8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Cetăţenii care au plătit impozite mai mari, din cauza unei hotărâri greşite, fie cer diferenţa înapoi, fie o lasă Primăriei pentru 2026

Chiar dacă, la finele lunii ianuarie, majoritatea politică a acceptat argumentele opoziţiei pledante pentru rectificarea greşelilor din hotărârea privind zonarea Câmpulungului, mai convingătoare a fost o nouă plângere prealabilă a unui petent, care a sesizat erorile calculelor Executivului. Plângerea prealabilă, după cum v-am mai informat şi în chestiunea ipotetică a demolării clădirii notariale, „soldată” cu o acţiune similară, este etapa premergătoare unui proces în instanţă. Dacă un cetăţean este lezat de o hotărâre a Consiliului Local, mai înainte de a se adresa instanţei, înaintează o plângere prealabilă Consiliului Local, pentru a o revoca. Dacă forul deliberativ nu se conformează cerinţei părţii nemulţumite, aceasta are posibilitatea de a o ataca la Tribunal, ceea ce, probabil, se va întâmpla cu demersul vizând noul „Kretzulescu”, dacă autorităţile locale nu extrag din el intenţia de desfiinţare a construcţiei din „buza” pasarelei. Altfel stau lucrurile în materia zonării teritoriului municipiului, în funcţie de care câmpulungenii plătesc taxele şi impozitele la bugetul local: hotărârea greşită, prin care Primăria a luat, în prima lună a anului, de la unii mai mulţi bani, de la alţii mai puţini, a fost abrogată pe 11 februarie 2025.

  • Din cauza unei hotărâri date pe fugă, cu o zi înainte de Revelion, oamenii au plătit fie mai mult, fie mai puţin la impozite     

Uite de ce este bine ca cetăţenii să nu dea năvală din primele zile ale anului, ca să-i „umfle” cu bani pe conţopiştii Primăriei, care au dat-o sever de gard cu hotărârea privind noua zonare a Câmpulungului. Mai precis, actualizarea zonării Câmpulungului, la 22 de ani distanţă de precedenta, prin care zonele modernizate accedeau într-o categorie superioară, ceea ce însemna taxe şi impozite mai mari, iar altele retrogradau, cu consecinţa diminuării obligaţiilor fiscale locale. Numai că minţile Primăriei, concentrate pe sarmale şi cozonaci când au băgat zonarea sub nasul consilierilor municipali, au „vărzuit” distribuirea străzilor într-o categorie sau alta, urmarea fiind cea pe care o intuiţi: cetăţenii care s-au înghesuit, de voie, de nevoie, să-şi achite dările din 8 ianuarie până pe 11 februarie – când hotărârea cu greşeli a fost abrogată – fie au de luat, fie au de dat bani, din cauza calculelor aiurite ale funcţionarelor Primăriei.

Situaţia stânjenitoare în care se găseşte cea mai importantă instituţie a municipiului nu ar fi avut un asemenea deznodământ dacă documentaţia cu scăpări ar fi fost atent studiată de majoritatea politică din Consiliul Local, responsabilă de aprobarea ei. Iată încă o dovadă a ceea ce am susţinut de mai multe ori: că aleşii puterii nu lecturează conţinutul mapei de şedinţă, limitându-şi figuraţia în plen la a flutura mânuţele ascultătoare la vot, în dauna cetăţeanului supus unui disconfort inutil. Auziţi! Să vină omul la Primărie ca să-şi ceară banii daţi în plus ori să dea în plus! Cu ce argumente îi explici că trebuie să dea în plus?!

Cu argumentele din materialul de şedinţă?! Vi le prezentăm, ca să realizaţi proporţiile rateului cu zonarea supusă votului cu o zi înainte de Anul Nou! Când toată lumea era cu gândul la sărbători, la distracţie, la vacanţă!

„De la momentul aprobării Hotărârii nr. 190 din 30 decembrie 2024, s-au identificat nişte erori făcute în momentul atribuirii indicatorilor de zonare fiscală, în sensul introducerii unor valori la indicatori neîndepliniţi, fapt ce a condus la determinarea unui punctaj eronat şi încadrarea eronată, după caz, într-o altă zonă fiscală. În cadrul şedinţei de Consiliu din data de 30 ianuarie 2025 au fost semnalate câteva astfel de discordanțe, solicitându-se, practic, reanalizarea hotărârii. Astfel, apreciem că aceste erori trebuie înlăturate.”, sunt scuzele eşecului Executivului.

Cel mai probabil, aprecierea că trebuie înlăturate erorile s-a născut în momentul în care la Primărie a ajuns plângerea prealabilă, semn că se pregăteşte un proces dacă administraţia nu-şi anulează „opera”.

  • Cei care mai au de dat o diferenţă de bani vor fi contactaţi pentru a primi „fericita” veste    

Ce se întâmplă cu cetăţenii cărora li s-au luat mai mulţi bani, din cauza manierei de lucru defectuoase la zonarea municipiului? Administratorul public Ioana Marcu spunea că oamenii au două variante. Fie lasă suma suplimentară la dispoziţia Primăriei, care o ia în calcul în 2026, când aceştia vin să achite taxele şi impozitele, fie solicită să le fie restituită diferenţa dată în plus.

Nu la fel de clare sunt lucrurile în privinţa celor care au plătit mai puţin, pe fondul coborârii unor zone în rang inferior. City-managerul indica drept soluţie contactarea fiecărei persoane în parte, pentru a fi anunţată că n-a dat suficienţi bani Primăriei. Te pomeneşti că, dacă omul ratează termenul de 31 martie pentru onorarea „suplimentului” datorat nu din vina lui, i se impută şi reducerea de 10%! Un asemenea „succes” al colectivului Primăriei ar merita o poză de grup în holul central al instituţiei

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!