Astăzi, 21 iunie 2023, elevii claselor a VIII-a au susținut a doua probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale, și anume proba la Matematică. Examenul a început la ora 9.00 și a avut o durată totală de 120 de minute. Pregătirea pentru această probă a fost esențială pentru elevi, deoarece rezultatele obținute la această materie pot avea un impact semnificativ asupra admiterii la liceu.
- Aproape 162.000 de elevi au fost înscriși la Evaluarea Națională
În ceea ce privește numărul de participanți, aproximativ 162.000 de elevi s-au înscris pentru Evaluarea Națională 2023. Totuși, numărul de absenți la proba de Limba și literatura română a fost destul de mare, peste 7.000 de elevi fiind absenți în această etapă a evaluării. Proba de Matematică a cuprins trei subiecte, care au trebuit rezolvate în decursul celor 120 de minute. Unul dintre subiecte s-a concentrat pe geometrie, unde elevii au avut de rezolvat probleme legate de cuburi, iar celelalte problemele date nu au avut foarte mare legătură cu situații din viața reală, precum: de calculat produsul unui număr şi opusul lui, cel mai mare număr întreg dintr-un interval, precum și lungimea unui segment. Este important de menționat că această generație de elevi a avut parte de o perioadă lungă de învățământ online, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Acest fapt a putut influența modul de abordare și de înțelegere a cerințelor examenului.
- Luni, 19 iunie 2023, s-a derulat proba la Limba și literatura română
La proba scrisă la Lima și literatura română, susținută luni, 19 iunie 2023, subiectele au fost considerate accesibile și ușor de înțeles pentru cei care aveau obițnuința cititului. Examenul a inclus două texte suport, primul fiind extras din opera lui Ioan Slavici, intitulat „Limir-împărat”, iar cel de-al doilea provenind din lucrarea lui Octavian Paler, „Deșertul pentru totdeauna”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. La al doilea subiect, elevii au fost solicitață să redacteze o compunere de minim 150 de cuvinte, în care să caracterizeze personajul Lia, din textul lui Ioan Slavici. Profesoara intervievată a menționat că: „subiectele au fost accesibile, au fost de nivel mediu, nu au fost foarte grele, însă au vizat foarte mult capacitatea copilului de a înțelege textul. Textele au fost destul de mari și necesitau răbdare și înțelegere, iar cei care nu au citit textul foarte atent au mai greșit la răspunsuri, însă pentru cine s-a pregătit foarte mult, subiectele nu au impus probleme. Cei care citesc, în general, se descurcă, mai ales la partea teoretică. Ținând cont că ei au stat în on-line timp de aproximativ 2 ani, este generația care s-a amprentat foarte mult din cauza tehnologiei și sunt oarecum superficiați în citirea cerințelor. Și aici s-a greșit puțin. La unul dintre subiecte, copiii au avut de asociat un element comun din primul și al doilea text. Trebuiau să înțeleagă foarte bine textele pentru a le putea compara și asocia. Ultima compunere a fost o caracterizare în care să precizeze trăsăturile unui personaj, iar elementul de noutate la caracterizare era că la sfârșit, trebuiau să coreleze o valoare personală cu cea a personajului. La acest subiect doar cei care citesc foarte bine și înțeleg textul s-au descurcat”.
- Examenele din cadrul Evaluării Naționale se vor încheia joi, 22 iunie 2023
Următoarea etapă a Evaluării Naționale va avea loc pe 22 iunie 2023, când elevii vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă. După încheierea examenului, rezultatele vor fi afișate pe data de 28 iunie 2023, iar elevii vor avea posibilitatea de a depune contestații între orele 16.00-19.00 în aceeași zi, respectiv în intervalul orar 8.00-12.00 în ziua următoare. Soluționarea contestațiilor va avea loc în perioada 29 iunie – 4 iulie 2023, iar rezultatele finale vor fi afișate la data de 4 iulie 2023, după finalizarea procesului de soluționare a contestațiilor.
Robert Adrian ȘTEFAN