcată printr-o acţiune comună a cluburilor LIONS „Negru Vodă” Câmpulung şi LEO Leolution Câmpulung, Clinica Medicală „Clubul Sănătăţii” şi Şcoala Postliceală Sanitară „Prof.dr. Nanu I.Muscel”. Debutul evenimentelor pregătite de partenerii enumeraţi s-a produs în această dimineaţă, la centrul medical, unde dr. Silviu Mănescu, împreună cu Sergiu Cicu, preşedintele în exerciţiu al Clubului LIONS „Negru Vodă” Câmpulung, a explicat esenţa acţiunilor planificate pe partea medicală.

În primul rând, sunt primiţi, gratuit, pacienţi pentru testul de hemoglobină glicozilată, considerat unul dintre markerii importanţi ai controlului glicemic la pacienţii diagnosticaţi cu diabet. Campania de prevenţie include şi flyere informative, pe care cei interesaţi le pot ridica de la recepţia centrului medical. Altă coordonată a evenimentului câmpulungean dedicat Luptei împotriva Diabetului priveşte recrutarea pacienţilor cu diabet zaharat aflat în faza de debut, care nu au luat încă tratament, pentru a fi incluşi în Programul Internaţional SITH. Programul este axat pe controlul glicemiei şi întârzierea manifestării diabetului, cu ajutorul unui tratament despre care ne-a vorbit medicul Silviu Mănescu.

  • Medicul Silviu Mănescu: „Este foarte important ca oamenii să ştie că este o boală gravă, să ştie complicaţiile acestei boli, să ştie să se testeze de la început”

Mesajul partenerilor implicaţi în acţiunile zilei a fost transmis de Sergiu Cicu, preşedintele Clubului LIONS „Negru Vodă” Câmpulung, la debutul campaniei organizate împreună cu Clinica Medicală „Centrul Sănătăţii”. „Astăzi, 14 noiembrie, este Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. Clubul LIONS „Negru Vodă” Câmpulung v-a obişnuit ca, an de an, să se implice în acest eveniment cu câte o acţiune. Alături de noi a fost şi este unul dintre membrii de seamă ai clubului nostru, medicul Silviu Mănescu.”, a realizat Sergiu Cicu prezentarea celui care coordonează principala acţiune a celor doi parteneri, care fac mai mult decât a marca o zi din calendarul mondial dedicată sănătăţii. Şi anume oferă în mod gratuit posibilitatea de efectuare a unuia dintre cele mai importante teste recomandate în cazul celor suferinzi de această boală şi sprijină admiterea într-un program internaţional a celor aflaţi în stadiul incipient al diabetului.

„Este meritul nostru al tuturor, cel puţin legat de club, să menţinem această tradiţie şi cred că este, poate, lucrul cel mai important. Este printre primele noastre proiecte pe care le-am derulat, şi naţional, şi internaţional. Să redăm darul vederii este ceva aproape sacru pentru noi, în acţiunile noastre. Ştim foarte bine că această boală, diabetul, atacă, în primul rând, vederea. Prevenţia diabetului înseamnă o prevenţie pentru pacienţii care au probleme cu vederea. Ne-am gândit ca astăzi, în primul rând, ca de fiecare dată, în fiecare an, să marcăm această Zi Mondială a Diabetului prin flyere, printr-o campanie de conştientizare a acestei boli şi a problemelor pe care le creează în societate, în familie, dar şi pacientului în sine, prin complicaţiile şi suferinţele la care ajunge din cauza acestei boli. Din acest punct de vedere, prevenţia este foarte importantă, ca să minimalizăm efectele secundare, complicaţiile şi tot ce înseamnă această boală. Consider că este foarte important ca oamenii să ştie că este o boală gravă, să ştie complicaţiile acestei boli, să ştie să se testeze de la început. Şi, dacă au o glicemie puţin mai mare, dacă au probleme în familie, dacă au ascendenţă în familie, pacienţi cu diabet, trebuie să vină şi dânşii pentru a-şi face analizele şi să urmărească glicemia din când în când.”, a punctat medicul Silviu Mănescu cel dintâi obiectiv al campaniei derulate împreună cu Clubul LIONS „Negru Vodă” Câmpulung.

  • Clubul Sănătăţii oferă, astăzi, posibilitatea de efectuare gratuită a testului de hemoglobină glicozilată

Acţiunea comună de astăzi oferă posibilitatea de efectuare gratuită a testului de hemoglobină glicozilată pentru bolnavii de diabet. Testul HbA1c măsoară procentul de hemoglobină glicozilată din sânge, indicând nivelul mediu de zahăr sau de glucoză din sânge cu două-trei luni înaintea prelevării mostrei.

„Pentru cei care au deja diabet şi care, din păcate, nu pot să-şi testeze hemoglobina glicozilată, prin care tratamentul este monitorizat, noi, astăzi, le oferim gratuit această analiză, pentru a monitoriza cât de bine sunt trataţi.”, a anunţat dr. Silviu Mănescu alt beneficiu al campaniei menite să-i ajute pe muscelenii cu probleme de sănătate.

  • Program internaţional care îi ajută pe pacienţii predispuşi la diabet. „Este un lucru nou şi aşteptăm ca să ajutăm cât mai mulţi dintre pacienţi”

Deţinătorul complexului medical ne-a vorbit şi despre oportunitatea pe care o au persoanele la care afecţiunea este în stadiul incipient de a fi incluse într-un program internaţional. Program prin care li se oferă un tratament al cărui efect constă în întârzierea instalării diabetului la cei predispuşi să se îmbolnăvească. Tratamentul constă în administrarea unui gel intestinal care scade absorbţia glucozei. „În acest fel, controlează glicemia şi întârzie apariţia diabetului la pacienţii care sunt cu obezitate, cu glicemie peste valorile normale sau prediabet sau diabet incipient, care nu au început să ia tratament. Din acest punct de vedere, mie mi se pare un lucru important, un lucru nou la noi şi aşteptăm ca să ajutăm cât mai mulţi dintre pacienţi. Mai departe, o să facem tot ce avem în putere şi din punct de vedere medical, şi ca logistică, pentru a ajuta toţi pacienţii – şi nu numai astăzi, în oricare zi vor veni şi ne vor cere ajutorul – cu informaţii, cu servicii pe care noi le avem, le stăm la dispoziţie.”, a încheiat dr.Silviu Mănescu.

  • În această după amiază, „leuţii” gătesc la Hanul Bărăţiei după o reţetă pentru bolnavii de diabet     

„Leuţii” sunt şi ei parte a evenimentelor programate pe 14 noiembrie – Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului, cu două activităţi care vor fi găzduite de Hanul Bărăţiei. De la ora 15.30, tinerii voluntari de la clubul LEO Leolution Câmpulung vor susţine un atelier de gătit, în cadrul căruia vor pregăti un preparat culinar după o reţetă pentru bolnavii de diabet, şi un atelier de lucru manual pentru cei mici. Pentru cei interesaţi să li se alăture în această acţiune solidară cu persoanele afectate de această boală, „leuţii” au şi o surpriză din partea lor. Veniţi să îi vedeţi la lucru şi să descoperiţi cât de frumoşi şi dedicaţi sunt aceşti tineri cauzelor cu adevărat importante ale comunităţii noastre!

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!