22.9 C
Campulung Muscel
16/06/2025

A început judecarea apelurilor lui Liviu Ţâroiu şi Parchetului, în procesul băuturii la volan

Miercuri, 16 iunie 2021, a fost programată, la Curtea de Apel Piteşti, prima înfăţişare în apelurile formulate la finalul procesului prin care fostul primar Liviu Ţâroiu a fost condamnat pentru şofatul maşinii instituţiei în stare de ebrietate. Suficient de avansată încât fapta să sară de pragul de contravenţie şi să-l aducă pe primar la statutul de inculpat într-un dosar penal. La primul termen, magistraţii au hotărât amânarea pronunţării la data de 21 iulie 2021.
Sentinţa Judecătoriei Câmpulung a fost atacată şi de Parchet, şi de inculpat
După încheierea acţiunii în prima instanţă, care s-a pronunţat pe 4 mai 2021, părţile implicate, Parchetul şi inculpatul Liviu Ţâroiu, au formulat apel. Cererile au fost înregistrate, pe 26 mai 2021, la Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie a Curţii de Apel, care a fixat ca prim termen data de 16 iunie 2021.
Fostul primar al Câmpulungului a fost judecat şi condamnat, luna trecută, pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de articolul 336 din Noul Cod Penal. Judecătorul local a considerat că este suficientă o sancţiune de 9 luni de închisoare, nu cu executare, nu cu suspendare, ci cu amânarea aplicării ei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. Cu condiţia de a nu mai săvârşi alte fapte penale în acest interval.
„În raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, acesta fiind o persoană integrată social, realizează venituri din muncă, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, existând premisele ca inculpatul să nu mai comită alte infracţiuni, având în vedere că fapta din prezenta cauză este prima sa faptă penală de acest gen, respectiv la regimul rutier, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.”, astfel a considerat magistratul, potrivit căruia „reeducarea inculpatului se poate realiza şi prin amânarea aplicării pedepsei”.
Termenul de supraveghere de doi ani curge de la data la care se pronunţă Curtea de Apel Piteşti. Judecătorul a dispus ca, „pe durata termenului de supraveghere, condamnatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.”
Liviu Ţâroiu mai este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, apreciată de instanţă a fi „mijlocul cel mai eficient de atingere a scopului pedepsei de constrângere şi reeducare, în contextul amânării aplicării pedepsei”. Cele 30 de muncă neplătită vor fi prestate în cadrul Complexului de Servicii Comunitare – Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie din municipiul Câmpulung.
Instanţa i-a atras atenţia inculpatului că, „dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, se revocă amânarea şi se dispun aplicarea şi executarea pedepsei.” Fostul primar a mai fost atenţionat că, în situaţia în care, “pe parcursul termenului de supraveghere, săvârşeşte o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, se va anula amânarea aplicării pedepsei.”
Amintim că, în seara de 6 ianuarie 2020, la ora 19.00, primarul în funcţie la acel moment a condus autoturismul Dacia Duster, pe Bulevardul I.C. Brătianu, unde a comis un accident sub influenţa băuturilor alcoolice. Aparatul alcooltest a indicat, la ora 19.30, o concentraţie de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Din buletinul de analiză toxicologică, emis de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Argeş, a reieşit faptul că acesta a avut o alcoolemie de 2,43 gr/1000 ml, în proba recoltată la ora 20.00, şi de 2,18 gr/1000 ml, în proba recoltată la ora 21.00.
Pe 23 februarie 2021, la finalizarea rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Liviu Ţâroiu a fost trimis în judecată. Judecătoria Câmpulung a tranşat speţa la două termene, pe 27 aprilie şi 4 mai, când a fost pronunţat primul verdict.
Al doilea, mai blând sau mai aspru, este aşteptat pe 21 iulie 2021.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!