Pe 27 ianuarie 2017, la Primăria Câmpulung a fost primit un document din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, semnat de viceprim-ministrul şi ministrul MDRAPFE, Sevil Shhaideh, adresat instituţiei noastre, în calitate de beneficiar al Programului Naţional de Dezvoltare Regională. Reamintim că municipalitatea câmpulungeană a reuşit performanţa de a accesa fonduri guvernamentale prin PNDL – programul aprobat prin OUG nr.28/2013 -, pentru execuţia investiţiei de extindere a reţelei de canalizare menajeră pe străzile Carpaţi, Ion Ţicăloiu şi Zăvoiului, pentru care s-a semnat contractul cu ministerul în luna decembrie a anului trecut.
Numai că banii nu se dau uşor, ci la capătul unei documentaţii stufoase, refăcută de câteva ori la cererea finanţatorului. Dar, unde-i ordin, cu plăcere, mai cu seamă că la mijloc sunt fonduri frumuşele, pe care Câmpulungul riscă să le piardă dacă nu se supune voinţei purtătorului de pâine şi cuţit. Adică fostului nostru partener de contract pentru centrul istoric şi „Kretzulescu”, îndestulat anul trecut cu 81,6 miliarde de lei vechi, pentru neputinţa municipalităţii de a pune biciul pe firma din cauza căreia s-a ratat finanţarea europeană de aproximativ 600 de miliarde de lei vechi.
Oficialii de la minister au solicitat autorităţilor locale câmpulungene mai multe documente actualizate, cu termen de transmitere 31 ianuarie 2017. În ziua în care expira termenul ministerului, care ne alocă fondurile pentru realizarea reţelei de canalizare de care duc lipsă trei străzi din municipiu, la Primăria Câmpulung s-a primit o a doua adresă, de păsuire cu două săptămâni, pe motiv că, până la data expedierii documentului destinat Primăriei, nu fusese aprobată Legea bugetului de stat. Prin urmare, termenul de depunere a documentelor solicitate, actualizate conform cotei de TVA de 19%, în vigoare de la 1 ianuarie 2017, s-a prelungit până pe 15 februarie. Astfel, Executivul a avut răgaz să convoace Consiliului Local la o şedinţă de îndată, care a avut loc joi, 9 februarie 2017.
S-au actualizat cifrele din proiectul canalizării pe străzile Carpaţi, Ion Ţicăloiu şi Zăvoiului
Solicitarea celor de la minister gravita în jurul schimbărilor produse de la 1 ianuarie 2017, în materia Codului Fiscal, schimbări potrivit cărora nivelul cotei taxei pe valoarea adăugată este 19%, pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse. În condiţiile modificării Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a solicitat Primăriei actualizarea documentaţiei depuse deja. Mai precis, erau cerute: =Anexa nr.3 la Normele metodologice de punere în aplicare a OUG nr.28/2013 pentru aprobarea PNDL, cuprinzând datele modificate ca urmare a schimbării cotei de TVA la 19%; =Devizul general actualizat cu noua cotă de TVA de 19% pentru lucrările rămase de executat; =Hotărârea Consiliului Local de aprobare a indicatorilor tehnico-economici actualizaţi, reprezentând noua valoare a investiţiei, după actualizarea TVA cu 19%; =Hotărârea Consiliului Local de asigurare a finanţării de la bugetul local (cofinanţării) pentru categoriile de cheltuieli care nu se finanţează de la bugetul de stat, prin PNDL, după actualizarea cotei de TVA cu 19%.
Potrivit raportului întocmit de Compartimentul Investiţii-Achiziţii al Primăriei, în colaborare cu Direcţia Economică şi Fiscală, „conform Devizului general actualizat cu noua cotă de TVA de 19%, valoarea totală a investiţiei este de: 2.575.742 lei inclusiv TVA, din care construcţii-montaj (C+M) 2.394.812 lei inclusiv TVA. Din această valoare, cofinanţarea totală din bugetul local pentru categoriile de lucrări care nu se finanţează de la bugetul de stat, prin PNDL, este de 99.950,20 lei cu TVA, din care s-a decontat, atât în anul 2015, cât şi în anul 2016, suma de 76.239,89 lei cu TVA, reprezentând contravaloarea studiului de fezabilitate, proiectului tehnic şi taxelor pentru obţinerea de avize. Cofinanţarea rămasă, necesară de alocat din fonduri de la bugetul local, este de 23.710,31 lei, urmând ca valoarea de 2.475.791,80 lei să fie alocată prin transferuri de la bugetul de stat, în baza OUG nr.28/2013, conform Contractului de finanţare nr.901/37408, încheiat în decembrie 2016, între Municipiul Câmpulung şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”
Cofinanţarea locală s-a mai corectat o dată, la începutul lunii decembrie, fiind stabilită de aleşii municipali la 100.062,20 lei cu TVA, din care: 76.239,89 lei, valoare decontată până la data adoptării hotărârii, şi 23.822,31 lei, cofinanţare rămasă de alocat pentru decontarea cheltuielilor care nu erau suportate de la bugetul de stat.
Noile valori prezentate în referatul Investiţiilor au făcut obiectul unui proiect de hotărâre supus atenţiei legiuitorilor locali la întrunirea convocată în regim de urgenţă pentru joia trecută. Valoarea cofinanţării, după cum am arătat mai înainte, a scăzut, dar nu foarte mult, la 99.950,20 lei, dar pentru asta a fost nevoie de o nouă hotărâre de Consiliu.
În afară de cofinanţare, consilierii municipali au actualizat şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei care cuprinde străzile Ion Ţicăloiu, Carpaţi, Locotenent N.Popp, Privighetorii, Parcul Mirea, între străzile Gruiului şi Ion Ţicăloiu, Zăvoiului, între străzile Dragoş Vodă şi Locotenent Oncica. În capacităţi tehnice, investiţia înseamnă: 4.060 metri de reţea de canalizare ape menajere uzate, din care 2.149 ml de Dn 250 şi 1.911 ml de Dn 200, 83 de cămine de vizitare, 265 ml de conductă de refulare Dn 90 mm şi o staţie de pompare a apelor uzate menajere, având Qmax – 30 mc/h, H – 18 MCA.