22.9 C
Campulung Muscel
16/06/2025

Teii care vor înlocui uscăturile de pe bulevard tăiate sunt cumpăraţi şi vor fi plantaţi curând

Era de aşteptat ca „vuvuzelele” târgului să se dea în spectacol cu îndemnuri de apelare a numărului de urgenţă 112 că se taie uscăturile marcate de Ocolul Silvic, fiind un pericol pentru oameni şi bunuri! În ce drame ieftine s-a scăldat astăzi online-ul agitat de aceleaşi voci isterice lipsite de susţinere din partea câmpulungenilor care nu se poate să nu fi văzut că o parte dintre teii dintre bulevard erau compromişi. O minte limpede îi înlocuieşte, nu-i lasă să cadă pe oameni, căci aşa vor o mână de bocitoare de serviciu din raţiuni electorale. În această după amiază, primăriţa Elena Lasconi a explicat raţiunea punerii în practică a acţiunii care trebuia să se producă în 2022, dacă prefectul PNL Radu Perianu nu bloca şantierul cu un proces inutil, la sesizarea rău intenţionată a protestatarei anti-Câmpulung Anca Coşa.

  • „Cei de la Garda de Mediu ne-au spus că, dacă avem acordul de mediu, este ok. Am obţinut acest acord de mediu pentru cei 20”

Elena Lasconi a amintit că „în proiectul bulevardului teii nu existau”. „Spaţiul verde a fost ignorat total. Practic, era un asfalt acolo, nu era spaţiu verde. Pe pagina Primăriei Câmpulung, la informaţii publice, secţiunea Mediu, găsiţi toate documentele care au stat în spate pentru a începe tăierea a 20 de arbori pe Bulevardul „Pardon”. Este tot istoricul, sunt peste 80 de pagini, cu toată documentaţia.”, le-a indicat Elena Lasconi sursa de documentare celor care au impresia că tăierea unora dintre tei s-a făcut de capul cuiva. Sau că s-a făcut degeaba. Sau că s-a făcut fără documente.

În ianuarie 2021, primăriţa Elena Lasconi i-a cerut directorului ADP să ia legătura cu Oficiul Fitosanitar, în vederea toaletării teilor. „Mie îmi pasă de pomii din Câmpulung, dar, mai presus de tot, îmi pasă de siguranţa cetăţenilor. Am toaletat pomii şi s-a făcut şi o analiză. Până la urmă, s-a ajuns să avem un acord de mediu, pentru tăierea a 78 de pomi. Adică toţi. Atunci, s-a iscat un mare scandal că vrem să tăiem toţi pomii.”, a afirmat Elena Lasconi.

Anul trecut, s-a făcut o comunicare cu ajutorul unor specialişti în domeniu, între care un reputat arboricultor cu recunoaştere internaţională. „Au fost analizaţi cu un tomograf şi un rezistograf şi a reieşit că toţi vor trebui tăiaţi la un moment dat. Dar că, în prima etapă, ca să nu se creeze fenomenul de deşertizare, să tăiem 20. După ce am avut acordul de mediu şi analiza realizată de specialişti, am făcut o hârtie către Agenţia de Protecţia Mediului, pentru a le comunica că noi avem un studiu făcut de specialişti şi ar trebui să tăiem 20 de pomi. Nu am primit niciun răspuns. Între timp, s-au oprit lucrările pe bulevard şi, practic, nu mai aveam ce să căutăm pe bulevard, pentru că a intrat în conservare. În momentul în care am putut să reluăm lucrările, am făcut încă o adresă către Agenţia de Protecţia Mediului, am vorbit şi la Garda de Mediu, pentru că şi la Garda de Mediu am avut cel puţin trei plângeri pentru toaletarea pomilor din Câmpulung. Cei de la Garda de Mediu ne-au spus că, dacă avem acordul de mediu, este ok. Pentru că nu aveam un răspuns clar, după ce am făcut hârtie că n-o să tăiem 78, ci 20, am făcut din nou toate demersurile necesare şi avem acest acord de mediu chiar pe prima pagină (n.r. site-ul Primăriei). Am obţinut acest acord de mediu pentru cei 20.”, a declarat Elena Lasconi.

Arborii au fost marcaţi, ADP ocupându-se de formalităţile premergătoare tăierii. „Am văzut că, în spaţiul public, diverse persoane care nu au nicio pregătire în domeniu îşi dau cu părerea că aceşti tei sunt sănătoşi. Specialiştii care au venit la Câmpulung, între care se afla o doamnă cu doctorat în Peisagistică, au spus că, dacă îl vezi verde, asta nu înseamnă că este sănătos. Doar o analiză făcută ca la carte, cum am făcut-o noi, poate să-ţi spună dacă un arbore este sănătos sau nu. Au fost aleşi 20 dintre cei cu cele mai mari probleme. Toţi ceilalţi ar putea să reziste chiar 40 de ani. Dar asta nu înseamnă că ei vor fi frumoşi. Asta nu înseamnă că ei, în continuare, nu vor ridica piatra cubică, granitul, aşa cum se întâmplă – se vede cel mai clar în Câmpulung – pe trotuarul din faţa Colegiului „Dinicu Golescu”. Aţi văzut în ce hal s-a ridicat asfaltul acolo.”, mai spunea Elena Lasconi.

  • După ce va fi scoasă rădăcina uscăturilor, se plantează teii cei noi  

Pomii tăiaţi vor fi înlocuiţi în curând cu unii care au înălţimea de trei metri. „Consider că din respect pentru partea istorică şi patrimoniul nostru şi faptul că a intrat în conştiinţa publică ca acest bulevard să aibă tei să plantăm tei. Ei sunt cumpăraţi, avem tei de trei metri şi urmează să-i plantăm. Pentru orice arbore am tăia în Câmpulung trebuie să plantăm minimum cinci. În toate spaţiile verzi la care se lucrează acum, Alexandru cel Bun, „Prichindelul”, Dragalina şi cele din „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea” vom planta peste 200 de arbori. Urmează să plantăm şi pe Bulevardul „Pardon”, dar nu exact în locul în care a fost arborele afectat. De acolo vom scoate rădăcina cât se poate, întrucât nu putem să intervenim cu excavatorul, pentru că am face foarte multe stricăciuni. Trebuie măcinată rădăcina şi scos cât se poate manual. Trebuie să luăm în considerare că va trebui să pregătim solul. În timp ce se derulează lucrările, trebuie să ne ocupăm şi de spaţiul verde, să punem un amestec de pământ fertil şi pietriş sau nisip. Ni s-a recomandat să nu punem gazon şi nici sistem de irigat, pentru că ar afecta rădăcina teilor. Ni s-a recomandat să punem iederă şi mai erau câteva exemple de plante căţărătoare şi, eventual să plantăm bulbi de narcise, lăcrămioare, brânduşe, aşa au considerat specialiştii.”, a încheiat Elena Lasconi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!