-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

Mâine, începe strângerea câinilor din zona parcului din Grui şi a Grădiniţei „Sfânta Marina” din Vişoi

De mâine, viceprimarul Constantin Ţurţulea va fi pe teren, împreună cu o echipă venită de la serviciul Primăriei Mioveni abilitat cu strângerea maidanezilor. Primele zone incluse pe agenda din lucru sunt cele din care provin cele mai urgente sesizări: parcul central al Gruiului şi Grădiniţa „Sfânta Marina” din Vişoi, înconjurată de haite consistente de patrupede de toate mărimile şi vârstele. Câmpulungenii sunt invitaţi să scrie în aplicaţia E-Muscel unde sunt locurile din municipiu cu astfel de probleme, pentru a se întocmi un plan de ridicare a maidanezilor din teritoriu.

„Am luat legătura cu Primăria Mioveni – a declarat, în această după amiază, la conferinţa de presă, Elena Lasconi – şi vreau să-i mulţumesc domnului primar că ne-a sprijinit. Mâine, va veni o echipă de la Mioveni care, contracost, va face acţiunea de tranchilizare şi de capturare a câinilor de pe străzi. Astăzi, am fost în mai multe locuri din oraş şi câteva mămici mi-au spus că există o haită de zece câini în parcul din Grui şi, mâine dimineaţă, vreau să mergem neapărat acolo. Din păcate, medicul veterinar de aici a decedat şi noi nu mai avem posibilitatea să-i tranchilizăm şi să-i capturăm. Dar ne pot ajuta, pentru 133,86 lei, atât costă tranchilizarea unui câine, plus 8,80 lei per kilometru, deplasarea celor de la Mioveni. Este foarte important să acţionăm dimineaţa şi seara, pentru că, în timpul zilei, mai ales dacă este cald, se adăpostesc.”

  • Din toamnă, încep controalele în gospodăriile câmpulungenilor pentru depistarea câinilor nesterilizaţi  

Câinii ridicaţi de pe străzi vor fi aduşi tot la adăpost pentru deparazitare, vaccinare, microcipare. Din data de 8 august vor veni în Câmpulung trei caravane mobile, care vor oferi gratuit servicii de sterilizare şi microcipare. „Vreau să vă atrag atenţia că, potrivit OUG 155/2001 este obligatoriu să sterilizaţi şi să microcipaţi căţeii. Vom desfăşura această campanie până la toamnă, după care, din toamnă, vom trece la controale foarte serioase, cu Poliţia Locală, în toate gospodăriile în care există câini şi pisici. Dacă vom constata că oamenii nu respectă legea, adică nu i-au sterilizat şi microcipat, vom da amenzi. Iar amenzile sunt până la 10.000 lei.”, a anunţat Elena Lasconi.

Acţiunea prin care administraţia şi-a propus să degajeze străzile de maidanezi trebuie derulată împreună cu primăriile localităţilor din jurul Câmpulungului, pentru că şi în comunele învecinate trebuie să se producă aceleaşi operaţiuni.

  • Iubitorii de câini din cartiere sunt poftiţi să-i adopte  

„Pe aplicaţia E-Muscel există o rubrică pentru animalele fără stăpân şi v-aş ruga ca, începând de astăzi, să ne spuneţi unde aţi văzut grupuri de căţei, pentru că ne va ajuta şi la capturarea lor. În locurile în care există aşa-numiţii câini ai cartierului sau ai blocului, vă rog frumos să vă asumaţi. Ştiu ce înseamnă iubirea faţă de animal, dar vă rog frumos să vă asumaţi adopţia acestor căţei, sterilizaţi-i, microcipaţi-i, puteţi să veniţi aici ca să-i sterilizaţi gratuit. Nu mai merge aşa, pentru că s-au înmulţit foarte mult câinii şi unii dintre ei pot să devină agresivi.”, a mai afirmat primăriţa Câmpulungului.

„Problema câinilor fără stăpân n-o avem doar noi, la nivel de Câmpulung, este o problemă cu care se confruntă întreaga ţară. De aceea este nevoie de un efort comun. Dacă noi sterilizăm 100% şi nu facem acest efort cu UAT-urile din jur, nu reuşim să scăpăm de ea. Eu am mai pus această problemă într-o discuţie anterioară cu primarii din jur. O să reiau acest subiect, cu fiecare în parte, ca să vedem cum putem să ne organizăm şi ce soluţie găsim pentru a fi eficienţi. Pe termen scurt, soluţia pare imposibilă, dar pe termen lung putem să ne asigurăm că, în doi-trei ani, nu vom mai avea această problemă. De aceea am apelat şi la ajutor de la Smeura, ca să vedem cât mai multe posibilităţi, ca să ferim cetăţenii de acest pericol până la urmă şi să avem şi grijă de câini în acelaşi timp.”, a adăugat viceprimarul Constantin Ţurţulea.

Acesta a îndemnat populaţia să anunţe Primăria când sesizează o faptă de abandon al unui animal: „Dacă vedeţi situaţii în care câinii sunt lăsaţi în diferite zone ale oraşului şi reuşiţi să faceţi o poză, o filmare, vă rog să faceţi în aşa fel încât să ajungă la Primărie, pentru a-i identifica şi a descuraja acest fenomen. Nu vrem să mai ajungă câini în oraş fără să ştim ai cui şi de unde sunt.” Amenda este 3.000 de lei, a completat Elena Lasconi. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!