Informaţia conţinută de titlul articolului a fost furnizată de dr.Andrei Aron, consilierul primăriţei Elena Lasconi în domeniul Sănătăţii şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Câmpulung, la conferinţa de presă de ieri, 27 aprilie 2023. Referindu-se la raportul dintre medicii plecaţi de la unitatea medicală locală şi cei atraşi, reprezentantul primarului spunea că au venit să lucreze la Câmpulung de şase ori mai mulţi medici decât cei care au întrerupt colaborarea cu spitalul. În opinia acestuia, pierderile efective sunt în număr de cinci, exceptând cazurile de pensionare, care şi acestea puteau fi salvate în favoarea instituţiei de sănătate dacă managerul anterior insista pentru menţinerea lor în activitate. Şi s-a renunţat la serviciile acestora fără să fie concepută o strategie de aducere a unor înlocuitori înainte ca pensionaţii să se retragă din activitate. În acest mandat, s-au purtat diligenţe pentru păstrarea doctorilor care au împlinit vârsta de pensionare, fiind în avantajul spitalului şi al pacienţilor experienţa şi eforturile acestora. În schimb, câştigul în chestiunea personalului înseamnă în jur de 30 de medici noi, fie cu contract de angajare, fie cu contract de prestări servicii.
- Mare parte dintre cei 30 de medici nou veniţi au statut de angajaţi ai spitalului
„Se vorbeşte foarte mult în presă şi în online despre cum se pierd medicii la Câmpulung. Medicii pierduţi de la Câmpulung sunt, din punctul meu de vedere, doar cinci. Medicii aduşi la Câmpulung sunt peste 30, în ultimii doi-trei ani. Acesta este raportul între medicii aduşi şi cei plecaţi. În jur de 30 de medici noi sunt ori angajaţi, ori cu contracte de prestări servicii, care asigură în continuare activitatea în spital. Marea majoritate sunt angajaţi, dar există şi cu contract de prestări servicii care lucrează şi în alte părţi şi care asigură ori gărzi, ori activitate pe secţie.”, a prezentat dr.Andrei Aron o intens dezbătută chestiune în spaţiul public, exploatată, evident, defavorabil Primăriei şi Spitalului sub noua conducere.
- Directorii precedenţi n-au avut o strategie de a contracara pierderea medicilor prin pensionare
Numărul doctorilor care au plecat este mai mare de cinci, dar în proporţie de 80% sunt pensionaţi, preciza consilierul primarului. „Pe unii dintre ei am reuşit să-i convingem să se întoarcă şi să lucreze în continuare.”, a continuat Andrei Aron, care a vorbit despre faptul că managerii de dinainte n-au anticipat ce se întâmplă după pensionarea celor care au profesat o viaţă în spital. Cel mai probabil, nu le-a păsat, nu că n-au anticipat că rămâne spitalul fără medici.
„În mod normal, era cel mai uşor lucru de anticipat managerial când omul ţi se pensionează. Ştii că împlineşte vârsta şi că, probabil, va pleca. Atunci, poţi să-ţi faci o strategie şi să contracarezi această plecare a medicilor prin pensionare prin căutarea de medici noi, lucru care nu s-a întâmplat până la venirea noastră aici. Toată lumea a mers la pensie şi s-au lăsat secţiile fără medici de specialitate. După care a trebuit să preluăm această situaţie şi să încercăm să aducem uşor-uşor medici.”, preciza dr.Aron.
Chirurgia este unul dintre domeniile de activitate ale Spitalului Câmpulung care au ajuns într-o situaţie bună din punct de vedere al personalului cu pregătire superioară. „În momentul în care s-au pensionat, s-au găsit destul de repede medici şi s-a completat. În Chirurgie, lucrurile sunt în regulă.”, spunea acesta.
Este mulţumitor şi la Pediatrie, unde s-au angajat trei doctoriţe noi, două dintre ele în anul V de rezidenţiat, cărora li se adaugă doctoriţele Chivu şi Băjan. Unitatea Primiri Urgenţe funcţionează cu nouă contracte de prestări servicii, plus cei cinci medici ai spitalului.
- Probleme cu personalul la Terapie Intensivă şi la Ginecologie
Sunt, însă, sectoare deficitare, la conferinţa de presă fiind nominalizate Terapia Intensivă şi Ginecologia. „Într-adevăr, există nişte probleme legate de personalul de Terapie Intensivă. De aceea şi noi încercăm să atragem cât mai mulţi medici la Secţia de Terapie Intensivă, pentru că acest lucru ar uşura foarte mult activitatea medicilor de diferite specialităţi chirurgicale, să nu mai fie toţi concentraţi doar într-o parte a zilei. În momentul de faţă, fiind doar trei medici, marea majoritatea a intervenţiilor se fac de dimineaţă. Dar, dacă ai o situaţie dificilă după amiază sau seara, trebuie să vină medicul de acasă. Dacă reuşim să aducem medici suficienţi la Terapie Intensivă, atunci, activitatea chirurgicală din spital, care a şi fost de bază în spital… Înainte de pandemie, Chirurgia funcţiona foarte bine. Erau pacienţi şi în partea de Ginecologie, şi Chirurgie generală. Ele sunt acum un pic încetinite, o dată din lipsă de personal şi, a doua oară, pentru că Terapia Intensivă nu poate să asigure o gardă. Asigură o gardă la domiciliu, vin când este nevoie, când sunt solicitaţi, dar nu este acelaşi lucru ca şi cum ai avea o gardă continuă la Terapie Intensivă.”, relata consilierul Andrei Aron.
Blocajul de la Ginecologie este cauzat, cum am mai punctat într-o ediţie anterioară, de concediul pentru creşterea copilului în care se află câteva doctoriţe. „Practic, nu avem ce face. Postul nu este liber şi nu poţi să aduci pe altcineva. Este o situaţie destul de delicată acolo, pentru că, din câte ştiu, sunt patru sau trei medici care mai lucrează, în momentul de faţă. Posturile sunt ocupate, dar mare parte dintre doctoriţe sunt plecate în concediu şi nu poţi să aduci medici noi.”, a încheiat Andrei Aron.
Magda BĂNCESCU