Pe 9 mai 2025, Primăria Aninoasa a încheiat un contract cu firma Tehnic Innovation Construct S.R.L., din Curtea de Argeş, pentru realizarea documentaţiei tehnice necesare înfiinţării unui sistem de alimentare cu apă în satul Slănic. Valoarea contractului este de 96.390,00 lei şi include întocmirea proiectului tehnic, obţinerea certificatului de urbanism, a avizelor necesare, realizarea ridicării topografice şi a unui studiu hidrologic. Investiţia vizează crearea unei noi surse de apă potabilă şi construirea unei reţele de aducţiune, în contextul dificultăţilor tot mai mari privind asigurarea apei pentru locuitorii din zonă.
- Primarul Daniel Iosif: „Nu există apă de adâncime în zona aceea pentru că am fi forat un puţ”
Situaţia din vara anului trecut a determinat autorităţile locale să găsească o soluţie. Satul Slănic a rămas fără apă potabilă o perioadă îndelungată, iar condiţiile naturale din zonă au îngreunat alimentarea gospodăriilor. „Vara trecută am rămas fără apă în sat pe o perioadă cam lungă şi, din cauză că au fost exploatări mai sus de baraj, apele au fost tulburi şi nu am putut să le facem potabile. În perioada de secetă bazinul se goleşte după aceea plouă şi iar va fi o perioadă de pauză până se limpezeşte apa. Dacă facem acest dren şi puţul cheson, nu vom mai avea probleme cu turbiditatea şi vom putea să o distribuim în sat mai repede, iar perioada când oamenii nu ar avea apă s-ar scurta.”, a explicat primarul comunei, Daniel Iosif.
Noua sursă de apă va fi preluată din râul Slănic, iar pentru realizarea investiţiei este nevoie şi de o porţiune din teren aflată în proprietatea Obştii Moşnenilor Slăniceni, iar primarul poartă deja discuţii în acest sens. „Încercăm să preluăm o parte din terenul care aparţine Obştii, pentru că nu avem tot terenul în zona aceea, dar avem deschidere din partea lor şi sperăm ca în acest an să realizăm noua sursă de apă.”.
Primarul Daniel Iosif a mai precizat că pentru această lucrare a obţinut o finanţare de 300.000 lei din partea Consiliului Judeţean Argeş, sumă la care administraţia locală a adăugat 100.000 lei din bugetul comunei, ajungând astfel la un buget total de 400.000 lei. În funcţie de detaliile din proiectul tehnic şi valoarea devizului general, edilul speră realizeze şi chiar să finalizeze investiţia în decursul acestui an. Acesta a relatat şi că nu există o alternativă viabilă pentru alimentarea satului Slănic cu apă potabilă, după ce s-au testat şi alte variante, dar fără succes. „Problema este că acolo nu am putut face altfel, am încercat şi alte soluţii, dar nu există apă de adâncime în zona aceea pentru că am fi forat un puţ. Neexistând apă de adâncime, nu putem să săpăm pentru că acolo am dat de apă sărată. Se pare că a fost fund de mare în zona aceasta şi specialiştii spun că nu avem nicio şansă să forăm pentru a folosi apa aceea. Astfel, această investiţie a fost cea mai bună soluţie, deocamdată.”, a declarat primarul Daniel Iosif.
Robert Adrian ŞTEFAN