Din vara acestui an, Consiliul Local Rucăr a oprit transmiterea în direct a şedinţelor ordinare, deşi era lăudabilă dovada de transparenţă a administraţiei publice, care permitea astfel cetăţenilor să asiste, din faţa laptopului sau a telefonului, la dezbateri. Întrunirile erau transmise în direct pe pagina Legislativului comunei. În paralel cu iniţiativa autorităţilor locale, care au apelat la serviciile unui cameraman, filma şedinţele şi consilierul local Gabriela Gheorghe. Şi o face în continuare, chit că, la presiunea fostului primar Dumitru Ghica, aleşii au votat interzicerea înregistrării video a discuţiilor în plen. De ce a fost omul interesat să impună nişte restricţii specifice unui regim politic pe care îl credeam apus? Nu şi la Rucăr, unde cetăţenii trimit în Consiliul Local un politician care, după cum gândeşte şi vorbeşte, este o frână pentru progresul localităţii. Ghica se exprimă violent, insultând când colega din Consiliu, când petenţii care îl deranjează cu nemulţumirile lor, prin urmare, era dezavantajat de faptul că şedinţa era transmisă în direct.
- După ce Ghica a cerut hotărârea referitoare la angajarea cameramanului, s-a renunţat la transmiterea în direct a şedinţelor
Insinuând, prin primăvară, lipsa unei hotărâri a Consiliului Local, pentru angajarea serviciilor unui cameraman, Dumitru Ghica a obţinut, în vară, ce-a dorit: şedinţe cu „uşile închise”. Adică, dacă rucărenii sunt interesaţi de ceea ce discută cei plătiţi din banii lor, n-au decât să meargă la Primărie. Şi nici aşa s-ar putea să nu le fie permis accesul, dacă se arată 50 de doritori în acelaşi timp, pentru că n-au loc în sală. De aceea era bună gândirea Executivului, cu prezentarea online a dezbaterilor, din care rezultau legile locale, care ajungeau în timp real la cunoştinţa cetăţenilor.
Dacă aleşii n-ar avea nimic de ascuns, n-ar fi votat niciodată împotriva transmiterii în direct a şedinţelor, atitudine prin care îl protejează pe unul care foloseşte termeni precum „nesimţită” la adresa unei membre a Consiliului Local sau „porc” la adresa unui plătitor de taxe şi impozite. Iar astfel de invective au răsunat în sala de şedinţe şi au fost răsplătite cu indemnizaţie de ales local.
În primăvara acestui an, Titi Ghica, fost primar şi actual consilier local independent, din cauza comunităţii care nu vrea să-l „pensioneze” şi politic, apela la următoarea stratagemă de a o scoate pe colega Gabriela Gheorghe de pe „micul ecran”. Consiliera vine pregătită cu zeci de doleanţe per şedinţă de la rucăreni, comportament care îl scoate din minţi pe Ghica, plictisit de lungirea discuţiilor şi iritat de imaginea electorală a colegei, care vine la pachet cu ridicarea în plen a solicitărilor oamenilor.
„Domnule primar şi domnule secretar, vă rog să-mi prezentaţi – dacă este nevoie, o să fac şi cerere scrisă – hotărârea Consiliului Local prin care aţi angajat societatea lui Edi pentru transmiterea şedinţelor de Consiliu.”, a solicitat fostul primar al Rucărului.
„A fost hotărâre de Consiliu.”, a confirmat primarul Ionel Dulamă aprobarea dată de consilieri. „Hotărârea aia, ce aveţi dumneavoastră.”, a insistat solicitantul. Unul dintre colegi l-a lămurit că a fost o hotărâre în care n-a fost precizată persoana celui care urma să fie angajat de Primărie. „S-o văd eu pe aia! Eu vreau s-o văd! Vă supăraţi? E perfect dacă nu vă supăraţi.”, a insistat Ghica.
Curios lucru, după acest moment, au încetat transmisiunile în direct de la şedinţele Consiliului Local, pe pagina acestei instituţii.
- Numai din vina rucărenilor ajung în Consiliu unii cărora, având una-alta de ascuns, nu le convine că discuţiile sunt filmate
Consilierul local Gabriela Gheorghe a continuat să filmeze şi, ca să fie oprită, Dumitru Ghica a mers mai departe. Pentru şedinţa din 8 august 2023, Ghica a iniţiat un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local, adoptat prin Hotărârea nr.21/2021.
Iniţiativa lui Ghica, privitoare la (ne)publicitatea întrunirilor Legislativului comunal, a fost aprobată de colegii consilieri, care nu gândesc departe de acesta. După cum punctam: dacă n-ai nimic de ascuns, nu te deranjează că dialogul ajunge în direct la cetăţeni.
Hotărârea incorectă, în primul rând, faţă de rucărenii care îi votează pe aceşti aleşi şi le plătesc indemnizaţiile lunare n-a descurajat-o pe Gabriela Gheorghe. „Şedinţele au caracter public, aşa că… puţin îmi pasă dacă trece sau nu proiectul iniţiat de domnul Ghica, eu filmez. Mulţi dintre colegii consilieri încă nu au realizat că au trecut peste 30 de ani de la revoluţie. Nu am nevoie de acordul domnilor emblematici să filmez, pentru că filmez într-o instituţie publică o şedinţă publică. Probabil, unii consilieri confundă sediul Primăriei cu proprietatea lor privată.”, a transmis public consiliera locală, pentru care s-a iniţiat hotărârea de Consiliu cu efect de „pumn în gură”.
- Sancţiunile sunt „apă de ploaie”. Gabriela Gheorghe poate să filmeze liniştită în continuare
La şedinţa ordinară din 12 septembrie 2023, prima după hotărârea dată de unii care, probabil, regretă comunismul, cine filma? Gabriela Gheorghe! Şi cine a luat primul cuvântul? Dumitru Ghica!
„Am dat o hotărâre de Consiliu. Vreau să-i atrageţi atenţia doamnei consilier că aţi votat interzicerea filmărilor în timpul Consiliului. În atare situaţie, solicit aplicarea Regulamentului de funcţionare al Consiliului Local.”, a trâmbiţat Ghica, inflamat la vederea telefonului colegei în stânga lui.
Regulamentul de funcţionare, invocat de acesta, conţine sancţiuni de consistenţa apei de ploaie, aşa că Gabriela Gheorghe nu păţeşte nimic dacă va continua să filmeze. Le-a citit secretarul Primăriei, Ion Vorovenci. Cea mai gravă pedeapsă pentru consiliera locală este pierderea indemnizaţiei de ales pentru două luni. Mare scofală! N-au ce să-i facă!
„Vă readuc în discuţie prevederile articolului 79 din Regulamentul de funcţionare al Consiliului Local al comunei Rucăr, referitor la sancţiunile disciplinare aplicate consilierilor locali. Pentru încălcarea de către consilierii locali a prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese şi a prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local, Consiliul Local poate aplica următoarele sancţiuni disciplinare: a) avertismentul; b) chemarea la ordine; c) retragerea cuvântului; d) eliminarea din sala de şedinţă; e) excluderea temporară de la lucrările Consiliului Local şi ale comisiei de specialitate; f) diminuarea indemnizaţiei lunare cu 10% pentru maxim 6 luni; g) retragerea indemnizaţiei lunare pentru una sau două luni.”, a citit din regulament secretarul Ion Vorovenci ce riscă Gabriela Gheorghe.
- Ce-o fi vrut Ghica, nemulţumit de sancţiunea avertismentului? Ca preşedintele de şedinţă să-i confişte telefonul?!
Sancţiunile prevăzute la literele a-d se aplică de către preşedintele de şedinţă, iar cele de la literele e-g, de către Consiliul Local, prin hotărâre. Preşedintele de şedinţă, Bogdan Avram, nu părea prea sigur de ceea ce are de făcut. „Deci, în seara asta, o avertizăm cumva.”, părea confuz acesta, spre nemulţumirea lui Ghica. Acum, la ce se aştepta acesta? Ca preşedintele de şedinţă să-i confişte telefonul Gabrielei Gheorghe?!
„Ştiu foarte bine la ce mă refer. Mai fac o propunere în şedinţa următoare şi, după aceea, întregului Consiliu vă fac plângere penală!”, a trecut Ghica la ameninţări, ofuscat că hotărârea iniţiată de el a fost degeaba. „Dacă o luăm progresiv, aşa cum am vorbit mai devreme, asta înseamnă să fie avertizată în seara asta.”, a concluzionat, în aceeaşi notă nesigură, preşedintele de şedinţă.
Nu ştim cum va supravieţui Titi Ghica următoarelor şedinţe filmate de Gabriela Gheorghe, dar până se epuizează sancţiunile din regulament – pentru unele dintre ele este nevoie şi de hotărâre de Consiliu! -, se încheie mandatul. Iar, în următorul, dacă rucărenilor le pasă de dezvoltarea localităţii, îl lasă pe Ghica să rămână spectator (de acasă) al şedinţelor transmise în direct de Gabriela Gheorghe.
Magda BĂNCESCU