18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Muzeul Municipal Câmpulung este parte în proiectul ce vizează strategiile sectoriale în domeniul culturii 2023-2030

Muzeul Municipal Câmpulung face parte dintr-un proiect de elaborare a strategiei sectoriale în domeniul culturii pentru perioada 2023-2030, cu accent pe conceptele de „Cultură deschisă” și „Cultura viitorului”. Aceste concepte au fost prezentate de către reprezentanții Regiunii de Dezvoltare Sud din cadrul Ministerului Culturii, experții în administrație publică Alexandra Dragomir și Ionică Pîrvu.

  • Care sunt principalele obiective ale acestui proiect

În cadrul unei întâlniri organizate la Muzeul Municipal Câmpulung, Secția de Istorie și Artă Plastică, participanții au avut ocazia de a propune idei de politici publice în legătură cu cele două părți ale proiectului „cultura deschisă” și „cultura viitorului”. În cadrul proiectului se dorește finanțarea și sprijinirea infrastructurii culturale, inclusiv prin dotarea cu tehnologie și cunoștințe specializate, nu doar pentru instituțiile mari de cultură sau cele aflate în subordinea Ministerului Culturii sau a consiliilor județene. De asemenea, o componentă principală a fost cea care privește resursa umană și cât de important este ca oamenii să fie îndrumați în cel mai bun mod posibil atunci când pășesc în interiorul unei instituții culturale. Acest proiect are scopul de a evidenția nevoile instituțiilor culturale din medii rurale și medii urbane mici, unde accesul la cultură este mai dificil. De asemenea, acest proiect oferă oportunități pentru persoanele care doresc să aibă acces la activități culturale.

Potrivit expertului în administrație publică, Alexandra Dragomir, „este vorba despre două politici publice: „cultura deschisă” și „cultura viitorului”. „Cultura deschisă” se referă mai mult la accesul la cultură și la schimbări pe care le-am dori în legislația care formează cultura, iar „Cultura viitorului” se referă la a aduce cultura României în secolul în care ne aflăm, din punct de vedere tehnologic, și al capabilităților oamenilor care lucrează în cultură”. Totodată, aceasta a specificat faptul că, depinzând din ce punct de vedere privim cultura, există oameni care consideră că valorile culturale sunt aceleași și trebuie promovate și păstrate ca atare, dar există și un public care consideră că valorile culturale s-au schimbat și trebuie adaptate vremurilor din prezent și, potrivit acesteia, „noi ne dorim să aducem cele mai bune lucruri din ambele zone temporale”. În ceea ce privește finanțarea care se poate realiza prin acest proiect, Alexandra Dragomir a specificat că: „există finanțare de la stat pentru proiecte culturale și există finanțare locală de la stat pentru proiecte locale. Ce se dorește, spre exemplu, prin proiectele acestea cu finanțare, este ca statul, de la nivel central, să vină și să finanțeze infrastructură culturală și „know-how” cultural, pentru ca toată lumea să fie la același nivel din punct de vedere al informației pe care o deține și cu care lucrează și cred că Ministerul și statul, în general, pot. Mai departe, după ce se face această implementare, rămâne la latitudinea celor care beneficiază de această schimbare tehnologică să folosească toate aceste unelte. Momentan, noi suntem în niște negocieri și discuții, pentru că achizițiile, dotarea la nivelul acesta, înseamnă niște sume consistente, dar ele nu sunt toate odată. Strategia funcționează în anii 2023-2030, iar noi am făcut calcule ce ar însemna din punct de vedere financiar extins pe această perioadă și nu toată lumea trebuie să beneficieze, în sensul în care se face o listă de nevoi și dotăm în funcție de necesitate, de ceea ce se poate oferi, de ceea ce se dorește a se face”.

În ceea ce privește Muzeul Municipal Câmpulung, instituția poate beneficia de un astfel de poriect. Potrivit Alexandrei Dragomir, „este dorința noastră prin acest program de politici publice să finanțăm și din punct de vedere al infrastructurii și din punct de vedere al „Know-How-ului”, dar mai ales din punct de vedere al infrastructurii. Ce înseamnă tehnologia și cum se folosește, cum este pus în valoare, spre exemplu, patrimoniul cultural material și imaterial”.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!